Saturday, 21 February 2015

Крем-супа с моркови и червена леща / Soupe à la carotte et aux lentilles corail





[БГ] Плътна и стопляща супа за последните зимни дни.
[FR] Une soupe savoureuse et bien réconfortante pour les derniers sursauts de l’hiver.

Ще побързам да ви дам две рецепти за супи, докато все още навън се води зима. Нищо че кокичетата ми вече се цъфнаха на терасата, температурите са все още достатъчно ниски, че човек да се зарадва на топла супа, вместо на студен таратор.

Между двете рецепти има много общо – и двете ги открих тази година, правя ги вече поне два пъти, което за мен е истинско постижение, и двете са крем-супи. Всъщност, повечето супи, които се котират в къщи, са именно от типа „крем”, понеже домашните не обичат „супа с разни парчета”. Май само супата топчета, една пилешка супа със сметана и шкембе-чорбата правят изключение и фамилията хапва парчетата и не мърмори.

Освен това днешната рецепта ми помогна да привърша един пакет с червена леща, която бях купила преди време и който стоеше нещастен в шкафа.

Продукти:
(рецептата е с леки модификации от блога „Un déjeuner de soleil”)
4 големи моркова
200 г червена леща
1 глава лук шалот
1 ч.л. къри на прах
½ ч.л. джинджифил на прах
½ ч.л. кимион
1 с.л. олио
Няколко тънки резенчета козе (или друго) сирене за сервиране

Морковите се обелват и нарязват на тънки кръгчета. Лещата се изплаква добре и отцежда. Лукът се нарязва на ситно.

Олиото се загрява в тенджера и лукът се запържва за минута-две. Добавят се морковите и се задушават за 2 – 3 минути. Прибавят се лещата и подправките, налива се вода колкото да ги покрие и се оставя да ври на тих огън за 15 минути (или времето, указано на пакета леща).

Супата се пасира, подправя със сол и разрежда допълнително с вода, ако е станала твърде гъста. Поднася се с няколко резенчета козе или друго сирене.


Je vais me dépêcher de partager deux recettes de soupe tant que l’hiver n’est pas encore parti. Même si les perce-neiges sont déjà sorties dans mon jardin, les températures sont encore assez basses pour apprécier un bol de soupe bien chaude.

Les deux recettes ont pas mal de choses en commun : je les ai découvertes cet hiver ; je les déjà préparées à deux-trois reprises ce qui est déjà assez étonnant de ma part et elles sont toutes les deux des veloutées. Au fait, c’est presque le seul type de soupe que l’on mange à la maison. La famille n’aime pas des « soupes avec les morceaux », à l’exception d’une soupe de poulet et une soupe de tripes bulgare où la famille mange les morceaux sans rechigner.

De plus, la recette d’aujourd’hui m’a permis de (presque) venir au bout d’un paquet de lentilles corail que j’avais acheté il y a déjà plusieurs mois et qui restait tout malheureux dans un coin de mon placard.

Ingrédients :
(la recette est légèrement modifiée du blog « Un déjeuner de soleil »)
4 grosses carottes de sable
200 g de lentilles corail
1 échalote
1 càc de curry
½ càc de gingembre en poudre
½ càc de cumin
1 càs d’huile
Quelques rondelles de fromage de chèvre

Éplucher et laver les carottes et le couper en rondelles. Laver et égoutter les lentilles corail. Emincer finement l’échalote.

Faire chauffer l’huile dans une casserole et y revenir l’échalote. Ajouter les rondelles de carottes et les faire sauter pendant 2 – 3 minutes. Ajouter les lentilles corail et les épices. Couvrir avec de l’eau et laisser cuire pendant 15 minutes.

Rectifier l’assaisonnement et passer la soupe au mixeur. Rajouter un eu d’eau si la consistance est trop épaisse. Verser dans les bols et garnir avec quelques rondelles de fromage de chèvre avant de servir.

7 comments:

Dani said...

И у нас много вървят крем супите :)
Това с "нещастната червена леща" ми е познато :)
Чудесна сгряваща супа, Мира.
Моята последна супа беше с моркови, картофи, пресен джинджифил и портокалов сок :)
Разкош!
Прегръдки и хубава неделя!

tillia said...

Обичам такива нестандартни съчетания и ще опитам! Изглежда много апетитно!
Хубава нова седмица, Мира!

Роси said...

У дома също сме фенове на крем супите и твоята ми е много по вкуса,Мира,особено с финала от топнато козе сирене,прекрасна идея,ще опитам,благодаря!

Мъх said...

Ей така я разбирам лещата аз! Прекрасно си я снимала супичката. Поздрав, Мира!

Candy said...

Прекрасна е и супата и снимките!Вълшебни! Поздрави!

Mira said...

Дани, супер идея с портокал и джинджифил!
Тилия, Роси, Мъхче, Кенди, благодаря ви!
Хубава седмица!

Didi Bunova said...

Вкъщи положението е сходно - крем супа всички харесват. Днешната ти рецепта влиза веднага в графа "да се направи моментално", още повече, тези съставки са ми от любимите.
Поздрави, Мира, и честита Баба Марта!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...