Sunday, 8 February 2015

Салата с цикория и пушена скумрия / Salade aux endives et maquereaux fumés





[БГ] Ароматна и хрупкава зимна салата.
[FR] Une salade hivernale croquante et savoureuse.

Тъкмо се зарадвах, че кокичетата ми на терасо-двора се показаха, и зимата се завърна. Е, зима по тукашните стандрти – без сняг и с температури около нулата, далеч от снежната приказка, която гледах през последните дни по снимките на приятели и познати. Но, макар и безснежна, си е пак зима, а аз вече чакам пролетта. Всъщност, чакам я още от Коледа, но засега ще трябва да се задоволя с факта, че сутрин става все по-светло, когато изпращам Камбанката на училище.

Та докато отново дойде времето за зелената салата и късите ръкави, караме на салати с цикория, която е много популярен зимен зеленчук по тукашните ширини. Приготвя се бързо и лесно и под различни форми. Ако не харесвате горчивия й вкус, знайте, че може лесно да се премахне, като се изреже сърцевината, около кочана, където е съсредоточена горчивината. Когато ги избирате, гледайте да се бели с малко жълто по листата. Тъй като цикорията се отглежда на тъмно, жълтите листа са признак на свежест. Започнат ли да позеленяват, значи е прекарала твърде много време на дневна светлина.



Днешната салата е малко изненадваща комбинация от риба и ябълка, но в крайна сметка се оказва, че се разбират много добре. За глезотия даже ползвах и пъдпъдъчи яйца, но пък се белят толкова пипкаво, че следващият път ще заложа на нормални.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е от списание „Saveurs”, брой 214, 2014)
2 големи цикории
1 голямо или 2 малко филета пушена скумрия
1 ябълка
6 – 8 пъдпъдъчи яйца или 2 кокоши
1 ч.л. горчица
3 с.л. заквасена сметана
1 с.л. зехтин
Прясно изстискан лимонов сок
Сол, черен пипер

Яйцата се сваряват за 5 минути (9, ако са кокоши), оставят се да изстинат и се обелват. Цикорията се почиства, разрязва надлъжно и горчивата сърцевина се отстранява. Нарязва се на тънки ленти. Ябълката се почиства от семките и нарязва на тънки пръчици, които се поставят в купа с вода с лимонов сок, за да не почернее.

Филето скумрия се почиства от кожата и се разделя на сегменти.

Сметаната се разбърква с горчицата, зехтина и малко лимонов сок, подправя се със сол и черен пипер.

В купа се подреждат нарязаната цикория, отцедената и подсушена ябълка, скумрията и разрязаните на половинки (четвъртинки) яйца. Сервира се отделно със заливката.


Je venais à peine de me réjouir que les perce-neiges du jardin ont sorti leurs tiges que l’hiver était déjà de retour. Bon, c’est plutôt en hiver à la parisienne, sans neige et des températures avoisinant le zéro, loin du conte enneigée que je vois depuis quelques jours sur les photos de mes amis à Sofia. Mais, même sans neige, c’est toujours l’hiver, et moi, j’attends impatiemment le printemps. Au fait, je l’attends depuis Noël, mais pour l’instant je dois me contenter du fait que tous les jours il fait un peu plus clair le matin quand je sors avec Clochette pour l’école.

Donc, en attendant la météo qui convient à la salade verte, barbecue et manches courtes, nous mangeons des quantités conséquentes d’endives sous différentes formes. Le plus souvent en salade avec des noix, le grand classique, quoi ! Mais de temps en temps, il faut savoir renover. La salade d’aujourd’hui est une combinaison un peu surprenante de poisson et pomme, mais qui, en fin de compte vont très bien ensemble.

Ingrédients :
(pour 4 personnes, la recette provient du magazine « Saveurs », n° 214, 2014)
2 belles endives
1 gros ou 2 petits filets de maquereau fumés
1 pomme
6 – 8  œufs de caille (ou 2 œufs de poule)
1 càc de moutarde à l’ancienne
3 càs de crème fraiche
1 càs d’huile d’olive
Jus de citron fraichement pressé
Sel et poivre

Faire cuire les œufs pendant 5 minutes (9 si vous utilisez des œufs de poule), les laisser refroidir et écailler.

Laver les endives, les découper en deux en longueur et enlever le cœur amer. Emincer les en fines lamelles. Laver et épépiner la pomme et la découper en fins bâtonnets. Mettre les bâtonnets de pomme dans un bol rempli d’eau citronnée pour éviter qu’ils ne noircissent.

Ôter la peau du filet de maquereau et effilocher la chair.

Mélanger la crème fraiche avec la moutarde, l’huile d’olive et un peu de jus de citron.

Dans un bol disposer les lamelles d’endives, les bâtonnets de pomme égouttés et séchés, les morceaux de poisson et les œufs coupés en deux.

7 comments:

Гергана Лазарова said...

Тази салата е прекрасна! И толкова питателна... Бих заменила веднага основното за нея. :)
Поздрави, Мире!

Мъх said...

Виждам, че е ароматна, виждам, че е хрупкава, ще видя и колко е вкусна;) Обещавам. Така се чудех вече как да си разнообразим салатките. В края на зимата обикновено имам този проблем. Хубава седмица, Мира!

Dani said...

Мира, салатката е много обещаваща :)
Усмихната седмица!

Габриела Георгиева said...

Обичам такива различни и вкусни салати и винаги съм готова да опитвам и опитвам. Ще я приготвя, защото вида ме привлече. Поздрави!

vesela said...

Не съм опитвала цикория...трябва да поправя тази грешка!

Роси said...

Страхотно ме грабна комбинацията,която ни предлагаш,Мира,много ми е по вкуса!Хубава седмица!

Mira said...

Гери, Мъхче, Дани, Габриела, Весела, Роси, благодаря ви!
Весела, цикорията първоначално може да се стори странна на вкус, особено леката горчивина може да не допадне на всеки. Аз отначало не я харесах, но с времето започна да ми допада все повече :)
Хубава седмица!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...