Thursday, 16 October 2014

Супа с авокадо / Soupe à l’avocat






[BG] Студена супа от авокадо и краставица за необичайно топлите есенни дни.
[FR] Une soupe froide à l’avocat et concombre pour une douce météo automnale.


През втората половина на юли и почти целия август си мислехме, че от пролет сме минали директно на есен. По тукашните ширини хубавите пролетни и летни дни се свързват с антициклон, който трябва да пристигна от Азорските острови. Но тази година явно антициклонът не беше в настроение, станал беше с левия крак, че и кафето не си беше изпил като хората, та само се позавъртя за малко, колкото да отбие номера. В разгара на август, на място, където нощните температури ни трябваше да падат под 20 градуса, термометърът показваше едва 24 градуса по пладне, а водата в басейна не надвишаваше 18.

След отпуската примирено погледнах тениските и сандалите и се заех да ги изпера и подготвя за зимата. И тогава като се отвори едно слънце... Време само за къс ръкав, кафе на теферич, бера на припек, а тъмните очила не слязоха от носа ми. Антициклонът се беше посъбудил и решил да поостане. Постепенно навлизаме в есента, но дори и днес времето е необичайно топло и меко, а уикенда ни обещават 25 градуса. Затова вместо топла тиквена супа за есента, използвах случая да приготвя една студена. Копринената текстура на зрялото авокадо и свежестта на краставицата се съчетават в ненатрапчива основа, допълнена от специфичния аромат на кориандъра и екзотиката на кокосовото мляко. А щипката лют пипер събужда небцето. В оригиналната рецепта супата беше поднесена със запържени люти скариди. Аз минах без тях, но вие може да пробвате.

Продукти:
(за 6 порции, рецептата е с леки модификации от Gourmantine)

2 броя добре узряло авокадо
¾ краставица
Сокът на един лайм
Около 20 стръка кориандър, без дръжките
½ ч.л. лют червен пипер
Около 500 мл кокосово мляко

Краставицата се обелва и нарязва на едро. Месестата част на авокадото се отделя с лъжица. Парчетата краставица и авокадо се поставят в купата на блендер, добавят се лимоновият сок, кориандърът, лютият пипер и половината кокосово мляко. Миксира се добре, до получаване на гладка консистенция. Подправя се на вкус със сол и черен пипер и се разрежда с остатъка от кокосовото мляко до желаната гъстота.

Супата са резпределя в чаши или купички и се охлажда в хладилник за около половин час преди сервиране.


Pendant la deuxième moitié de juillet et presque tout le mois d’août, je pensais que le printemps s’est doucement transformé en automne. L’anticyclone des  Açores qui devait ramener les températures estivales se faisait attendre ou tout simplement, n’était pas d’humeur, n’avait pas bu son café le matin et a fait une brève apparition, histoire de dire. En plein mois d’août, à un endroit où normalement l’on souffre de la canicule, les températures peinaient à atteindre les 24 degrés et l’eau dans la piscine avoisinait à peine les 18.
A notre retour de vacances, j’ai commencé à regret à ranger les t-shirts et les sandales pour les préparer pour l’hiver. Et là, miracle ! Le mercure est monté, l’anticyclone est revenu pour rester et a apporté un bon lot de soleil… et les plaisirs de la vie comme prendre un café sure la terrasse, boire sa bière sous un parasol en manches courtes et lunettes noires. Et ça continue, même si la douceur n’est plus ce qu’elle était. Les bonnes soupes chaudes pour les soirs frisquets ne sont pas encore au menu. Par contre, j’ai profité des beaux jours pour tester une soupe froide qui s’est avérée très bonne. La texture soyeuse de l’avocat mûr et la fraicheur de concombre s’associent pour former une base au gout pas trop prononcé. Elle est rehaussée par le parfum si particulier de la coriandre et le lait de coco amène une note exotique. Le tout est réveillé par la pincé de piment. Dans la recette originale la soupe est servie avec des crevettes épicées. J’ai choisi de les laisser de côté, mais vous pouvez tenter le coup.

Ingrédients :
(pour 6 parts, la recette est modifiée du site Gourmantine)

2 avocats bien mures
¾ de concombre
Le jus d’un citron vert
Une vingtaine de brins de coriandre, sans les tiges
½ càc de piment d’Espelette
Environ 500 ml de lait de coco

Peler le concombre et le couper en gros dès. Prélever la chair des avocats avec une cuillère. Mettre les morceaux d’avocat et les dès de concombre dans un blender, ajouter le jus de citron vert, le piment d’Espelette, les brins de coriandre et la moitié de lait de coco. Mixer afin d’obtenir une consistance veloutée. Si vous ne disposez pas d’un blender, vous pouvez utiliser un mixeur plongeant. Rectifier l’assaisonnement et diluer avec le reste de lait de coco jusqu’à la consistance désirée.

Verser dans des verres ou des ramequins et laisser refroidir pendant une demi-heure avant dégustation.

4 comments:

Dani said...

Мира, чудесно предложение и прекрасни снимки :)
И при нас времето е хубаво и дано да се задържи поне до Коледа ;)
Прегръдки!

My Candy Kitchen said...

За мен, ако може една супа!:) Поръчвам:) Страхотна е! Поздрави!

Мъх said...

Ами тъй като и тук ( да се ненадяваме) от около седмица се стабилизира времето и денем сме по къси ръкави, а и като знам за вкусът и пухкавостта на авокадото, ще взема да сложа тиквата във фризера и да ида за авокадо;) Много приятно супе;)

Mira said...

Дани, Кенди, Мъхче, благодаря ви! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...