Friday, 15 August 2014

Тарта тип „Татен” с патладжан / Tatin d’aubergines




[BG] Солен вариант на един класически десерт.
[FR] Une version salée du grand classique.

Тартата „Татен” е един от най-класическите френски десерти, които се предлагат в редовите ресторанти, заедно с крема брюле и шоколадовия мус. Преди време бях разказвала историята за произхода на този „сбъркан” сладкиш. Признавам, че не съм голям почитател на оригиналния вариант, с хрупкавите ябълки, покрити със слой карамел, върху препечена коричка маслено тесто, сервирани с щедра порция гъста заквасена сметана. Но пък харесвам други разновидности, били то сладки или солени.

Долната рецепта отначало ме учуди с комбинацията от патладжани и захар. За мен патладжанът е солен, придружен най-често от чесън (и кисело мляко, когато е пържен, или печени чушки, когато е под формата на кьополу). В краен случай, бих преглътнала и компанията на доматен сос и различни сирена. Но патладжан с кафява захар и пиниеви ядки? Съчетанието беше достатъчно нестандартно, за да ме заинтересува. А резултатът се оказа страшно интересен. Захарта карамелизира при печенето и този вкус се съчетава изключително добре с пиниевите ядки. В същото време е сравнително малко количество, та не доминира над леко горчивия патладжан и достатъчно количество именно да компенсира горчивината. Добавете и ронещото се хрупкаво бутер тесто и получавате една интересна и лесна вечеря.


Продукти:
(за форма с диаметър 23 см, рецептата е с леки модификации от сп. Saveurs, брой 210, май 2014)
250г бутер тесто
2 средни патладжана
30 г пиниеви ядки
2 с.л. кафява захар
3-4 с.л. зехтин
Няколко стръка пресен магданоз

Патладжаните се почистват от дръжките и нарязват на кръгчета. Посоляват се и се оставят да се отцедят за 15 – 20 минути.

Фурната се загрява на 220 градуса. Отцедените патладжани се нареждат върху застлана с пекарска хартия плоска тава, намазват се с четка с малко зехтин и се запичат за около 15 минути.

Фурната се намалява на 180 градуса. Кръгла тава (с незалепващо покритие) се намазва със зехтин и се поръсва с кафявата захар. Отгоре се поръсват пиниевите ядки и се изпечените патладжани се подреждат на розетка. Отгоре са разстила бутер тестото, краищата се подвиват навътре, надупчва се на няколко места с вилица и се запича за 15 – 20 минути (до златисто).

Тартата се изважда и оставя да изстине около 10 минути преди да се обърне върху поднос или сервизна чиния. Порсъва се със ситно нарязания магданоз. Сервира се топла.


A la base je ne suis pas un grand fan de la version classique de la tarte des demoiselles Tatin, celle avec les pommes légèrement caramélisées, posées sur un lit de pâte brisée croustillante et accompagnées d’une dose généreuse de crème d’Isigny. Mais j’aime bien d’autres versions des tatins, sucrées ou salées.

La recette d’aujourd’hui m’a étonnée avec la combinaison entre les aubergines et le sucre. Pour moi, l’aubergine se mange salée, avec de l’ail, et aussi de yaourt (racine bulgare oblige) quand elle est frite ou avec des poivrons grillés quand elle est sous forme de caviar. Je pourrais aussi me faire, assez facilement, d’ailleurs, aux aubergines en compagnie de coulis de tomates et quelques fromages. Mais aubergines avec du sucre et pignons ? L’association était suffisamment hors de l’ordinaire pour piquer mon intérêt et la tester. Et le résultat en valait largement le coup. Le sucre caramélise lors de la cuisson et marche très bien avec les pignons. En même temps, le sucre est en quantité suffisante pour masquer à un certain point la légère amertume de l’aubergine, sans prendre le dessus. Ajoutez aussi une pâte feuilletée croustillante et vous avez un dîner léger et sympa.

Ingrédients :
(pour un moule de 23 cm, la recette provient du magasine « Saveurs », n°201, mai 2014 et est légèrement modifiée)
250 g de pâte feuilletée
2 aubergines moyennes
30 g de pignons
2 càs de sucre roux
3 – 4 càs d’huile d’olive
Quelques brins de persil plat

Enlever le pédoncule des aubergines et les découper en rondelles. Les saler légèrement et les disposer dans un plat. Les laisser dégorger pendant 15 – 20 minutes.

Préchauffer le four à 220°C. Disposer les rondelles d’aubergines égouttées sur une plaque couverte de papier cuisson. Les badigeonner au pinceau avec un peu d’huile d’olive et les enfourner pendant 15 minutes. Les sortir du four.

Baisser le four à 180°C. Huiler le fond d’un moule à tarte et le parsemer du sucre roux. Disposer par-dessus les pignons et les aubergines grillées en rosace. Recouvrir de pâte feuilletée en rabattant les bords. Piquer la pâte avec une fourchette et la laisser dorer au four pendant 15 – 20 minutes.

Sortir la tarte du four et laisser tiédir pendant quelques minutes avant de la retourner sur un plat de service. Servir la tarte chaude, parsemée du persil ciselé.

8 comments:

Гергана Лазарова said...

Много интересно предложение, Мира, че даже и смело. :) Не знаех за другото име на кедровите ядки.
П.П. Май имаше имен ден преди няколко часа? Ако празнуваш, да ти е честито името и да си го носиш с много здраве! :)

Dani said...

Мира, много ме заинтригува!
Обичам солени варианти на класически рецепти!
Не ми остава нищо друго, освен да опитам!
Сърдечни поздрави от мен и морето!

Iliana said...

Наистина много интересно, Мира.
Силно ме заинтригува.
Поздрави от Щъркелово гнездо!

tillia said...

Наистина много интересна, необичайна и затова предизвикателна комбинация!
Приятна вечер!

vesela said...

Звучи обещаващоо, с любимиь ми патладжан.

Anonymous said...

Имаше неотдавна подобна рецепта в "Савьор". Необичайна и не за всеки вкус.

Мъх said...

И както съм на патладжанена вълна, грабвам го веднага като идея;) Поздрави, Мира!

Mira said...

Гери, Дани, Илианка, Тилия, Весела, Мъхче, благодаря ви!
Гери, с малко закъснение, благодаря за поздравленията, но празнувам на 15 юли ;)
Анонимен, рецептата е от списание "Saveurs", но аз малко я модифицирах, както сум споменала в началото (най-вече, не изпържих патладжана, а го опекох).
Извинявам се за забаветие коментари, но вчера се върнахме от почивка, където нямах интернет ;)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...