Monday, 11 August 2014

Пилешки бутчета с лимон и сирене / Cuisses de poulet au citron et feta




[BG] Бързи, лесни и ароматни печени пилешки бутчета.
[FR] Cuisses de poulet rôties au four, faciles, rapides et pleines de saveurs.


Най-дългата част от рецептата е двучасовият престой в хладилника, за да може мирисът на лимон, чесън и риган да попие в бутчетата. Пробвах и да ги намажа с маринатата непосредствено преди печенето, но намирам, че ароматите в този случай нямат време да се развият напълно и да напоят месото. Добавете и натрошеното сирене и получавате ястие с кисел, цитрусов вкус и букет от подправки, напомнящ на Гърция. Поне в чинията човек може да потърси слънчево убежище от почти непрестанния напоследък парижки дъжд.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с леки модификации от блога Skinny Taste)
8 (9) броя долни пилешки бутчета
Сокът на един лимон
1 с.л. зехтин
1 с.л. сух риган
1 скилидка чесън
50 г бяло саламурено сирене

Бутчетата се почистват и мариноват за 2 часа в хладилник в лимоновия сок, зехтина, ригана и пресования чесън.

Фурната се загрява на 180 градуса, бутчетата се прехвърлят в тава, покриват се с алуминиево фолио и се пекат в продължение на 30-35 минути. Фолиото се маха, бутчетата се поръсват с натрошеното сирене и се запичат за още 5 – 10 минути (до златист загар).
Сервират се със салата в гръцки стил и чаша розе.


Le plus long dans cette recette et le temps de repos pour laisser la viande s’imprégner des bons parfums de citron, ail et origan. J’ai testé aussi de rôtir le poulet sans le mariner au préalable, mais je trouve que  les arômes n’ont pas le temps de se développer. Parsemer de la feta dessus et vous auriez dans ce plat toutes les saveurs qui sentent bon la Grèce. Dépaysement presque garanti sous la grisaille parisienne.

Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette est légèrement modifié du blog Skinny Taste)
8 (9) bas de cuisses de poulet
Le jus d’un citron
1 càs d’huile d’olive
1 càs d’origan séché
1 gousse d’ail écrasée
50 g de feta

Nettoyer les cuisses de poulet et les faire mariner dans un bol pendant 2 heures au frigo avec le jus de citron, l’ail écrasé, l’huile d’olive, l’origan, le sel et le poivre.

Préchauffer le four à 180°C. Disposer les cuisses de poulet dans un plat, les couvrir de papier alu et les enfourner pendant 30 – 35 minutes. Enlever le papier alu, parsemer de feta émiettée et les dorer pendant encore 5 – 10 minutes.
Les servir accompagnés d’une salade à la grecque et un verre de rosé.

7 comments:

Dani said...

Сигурна съм, че са много ароматни!
Усмихната и с много слънце, седмица, Мира!

Milena Poptoleva said...

Много ми харесава комбинацията лимон и пиле......,а и такива бързи рецепти....Перфектно предложение,Мире и със същото определение снимки:))))Прегръдки!

Dani B. said...

Комбинацията е изцяло по мой вкус! Изглеждат сочни и апетитни. Дано лятото при вас се върне с пълна сила, Мире!

Гергана Лазарова said...

Мире, човек в чинията може да си подари големи богатства и то от цял свят. Много вкусни бутчета, поздрави! :)

My Candy Kitchen said...

Чудесни, свежи летни бутчета! Прекрасна рецепта, поздрави!

tillia said...

Интересна и нова за мен комбинация със сиренето! Апетитно!
Поздрави!

Mira said...

Дани, Милена, Дани, Гери, Кенди, Тилия, благодаря ви!
Хубав летен уикенд ви желая!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...