Friday, 28 February 2014

Панна кота със сос от червени портокали / Panna cota au coulis d’oranges sanguines




[BG] Първомартенска рецепта в бяло и червено и с пожелания за здраве и бързо идваща пролет.
[FR] Une recette en blanc et rouge pour fêter l’arrivée du printemps.

От време на време купувам червени портокали, въпреки че така и не успявам да ги обеля подобаващо. Намирам цвета им за интригуващ, а вкусът им, малко по-различен от този на обикновените портокали, ми допада въпреки по-силно изразената си киселинност. По принцип не съм особен почитател на панна котата, понеже я намирам за доста плътна и тежка на небцето. Когато посещавам италиански ресторант обикновено предпочитам да си поръчам тирамису за десерт. Затова предпочетох един по-олекотен вариант на класическата рецепта изцяло с течна сметана. Освен, че вкусово ми допада повече, намирам, че киселото мляко добавя тази леко кисела нотка, която кара мекотата на сметаната да живне.


Продукти:
(за 6 големи форми за мъфини, или около 600 мл крем)
За крема (рецептата е с малки промени от The Kitchen Pantry) :
250 мл пълномаслена течна животинска сметана
250 г кисело мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
3 с.л. мед
12 г / 6 листа желатин (количеството от марката, която ползвам, препоръчвано за 500 мл крем, може да се наложи да го промените в зависимост от марката желатин)

За соса (рецептата е с малки промени от The Kitchen McCabe):
250 мл изцеден сок от червени портокали (около 5 на брой)
3 с.л. кафява захар
1 с.л. нишесте
2 с.л. студена вода
1 червен портокал, обелен от кората и белите ципи


Приготвяне на крема: Желатинът се накисва за няколко минути в студена вода. Сметаната се загрява до завиране. Отдръпва се от огъня и се добавя ванилията. Киселото мляко и меда се разбъркват в купа. Отцеденият желатин се добавя към топлата сметана и се разбърква добре, за да се разтвори напълно. Сместа се добавя към киселото мляко и меда и се разбърква добре. 

Разпределя се в купички (аз ползвах силиконови форми за мъфини) и се оставя да изстине на стайна температура. Прибира се да стегна в хладилник поне за 3-4 часа.

Приготвяне на соса: Портокаловият сок и захарта се загряват в тенджера. Нишестето се размива в студената вода и се добавя към горещия портокалов сок. Оставя се за няколко минути на котлона, докато сосът се сгъсти, като се разбърква непрекъснато, за да не се образуват бучки. Отдръпва се от огъня. 
Обеленият портокал се нарязва на тънки парченца, които се добавят в готовия сос. Оставя се да изстине напълно.

Панна котата се изважда от формите и се сервира с портокаловия сос.


De temps en temps j‘achète des oranges sanguines quand elles sont en saison, même si je n’arrive pas à les éplucher correctement sans en mettre partout. Je trouve leur couleurs fascinantes et leur gout, quoiqu’un peu différent des oranges ordinaires, très agréable. Habituellement je ne suis pas une grande amatrice de la panna cota. Je préfère de loin commander un tiramisu quand je vais dans un resto italien. C’est pourquoi, j’ai préfère une version plus légère de la recette traditionnelle à la base de crème liquide. En plus, je la trouve meilleure en gout, le yaourt ajoutant une touche d’acidité qui vient raviver la douceur de la crème.


Ingrédients :
(pour 6 moules à muffins ou environ 600 ml de crème)
Pour la crème (la recette est légèrement modifiée du blog The Kitchen Pantry) :
250 ml de crème liquide
250 g de yaourt
1 càc d’extrait de vanille
3 càs de miel
Feuilles de gélatine pour 500 ml de préparation (6 feuilles de 2 g, à ajuster selon la marque)

Pour le coulis (la recette est légèrement modifiée du blog The Kitchen McCabe) :
250 ml de jus d’oranges sanguines (environ 5 oranges)
3 càs de sucre roux
1 càs de fécule de maïs
2 càs d’eau froide
1 orange sanguine pelée à vif


Préparation de la crème : Faire tremper les feuilles de gélatine dans de l’eau froide. Porter à ébullition la crème. La retirer du feu et y ajouter l’extrait de vanille, le yaourt et le miel. Egoutter les feuilles de gélatine et les incorporer à la préparation encore chaude. Verser dans des ramequins (ou des moules à muffins en silicone) et laisser refroidir. 
Laisser prendre au réfrigérateur pendant au moins 3 – 4h.

Préparation du coulis : Faire chauffer le jus d’orange avec le sucre en remuant bien pour que le sucre fonde. Délayer la fécule de maïs avec l’eau froide et la verser dans la casserole avec le jus d’orange. Cuire pendant quelques minutes en remuant continuellement jusqu’à ce que le coulis s’épaississe. Retirer du feu. Découper l’orange qui reste en fines tranches et les mettre dans le coulis chaud. Laisser complètement refroidir.

Démouler la panna cota et la servir avec le coulis et des morceaux d’orange sanguines.

11 comments:

fedora said...

Уау, зашемети ме с тази гледка!!! Божествено изглежда, а за презентирането - без думи :))

Честита Баба Марта! Бъдете здрави и щастливи :)

Ина

Гергана Лазарова said...

Мире, голяма красота си сътворила... Браво, прекрасно първомартенско предложение! С удоволствие ще опитам от изисканата ти и по-лека панакота.
Поздрави и честит празник! :)

Dani said...

Мира, прекрасни снимки!
Честита Баба Марта!
Да сте здрави и усмихнати!

di_ani said...

Първомартенско вълшебство, Мира -
невероятно предложение в идея, рецепта и снимки.
Поздравления и честита баба Марта!

tillia said...

Мира, великолепен десерт!
Честита Баба Марта!

Мъх said...

На мен пък страшно ми допада тази комбинация!
Честита Баба Марта, Мира! Да сте много здрави у усмихнати!

Mira said...

Ина, Гери, Дани, Диана, Тилия, Мъхче, много ви благодаря! Честита Баба Марта и на вас и прекрасен месец март!
Хубава нова седмица!

Dani B. said...

И презентацията, и снимките, и рецептата са не просто "УАУ" ! Много ми харесва предложението, Мире! Честит 3-ти март и честита Баба Марта! Много здраве и щастие!

Иглика said...

Зашеметяващи снимки на първомартенската панна кота! Да сте бели и червени, румени, засмени!

Тики said...

Много нежен десерт и толкова красиви снимки! Заинтригува ме и френският превод, че и заглавие на сайта :) Май сме на една земя и споделяме едно хоби :)
Честита пролет от мен! С усмивка :)

Mira said...

Дани, Иглика, със закъснение - благодаря ви!
Тики, на една и съща земя сме, макар и не в един и същи регион, мисля :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...