Wednesday, 29 January 2014

Две салати с цвекло / Deux salades à la betterave




[BG] Две цветни сезонни салати с печено цвекло.
[FR] Deux salades colorées de saison, avec des betteraves rôties.

Посрещнах Коледа, изпратих старата година, починах си от празниците и дори влязох в ритъм на работа. Януари, обаче, се изтърколи, а блогът стои все така зарязан заради сериали и китайски криминалета. Междувременно трупам снимки, макар и да не пиша рецепти. Така де, сняг така и не натрупа тази година (за моя най-голяма радост и разочарование на Камбанката), поне все нещо да се трупа. Време е вече да се върна към блогуването, преди съвсем да съм се отучила да пиша. За загрявка, ще започна с нещо лесно и кратко за писане – две рецепти с цвекло.

Като никога няма да дам точни количества, а ще нахвърлям необходимите продукти. Преценката за количествата ще оставя на вас, в зависимост от големината на цвеклото, апетита и броя на сътрапезниците.



Приготвяне на цвеклото:

Една или повече глави сурово цвекло се измиват и почистват от корените и листата. Поставят се в средата на лист алуминиево фолио. Добавя се скилидка чесън, посоляват се, поръсват се малко зехтин и се увиват плътно във фолиото. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна са 40 минути или 1 час (в зависимост от големината). Готовността се проверява с върха на нож (трябва да влезе леко без да срещне съпротива). Оставят се да изстинат и се обелват от кората.
 
Салата Едно
(рецептата е с леки модификации от списание Saveurs, брой 205, октомври 2013)

Изпеченото цвекло се нарязва на кубчета. Добавят се натрошено бяло саламурено сирене, черни маслини и леко запечени на тиган тиквени семки. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се подправя със сол, зехтин и оцет балсамико.

Салата Две
(за нея ползвах три сорта цвекло – розово, жълто и червено, но може да ползвате който вид имате под ръка)

Изпеченото цвекло се нарязва на тънки резени. Подрежда се в чиния, добавят се листа зелена салата и резенчета портокал, почистени изцяло от ципите. По желание може да се добави зепечено на тиган сирене халуми. Подправя се със сол, зехтин и смес от оцет и портокалов сок.
Поднася се веднага.



Ca y est : nous avons fêté Noël et accueilli le Nouvel An. J’ai réussi à me reposer après les fêtes et même rentrer en rythme au boulot après les festivités. Janvier est presque fini, sans l’avoir remarqué et mon blog est passé aux oubliettes à cause des séries télé et polars chinois. En attendant, j’accumule des photos, même si je n’écris pas forcément des recettes. Il est temps que je reviens vers le blog, avant que je n’oublie comment écrire. Je commencerai pour m’échauffer avec quelque chose de simple et court : deux recettes aux betteraves.

Pour une fois je ne vais pas donner des quantités précises, mais seulement les produits. Je vais vous laisser l’estimation des quantités selon la taille des betteraves, le nombre et l’appétit des convives.

Préparation des betteraves :

Préchauffer le four à 180°C. Laver et nettoyer une ou plusieurs betteraves crues. Les disposer au milieu d’un morceau de papier aluminium. Saler et arroser d’un peu d’huile d’olive. Ajouter une gousse d’ail en chemise et envelopper fermement les betteraves dans du papier aluminium. Les faire cuire dans le four préchauffé pendant 40 minutes à 1 heure (selon la taille, vérifier la cuisson avec la pointe d’un couteau, il doit pouvoir rentrer facilement). Laisser refroidir les betteraves et les éplucher.

Salade numéro Un
(La recette est légèrement modifiée du magasine Saveurs, numéro 205, octobre 2013)

Découper la betterave rôtie en grands dès et les disposer dans un saladier. Ajouter de la feta émiettée, olives noires et graines de courges légèrement torréfiées dans une poêle chaude. Parsemer de persil plat finement haché et une vinaigrette à la base de sel, vinaigre balsamique et huile d’olive.

Salade numéro Deux
(Pour cette recette j’ai utilisé trois variétés de betteraves : roses, jaunes et rouges, mais vous pouvez n’en utiliser qu’une)

Tailler la betterave rôtie en fines lamelles et les disposer dans un plat de service. Ajouter quelques feuilles de salade verte et quelques quartiers d’oranges avec la membrane complètement enlevée (suprêmes d’oranges). Vous pouvez ajouter aussi quelques tranches de fromages haloumi grillés à la poêle. Assaisonner de sel, huile d’olive et mélange de vinaigre et jus d’orange.
Servir aussitôt.

3 comments:

Dani said...

Мира, с много хубави салатки си упражняваш писането :)
Не съм виждала друг цвят цвекло, но няма значение.
Втората салатка бих я поръсила с малко орехи!
Топла прегръдка от зимен Бургас / и аз не обичам сняг/

Mira said...

Дани, идеята за орехите е чудесна, със сигурност ще допълнят вкуса :). Признавам, другите видове цвекло ги купих от любопитство (и те не се срещат често тук), иначе вкъщи основно ядем от червеното.
Поздрави на снежен Бургас и хубав уикенд!

Candy said...

И двете предложения много ми допадат, въпреки, че на пръв поглед комбинацията за някои може да изглежда странна. Определено с удоволствие бих се насладила и на двете салатки, а снимките ти абсолютно подстрекават да си ги приготвя. Чудесни са! Поздрави!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...