Sunday, 20 October 2013

Печена тиква с подправки / Potiron rôti aux épices




[BG] Сезонна гарнитура, пълна с аромати, които ще ви поведат към екзотични посоки.
[FR] Un accompagnement de saison plein de saveurs qui vous feront voyager en contrées exotiques.

Малко след началото на учебната година, купищата дини покрай булеварда в квартала постепенно отстъпваха място на купчините тикви. Това беше най-сигурният знак, че лятото окончателно е заминало, по-силен дори и от миризмата на печени чушки от балконите.
Тук купчини тикви няма, но преди две седмици забелязах експлозия в оранжево на зеленчуковата сергия на пазара, където се отбивам всяка събота. Вече е сигурно, есента е тук и е време за тиква. През последните дни приготвих вече три рецепти с тиква, при това всичките солени. Следващият път вече ще е тиквеник!

Хубавото на днешната рецепта е, че е лесна и сравнително бърза. Комбинацията от подправки е изключително добре подбрана. Леко киселият вкус на сумака и специфичният аромат на кимиона се компенсират чудесно от плътния и леко сладък сос с кисело мляко. Така приготвената тиква върви много добре на печено месо (аз я сервирах с патешко филе на тиган).

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с малки модификации от блога The Food Dept)
1 кг тиква-цигулка (не много водна)
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 ч.л. кимион
2 ч.л. смлян кориандър
½ ч.л. лют пипер
2 ч.л. сумак
1 ч.л. сол
За соса:
125 г кисело мляко
2 с.л. сусамов тахан
Сокът на 1 лимон
1 с.л. мед
Сол и черен пипер на вкус
Няколко стръка пресен кориандър за поръсване

Фурната се загрява на 190 градуса.
Тиквата се обелва, почиства от семките и нарязва на парчета в купа. Отделно се смесват зехтинът, смления с преса чесън, кимионът, кориандърът, лютият пирпер и солта. Парчетата тиква се овалват в получената смек, докато се покрият равномерно. Поставят се в леко намазнена тава и се пекат за около 35-40 минути (до омекване), като се разбърква от време на време.

Продуктите за соса се разбъркват в купа или блендер. Подправя се на вкус със сол и черен пипер.

Тиквата се поднася със соса, поръсена с пресния кориандър. Сервира се самостоятелно или като гарнитура за месо.


Il y a deux semaines j’ai remarqué une explosion d’orange sur l’étale du maraicher où je fais mes courses au marché le samedi matin. Ca y est, l’automne est ici et il est venu le temps des potirons, courges et toutes autres cucurbitacées. Depuis deux semaines j’ai déjà préparé le potiron en trois manières différentes (dont celle-ci), toutes en version salée. La prochaine fois ce serait enfin une recette sucrée, il est temps !
La recette aujourd’hui est très facile est assez rapide. Je trouve que les épices vont merveilleusement bien ensemble. Le gout acidulé du sumak et la puissance du cumin sont bien balancés par la douceur de la sauce au yaourt, tahini et miel. Le potiron rôti de cette manière accompagne très bien les viandes (je l’ai servi avec un magret de canard légèrement caramélisé).

Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette est avec quelques modifications du blog The Food Dept)
1 kg de potiron (butternut)
2 càs d’huile d’olive
2 gousses d’ail
1 càc de graines de cumin
2 càs de coriandre moulue
½ càs de piment d’Espelette
2 càc de sumak
1 càc de sel
Pour la sauce :
125 g de yaourt
2 càs de tahini
Le jus d’un cirton
1 càs de miel
Sel et poivre
Quelques brins de coriandre fraiche

Préchauffer le four à 190°C.
Peler le potiron et enlever les pépins. Le découper en gros morceaux et le mettre dans un bol. Mélanger séparément  l’huile d’olive, l’ail écrasé, le cumin, la coriandre, le piment, le sumak et le sel. Enrober les morceaux de potiron avec le mélange d’épices et les mettra dans un plat légèrement huilé. Enfourner pendant 35 – 40 minutes (jusqu’à ce que le potiron soit tendre) en mélangeant de temps en temps.

Pour la sauce, mélanger tous les ingrédients dans un bol ou avec un blender, saler et poivrer.

Servir le potiron rôti avec la sauce et parsemé de la coriandre fraiche, en accompagnement d’une viande.

6 comments:

Мъх said...

Гледай ти! Обожавам тиква на супа, на салата , на хиляди десерти, но за проста гарнитура не ми бе хрумвало. Е сега кой не сервира следващите мръвки с тиква, пък на!
Благодаря, Мира! Изглежда и звучи страхотно!

Роси said...

Много вкусна ми изглежда гозбата ти,Мира!Харесва ми!Пожелавам успешна нова седмица!

Mira said...

Мъхче, аз пък да ти кажа, проядох солена тиква едва във Франция - на супа. Преди това я познавах само в сладък вариант. :) С мръвки се оказа много добра комбинация.
Роси, благодаря :)
Хубава седмица!

Candy said...

Е, това вече е нещо съвсем различно от познатите предложения с тиква. Харесвам я всякак и експериментирам всякак и сладко и солено, но точно така, не съм и ти благодаря за идеята! Поздрави!

di_ani said...

Чудесна идея, Мира, съчетание на тиквата с много ароматни подправки и млечен сос би ми допаднало.
Много харесах и вълшебно изглеждащите макарони и страхотните ти снимки.
Сърдечни поздрави, хубава и вдъхновена есен, Диана

Mira said...

Диана, Кенди, благодаря ви много :)!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...