Monday, 28 October 2013

Свинско филе с подправки / Filet mignon aux épices



[BG] Свинско филе миньон с ориенталски подправки, придружено от сладко-кисели тиквички.
[FR] Filet mignon aux épices orientales accompagné de courgettes aigres-douces.

„Последните тиквички за сезона” гласеше надписът на зеленчуковия щанд на пазара преди две седмици. Добро съвпадение, тъй като тъкмо бях видяла една рецепта, която ме заинтригува в последния брой на едно от любимите ми кулинарни списания. Намирах комбинацията от тиквички и стафиди за доста нестандартна, което означаваше, че трябва да се пробва. Освен това, ако ястието се окаже успешно, това означава още една рецепта с месо към дълбокия (или по-плиткия) архив, която при това е и лесна.

Излишно е да казвам, че архивът вече наброява една рецепта в повече, за едно доста интересно основно ястие. Кората от подправки около филето, заедно с лимоновия сок ароматизира месото и му придава лек кисел вкус. А сладко-киселите тиквички, отначало изненадващи, се оказват също толкова и ароматни.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с малки промени от сп. Saveurs, брой 204, септември 2013)
650 – 700 г свинско филе миньон
2 скилидки чесън
1 с.л. сумак
1 ч.л. смлян кимион
5 с.л. зехтин
1 ч.л. суха мащерка
Сокът на един лимон
4 средно големи тъмнозелени тиквички
1 глава лук
50 г бели стафиди
1 с.л. кафява захар
50 г пиниеви ядки (пиноли)
50 мл винен оцет
2 с.л. зехтин
Няколко стръка пресен магданоз

В купа се разбъркват сумакът, кимионът, мащерката, лимоновия сок и 3 с.л. от зехтина. Добавя се пресования чесън, малко сол и черен пипер и се разбърква добре. Филето се почиства от ципите и се овалва в маринатата, като се разтърква, за да проникне добре. Завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя за 2 часа в хладилник.

Стафидите се накисват в оцета за 10 – 15 минути. Тиквичките се нарязват на колелца, а лукът – на тънки ивици. Зехтинът се загрява в тиган и тиквичките са запържват за няколко минути, като трябва да останат леко хрупкави. Оставят се настрана.

Лукът се задушава в останалата мазина за 3-4 минути, добавят се отцедените стафиди, половинато от оцета, в който са киснали и захарта. Разбърква се добре. Тиквичките са връщат обратно в тигана и се задушават за още 5 минути. Подправят се със сол и черен пипер, поръсват се с нарязания на ситно магданоз и се оставят настрана.

Пиниевите ядки се запичат за няколко минути на горещ, сух тиган. Добавят се към тиквичките непосредствено преди сервиране.

В дълбок тиган се загряват 2 с.л. зехтин и месото се запечатва добре от всички страни. Похлупва се с капак и се оставя да се задуши за 12 – 15 минути, като се обръща от време на време. Изважда се и се оставя да почине върху решетка за 2 – 3 минути.

Месото се сервира придружено от тиквичките и чаша бяло вино.


« Les dernière courgettes de la saison » annonçait la pancarte sur l’étale du maraicher il y a deux semaines au marché. Je me suis laissée tenter, car je venais de voir une recette qui me plaisait bien dans le dernier numéro d’un de mes deux magasines de cuisine préférés. Je trouvais que l’association de courgettes et raisins sec assez surprenante, et donc, fallait la tester. En plus, si le plat s’avérerait être un succès, cela ferait encore une recette de viande facile à préparer dans mes archives plus ou moins profondes.
Le résultat est que mes archives viennent de s’enrichir d‘encore un plat bien savoureux. La croute d’épices avec le jus de citron autour de la viande parfume la chair et lui donne un gout légèrement acidulé. Les courgettes aigres-douces sont d’abord surprenantes, mais tout aussi plein de saveurs.

Ingrédients :
(le recette est légèrement modifiée du magasine Saveurs, numéro 204, septembre 2013)
650 – 700 g de filet mignon de porc
2 gousses d’ail
1 càs de sumac
1 càc de cumin moulu
1 càc de thym séché
Le jus d’un citron
5 càs d’huile d’olive
4 courgettes
1 oignon
50 g de raisins blanc secs
1 càs de sucre roux
50 ml de vinaigre de xérès
50 g de pignons de pin
2 càs d’huile d’olive
Quelques brins de persil frais

Dans un bol mélanger 3 càs d’huile d’olive avec le sumac, le cumin, le thym, l’ail pressé et le jus de citron. Saler et poivre. Enduire le filet mignon avec la marinade, en massant bien pour la faire pénétrer. Envelopper la viande avec du film alimentaire et la laisser reposer au frigo pendant 2 heures.

Faire tremper les raisins secs dans le vinaigre pendant 10 – 15 minutes. Découper les courgettes en fines rondelles et émincer l’oignon. Faire chauffer l’huile d’olive dans une poêle et y faire revenir les courgettes pendant quelques minutes en les gardant légèrement croquantes. Les réserver.

Faire revenir l’oignon dans le reste de l’huile pendant 3 – 4 minutes. Ajouter les raisons secs égouttés, la moitié du vinaigre et  le sucre. Mélanger bien et rajouter les courgettes. Faire cuire à feu moyen pendant encore 5 minutes. Saler, poivrer et parsemer de persil finement haché et réserver.

Faire griller les pignons dans une poêle chaude et sèche. Les ajouter aux courgettes au moment de servir.

Faire chauffer 2 càs d’huile d’olive dans une poêle profonde et y faire dorer le filet mariné de tous les côtés. Couvrir et poursuivre la cuisson pendant 12 – 15 minutes à feu moyen en retournant régulièrement. Sortir la viande et la laisser reposer sur une grille pendant 2 – 3 minutes.
Servir la viande coupée en tranches accompagnée des courgettes et un verre de vin blanc.

5 comments:

Dani said...

Мира, интересна и вкусна комбинация!
Прегръдка!

gogolina said...

Нестандартно , но обещаващо вкусно :)
Просто крещи " направи ме " :)
Благодаря Мира за подхвърлената идея!

Роси said...

Мнооого сочно се е получило месцето и гарнитурата ми допада също,Мира!Хубав вторник!

Candy said...

Разкош, истински разкош! И филето и тиквичките са невероятни! Прекрасна сряда!

Mira said...

Дани, gogolina, Роси, Кенди, благодаря ви! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...