Saturday, 26 October 2013

Меки шоколадови бисквити / Cookies moelleux au chocolat



[BG] Бисквити малко по-далеч от традиционните cookies, с по-плътна текстура, леко хрупкави отгоре, меки отвътре и шоколадови навсякъде.
[FR] Des biscuits un peu plus éloignées de cookies traditionnels, plutôt denses, un peu croquants à l’extérieur, moelleux à l’intérieur et bien chocolatés partout.

 За малко да подмина тази рецепта, която накрая се оказа един безспорен успех. Прочитайки първоначалния списък с продукти, видях, че сред тях фигурира и крем-сирене „Филаделфия” с шоколад. В главата ми засвятка предупредително „Проблем”! Тук не само че няма шоколадовия вариант, но дори и натуралната „Филаделфия” се намира трудно в супермаркетите. Затова реших да пробвам да заменя четирите супени лъжици шоколадово крем-сирене със смес от нискомаслена заквасена сметана и натурален шоколад. Резултатът беше повече от задоволителен. Няколко месеца по-късно с изненада намерих на рафта в супермаркета и шоколадова „Филаделфия” и побързах да приготвя оригиналната рецепта. Признавам, че моята версия ми допада повече, защото намирам, че бисквитите остават по-меки отвътре... което е и целта на рецептата в крайна сметка.


Продукти:
(за около 22 – 25 бисквити, рецептата е адаптирана от Craving Chronicles)
1 ½ чаши брашно
¾ чаша какао на прах (100% съдържание на какао)
1 ½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
1 чаша кафява захар
4 с.л. нискомаслена заквасена животинска сметана
25 г черен шоколад (70% съдържание на какао)
75 г масло
80 мл олио
1 яйце голям калибър
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
4 – 5 с.л. захар мусковадо за овалване

Брашното се пресява в купа, заедно с бакпулвера, солта и какаото.

Маслото се стопява заедно с шоколада на водна баня или в микровълнова фурна. Захарта се разбива с яйцето, добавят се разтопените масло и шоколад, сметаната, млякото и ваниловия екстракт. На три пъти се добавят брашното и какаото и се разбърква добре. Получава се меко тесто, което се оставя да стегне за около 25 – 30 минути в хладилника.

Фурната се загрява на 170 градуса. Две тави се застилат с пекарска хартия. Захарта мусковадо се слага в малка купа. От тестото се откъсват парчета с размер на голям орех, оформят се на топче и върхът им се овалва леко в захарта мусковадо. Поставят се в тавата на известно разстояние и леко се сплескват.

Бисквитите се пекат в предварително загрятата фурна за 11 – 12 минути (при печене могат да се напукат леко). Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.


J’ai failli passer à côte de cette recette qui s’est finalement révélée être un succès. La version originale était avec de fromage de type « Philadelphia », mais au chocolat. Sauf, que dans les rayons de nos supermarchés non seulement la Philadelphia au chocolat est introuvable, mais même la version nature n’est pas présente partout. J’ai substitué les 4 cuillères à soupe de cette denrée chocolatée rare avec un mélange de crème fraiche légère et du chocolat noir et j’étais bien satisfaite du résultat. A ma grande surprise, quelques mois plus tard, j’ai pu trouver de la Philadelphia au chocolat dans la grande distribution et je me suis empressée de préparer la version originale de la recette. Et j’avoue que je préfère ma version, car je trouve les cookies plus moelleux, ce qui est le but recherché, en fin de compte.

Ingrédients :
(pour environ 20 – 22 biscuits, la recette est adaptée du blog Craving Chronicles)

1 ½ tasses de farine
¾ de tasse de cacao en poudre (100% cacao)
1 ½ càc de levure chimique
½ càc de sel
1 tasse de sucre roux
4 càs de crème fraiche légère
25 g de chocolat noir (70% cacao)
75 g de beurre doux
80 ml d’huile
1 gros œuf
2 c)s de lais
1 càx d’extrait de vanille
4 – 5 càs de vergeoise

Dans un bol, tamiser la farine, le cacao en poudre, la levure et le sel.

Faire fondre le chocolat et le beurre au bain-marie ou au four micro-ondes. Dans un bol battre l’œuf avec le sucre, ajouter le beurre et le chocolat fondu, la crème fraiche, le lait et l’extrait de vanille. Ajouter le mélange de farine et cacao en trois fois, en mélangeant bien avec une spatule afin d’obtenir une pâte lisse et très souple. Couvrir la pâte au contact avec du film alimentaire et la laisser prendre au frigo pendant 25 – 30 minutes.

Préchauffer le four à 170°C. Couvrir deux plaques avec du papier sulfurisé. Mettre la vergeoise dans un bol. Prélever des bouts de pâte de la taille d’une grosse noix, former des boules, rouler la pointe des boules dans de la vergeoise et les disposer sur la plaque et les aplatir légèrement.
Faire cuire les cookies pendant 11 – 12 minutes, leur surface peut craqueler légèrement. Les sortir du four et laisser refroidir complètement sur une grille.

8 comments:

Гергана Лазарова said...

Добре че не си ги подминала, Мира, за да им се насладим и ние. :) Чудесни са!
Хубава вечер ти желая. :)

Dani said...

Чудесни са, Мира!
А и заместителят на сиренето ми харесва :)
Прегръдка и усмихнато"циганско" лято!

Мариета said...

Предчувствам, че ако реша ще трябва направо двойна доза да забърквам, Мира! Страхотна рецепта, благодаря!

Роси said...

Супер са бисквитките,Мира,изглеждат много нежни и топящи се!
Чудесна презентация отново!
Успешна и усмихната нова седмица!

Ани said...

Чудни бисквитки, много ще се харесат на госпожицата ми :)))

Иглика said...

Фантастични са! С пожелания за прекрасна седмица!

Mira said...

Гери, Дани, Мариета, Роси, Ани, Иглика, благодаря ви!
Хубава седмица и на вас!

Diyana Petkova said...

Направих ги. Супер лесни, бързи и невероятно вкусни и мекички. Определено стават и за начинаещи сладкарки. :) Благодаря за рецептата.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...