Tuesday, 13 August 2013

Салата с грах и мариновано сирене / Salade aux petits pois et feta mariné




[BG] Изненадваща комбинация от вкусове, която може да бъде сервирана като салата или като лека вечеря.
[FR] Une combinaison de gouts surprenante qui peut être dégustée en entrée ou pour un diner léger.

Май вече става близо месец, откакто не съм готвила истински. В топлите летни дни предпочитам да наблягам на скара, салата и леки и бързи летни ястия. Обичам и често пробвам големи салати, които при добро желание, освен за предастие, могат да минат направо за лека вечеря. Ето и една от тях. Отначало комбинацията от бакла, грах и сирене може да изглежда изненадваща, но съчетанието е удивително добро. Вкусът на бобовите е подчертан леко и доста успешно от лютия пипер и пресните мента и кориандър. А хапките мариновано сирене могат да се сервират и отделно за аперитив.


Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с леки модификации от сп. Saveurs, бр. 202, юни 2013)
250 г (замразена) бакла
400 г (замразен) грах
1 лук тип „шалот”
Сокът от половин лимон
2 с.л. зехтин
Няколко стръка прясна мента
Сол, черен пипер
200 г бяло саламурено сирене
5 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
¼ ч.л. лют червен пипер
Няколко стръка пресен кориандър
4 рохко сварени пресни яйца (по желание)

Сиренето се нарязва на кубчета. Приготвя се марината от 5 с.л. зехтин, двата вида червен пипер и нарязания кориандър. Сиренето се овалва в маринатата и се оставя в зътворен съд за 2 часа в хладилник.

Баклата и грахът се сваряват в леко подсолена вода според инструкциите на опаковката. Малко преди края на варенето се подготвя купа със студена вода и лед. Грахът и баклата се отцеждат  и веднага се  потапят за няколко минути в купата със студена вода, за да запазят яркозеления си цвят. Отцеждат се и зърната бакла се обелват от бялата ципа.

Шалотът се обелва и нарязва на ситно, както и листата мента. В купа се смесват грахът, обелената бакла, шалотът и ментата. Подправя се със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин.
Сиренето се отцежда от маринатата и се добавя към салатата. Сервира се самостоятелно като предястие. А ако добавите препечен хляб и рохко сварено яйце, се получава неделна вечеря.

Cela doit faire presqu’un mois que je n’ai pas véritablement cuisiné. En été je préfère les grillades, les petits plats légers et rapides et des grosses salades que l’on peut manger en entrée où même comme un plat le soir. En voici encore une. La combinaison de fèves, petits pois et feta est un peu surprenante, mais les saveurs se marient vraiment très bien. Le gout des légumineux est discrètement relevé par le piment d’Espelette et par la menthe et la coriandre fraîche. De plus, les bouchées de feta marinée pourraient être dégustées à part entière lors d‘un apéritif.

Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette est légèrement modifiée à partir du magazine « Saveurs », numéro 202, juin 2013)
250 g de fèves (surgelées)
400 g de petits pois (surgelés)
1 échalote
Le jus d’un-demi citron
2 càs d’huile d’olive
Quelques brins de menthe fraiche
Sel et poivre
200 g de fromage feta
5 càs d’huile d’olive
1 càc de paprika
½ càs de piment d’Espelette
Quelques brins de coriandre fraiche
4 œufs pochés (en option)

Découper la feta en morceaux de la taille d’une bouchée. Préparer une marinade en mélangeant 5 càs d’huile d’olive, le paprika et le piment d’Espelette et la verser sur les morceaux de fromage. Couvrir et laisser au frigo pendant 2 heures.

Cuire les petits pois et les fèves dans un grand volume d’eau salée selon les instructions. Un peu avant la fin de la cuisson préparer un grand bol d’eau froide avec des glaçons. Egoutter les petits pois et les fèves et les plonger immédiatement pendant quelques minutes dans l’eau glacée pour qu’ils gardent leur couleur verte. Les égoutter te retirer la peau des fèves.

Éplucher l’échalote et l’émincer finement. Hacher les feuilles de menthe. Dans un bol mélanger l’échalote, les petits pois et les fèves. Saler, poivrer et ajouter le jus de citron (un peu à la fois) et 2 càs d’huile d’olive.
Sortir le fromage de la marinade et l’ajouter à la salade. Mélanger bien et dresser. Déguster en entrée. Si vous rajoutez un œuf poché par personne et quelques toasts, cela ferait un également un diner léger dominical.

8 comments:

Гергана Лазарова said...

Мисля си, че е чудесна вечеря това! И защо да не е истинско готвене? Кой каза, че трябва непременно да е сложно...
Много хубаво решение, Мира, и много вкусно! Поздрави! :)

Dani said...

Очите ми останаха в яйцето!
Точно по мой вкус!
А салати обичам всякакви!
Прегръдка, Мира!

Mira said...

Дани, Гери, благодаря ви!
Гери, права си :), но понеже понякога обичам да си усложнявам живота и да се впускам в дълги и засукани рецепти, повечето неща, които изискват по-малко от 30 минути в кухнята, започнаха да ми се виждат детска игра :)
Хубава седмица!

Роси said...

Много интересна идея,Мира!Обичам грах и сигурно ще ми хареса,благодаря,че сподели!Поздрави!

krasi_mm said...

Обожавам такива рецепти, особено лятото- хем салата, хем основно.
Благодаря ти, Мира!
поздрави

krasi_mm said...

Обожавам такива рецепти, особено лятото- хем салата, хем основно.
Благодаря ти, Мира!
поздрави

Mira said...

Роси, Краси, благодаря ви! :)

Candy said...

И аз през лятото не се задържам дълго около фурната, все гледам нещо набързо да приготвя. Това тук е чудесна идея, и като му добавяш различни неща се получава едно страхотно ястие! Страхотна рецепта! Поздрави!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...