Friday, 21 June 2013

Тарта със сирене и спанак / Tarte épinards et feta




[BG] Спаначената тарта на Джейми Оливър или как англичанин ме учи да правя баница за по-малко от 30 минути.
[FR] La tarte aux épinards, feta et pâte filo de Jamie Oliver, prête en moins de 30 minutes.


От малка не обичам спанак, лапад, киселец и други подобни зелениии. Харесвах го само на супа, а другите варианти с ориз, баница, яхния, с месо или без ми бяха чисто мъчение. Една година майка ми реши да разнообрази агнешкото по Великден и го приготви със спанак (или нещо друго подобно и зелено) на фурна. Усилията й си спечелиха прякора „агнешко с пролетни гадости”, които и да ден днешен се споменават във фамилията.

Проядох спанак по-сериозно едва когато го срещнах приготвен в по-различни варианти – като плънка в лазаня или канелони, или задушен със сметана, както често го приготвят във Франция. Но не се заблуждавайте, и до ден днешен не присъства ежедневно на трапезата вкъщи.

Затова бях безкрайно учудена от себе си, когато днешната рецепта, която всъщност реално погледнато, е „луксозна” баница със спанак, ми допадна до степен да я приготвя два пъти в рамките на един месец. И иронията е, че я „научих” от англичанин.

Напоследък по един от тукашните кулинарни канали вървеше предаването на Джейми Оливър „30 минутни менюта”. Всеки път като попаднехме на него, си казвахме, че винаги изглежда много апетитно. В един от епизодите приготви не само тази тарта, но и още два вида салати, че и десерт със сладолед за по-малко от половин час.  Сега, признавам, че на мен ми отне малко повече, защото той хитрува – използва готов подготвен спанак от пакет, докато аз моя си го измих, почистих и нарязах собственоръчно.


Независимо от това, тартата е изключително лесна за направа, че и в добавка, много вкусна. Не знам дали е от задушаването на спанака, по-малкото количество кори, хрупкавия горен слой, наличието на подправки и кедрови ядки, леката лютивина и солта от сиренето, или от всичкото това накуп, но резултатът от смесването на текстури и вкусове е много убедителен. Та, ето, и баницата със спанак можело да бъде вкусна!

Продукти:
(рецептата е с леки модификации от книгата „Jamie’s 30-Мinute Мeals”)

12-14 фини кори за баница
4 яйца голям калибър
400 г пресен спанак
200 г бяло саламурено сирене
100 г сирене тип „Ементал” (заменя се с кашкавал)
50 г кедрови ядки
2 с.л. зехтин
1 с.л. масло
Червен пипер – сладък и лют (по желание)
Стрък прясна мащерка
Щипка индийско орехче

Спанакът се почиства от дръжките, измива, отцежда и нарязва на едро. В дълбок тиган се загрява маслото с малко от зехтина и в него се задушава спанака за 5-6 минути, докато се изпари всичката вода и той значително намали обема си.
Фурната се загрява на 180 градуса.

Кедровите ядки се запичат за 2-3 минути на сух и горещ тиган (ако много бързате, тази стъпка може да се пропусне).
Яйцата се разбиват в купа, добавят се натрошеното сирене и настъргания ементал. Подправя се с червения пипер, щипка индийско орехче и малко прясна мащерка. Накрая се прибавят ядките и задушения спанак и се разбърква добре.
Дълбока тавичка (моята е правоъгълна с размери 30 х 40 см) се намазнява с малко зехтин. Корите се подреждат по дъното и страните, така че краищата им да висят поне 1/3 отстрани. Намазват се със зехтин и малко червен пипер. Отгоре се поставя втори слой кори, застъпващ предишния. Плънката се изсипва в тавата и краищата на корите са захлупват, така че да я покрият от всички страни. Отгоре се поставят няколко бучици масло и се пече в продължение на 18-20 минути, докато се зачерви.

Поднася се гореща, със салата по желание (зеленя салата, краставици с мента) и чаша вино (в случая, розе).

Depuis mon enfance, je déteste joyeusement les épinards, l’oseille, la patience, les orties et toutes autres verdures similaires. J’aimais les épinards en soupe, mais les manger sous la forme d’autres plat traditionnels bulgares (avec du riz, avec de la pâte filo, en ragout) s’apparentait à la torture.  Je me souviens qu’une année ma maman a voulu changer la recette habituelle de l’agneau pascal et l’avait préparé au four avec des épinards (ou de l’oseille). Cette entorse à la règle a valu le surnom de la recette « agneau aux ‘dégeulasseries’ printanières » et l’on la cite encore assez régulièrement chez mes parents.

J’ai commencé à manger les épinards une fois que j’ai gouté d’autres façons à les préparer : en lasagne ou cannelloni ou à la crème. Mais cela ne les fais pas plus souvent présents à la table familiale.

Voilà pourquoi j’étais très étonnée quand j’ai tellement apprécié la recette d’aujourd’hui que je l’ai même préparée à deux reprises en un mois. Et elle n’est qu’une version un peu détournée d’un plat traditionnel bulgare (ou de la spanakopita grecque). Le comble de l’ironie : je l’ai vue chez un chef anglais !

Nous avons suivi plusieurs épisodes de l’émission « 30 minutes chrono » de Jamie Oliver sur ma chaine de cuisine préférée. Et chaque fois nous nous disions que ces plats donnent vraiment envie de le gouter. Dans un des épisodes il a préparé non seulement cette tarte, mais aussi deux types de salade et un dessert glacé en une-demi heure. J’avoue que j’ai mis environ 30 minutes rien que pour préparer la tarte. Car il triche, le bougre ! Il a utilisé des pousses d’épinard en sachet, tandis que moi j’ai lavé, nettoyé et haches les grosses feuilles d’épinards avec mes dix petits doigts.

Néanmoins, la tarte est facile à préparer et très bonne à déguster. Le mélange d’épinards sautés au beurre, des pignons grillés, des petits points salés des morceaux de feta, de la chaleur du piment et des feuilles filo croustillants sur le dessus donne un résultat plutôt convaincant. Comme quoi, même les épinards peuvent avoir du bon gout !

Ingrédients :
(La recette est légèrement modifiée à partir du livre « Jamie Oliver : 30 minutes chrono »)
12 – 14 feuilles de pâte filo
4 gros oeufs
400 g de feuilles d’épinard frais
200 g de feta
100 g d’emmental
50 g de pignons
2 càs d’huile d’olive
1 càs de beurre
Du paprika, du piment de Cayenne
Quelques brins de thym frais
1 pincée de noix de muscade
Enlever les tiges des feuilles d’épinard, les laver, essorer et hacher grossièrement. Faire chauffer le beurre dans une poêle profonde et y faire revenir les épinards pendant 5-6 minutes, jusqu’à ce qu’elles rendent leur eau et diminuent de volume.
Préchauffer le four à 180°C.
Faire griller légèrement les pignons sur une autre poêle bien chaude et sans matière grasse pendant 2-3 minutes (vous pouvez sauter cette étape si vous êtes trop pressés).
Battre les œufs dans un bol, ajouter la feta émiettée et l’emmental râpé. Ajouter une pincée de paprika, une pincée de noix de muscade, une pincée de piment de Cayenne et quelques feuilles de thym frais. Verser les pignons grillés et les épinards et bien mélanger.
Huiler légèrement un plat (le mien est rectangulaire, 30x40 cm). Disposer la moitié des feuilles filo sur le fond et les bords en les superposant légèrement et en laissant environ 1/3 de la feuille dehors du plat. Les badigeonner avec de l’huile d’olive et un peu de paprika. Disposer une autre couche de feuilles filo. Verser le mélange épinards, fromage, œufs et rabattre dessus les bords de feuilles filo pour bien couvrir le tout. Disposer quelques noisettes de beurre sur le dessus et enforuner dans le four préchauffé. Faire cuire pendant 18-20 minutes.
Servir chaud, accompagné de salade au choix (verte, concombres à la menthe) et un verre de vin.

8 comments:

gogolina said...

Леле че вкусно изглежда тази спаначена тарта Мира:)
Бих си я направила с удоволствие, защото обичам всичко зелено :)

Dani said...

Мира, и при нас върви един канал, 24 kitchen, в който Джейми се развихря :)
Даваш ми чудесна идея за едни кори, които ми останаха!
А спанак,по-точно лапад, обожавам :)
Прегръдка и поздрави от морето!

Dani B. said...

Изглежда фантастично, Мира! А на Джейми сме му големи фенове вкъщи. Снимките ти са страхотни! Поздрави! :)

Milena Poptoleva said...

Прекрасно съчетание...,а и приготвяне на любими продукти!Мира,поздравления:!Прекрасни събота и неделя:)!

tillia said...

А на мен, като върл любител на зеленийките :), много ми допада това предложение!
Мира, радвам се че сподели рецептата!
Поздрави и хубава съботна вечер!

Mira said...

Гоголина, Дани, Дани Б. Милена, Тилия, благодаря ви! Радвам се, че има привърженици на зелениите :)... и на Джейми :)
Хубава неделя!

Роси said...

Чудесна тарта/баница,Мира!Много вкусна е несъмнено!Успешна нова седмица с повече усмивки!

Mira said...

Благодаря ти, Роси!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...