Wednesday, 5 December 2012

Лаврак върху сол / Bar sur lit de sel



[BG] Филе от лаврак, печено върху морска сол и с „люспи” от картофи.
[FR] Filet de bar cuit sur du gros sel avec des écailles de pommes de terre.

Иде Никулден. Тук той се отбелязва основно в Елзас и Лорен (Лотарингия), френски региони, които са били дълги тодини част от Германия и запазили голяма част от немските коледни традиции (коледни базари, греяно вино, все такива благини). На този ден децата получават подаръци и бонбони, нещо като предусещане за Коледа. Но тук няма традиция за празнуване на именните дни, особено на популярните, както в България. Затова колегите ми останаха много учудени, когато им обясних за празнуването на именните дни като цяло, и на Никулден в частност. Заключението беше единодушно, че е по-добре бонбони, отколкото пълнен шаран, пък бил той и с орехи. Признавам, че се присъединих към горното, най-малкото защото не обичам шаран, а и доста сладководни риби покрай него. Определено морските риби са ми повече на сърце.

Ако още не сте решили какво да приготвите за Никулден, ако като мен не сте любители на шарана, или ако просто нямате време за дълги заигравки в кухнята, може да пробвате долната рецепта. И приятно празнуване на именниците!

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е адаптиана от коледния брой на сп. „Saveurs” 2011 г.)

4 филета от лаврак (около 200 г едното), с кожата, може и с люспите
1 кг едра морска сол
2 стръка прясна мащерка
3 с.л. зехтин
Няколко щипки розов пипер
Настърганата кора от ½ лайм
1 скилидка чесън, необелена
8 бр. средноголеми картофи, от твърд сорт (не сипкави)

Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на тънки колелца (дебелина 2-3 мм), най-добре става, ако имате ренде. Подсушават се върху кърпа и се прехвърлят в купа. Добавят се 2 с.л. зехтин и 1 стрък изронена прясна мащерка и се разбърква добре.

Фурната се загрява на 200 градуса. Картофите се прехвърлят в голяма плоска тава, застлана с пекарска хартия, като се разпределят на 1, максимум 2 реда. Пекат се за около 20 минути (или докато се зачервят), като се разбъркват от време на време.

Солта се изсипва в голяма тава, така че да покрие изцяло дъното. Филетата се измиват и подсушават. Поставят се в тавата, с кожата откъм солта. Поръсват се с изронената мащерка, розовия пипер, настърганата кора от лайм и остатъка от зехтина. Скилидката чесън са притиска силно с дланта, за да се разтвори обвивката и се поставя в тавата с рибата.

Фурната се намалява на 180 градуса и тавата с рибата се пече в продължение на 7 минути. Изважда се и филетата се сервират веднага, като при сервиране върху тях се разпределят резенчетата картофи, като люспи на риба.

Оригиналната рецепта препоръчваше да се поднесат с бяло вино (бургундско шардоне от Мерсо), но аз избрах едно леко провансалско розе.


En Bulgarie, comme en France, la Saint-Nicolas est la fête de toutes les personnes, hommes et femmes, qui ont un prénom en rapport avec  Nicolas. Jusqu’ici, c’est sans surprises. Là-bas par contre, ledit saint est aussi le saint patron des marins, voyageurs, commerçants et banquiers. Ce jour on prépare et on mange du poisson, du carpe farci aux noix pour les plus fervents observateurs de la tradition. Tout cela est bien différent des bonbons et friandises distribués à la Saint-Nicolas en Alsace et Lorraine. Bonbons versus carpe farci ? Sans hésitation je choisis les bonbons. Surtout, parce que je n’aime pas du tout le carpe, comme beaucoup d’autres poisson d’eau douce, d’ailleurs. Ma préférence va pour les poissions de mer.
Si, comme moi, vous n’êtes pas amateurs des carpes, voici une alternative rapide et plutôt légère et pas seulement pour la Saint-Nicolas. Et bonne fête !


Ingrédients :
(Pour 4 personnes, la recette est légèrement modifiée du magasine Saveurs, numéro spécial fêtes 2011)

4 filets de bar (environ 200 g pièce), avec la peau et même les écailles
1 kg de gros sel de mer
2 branches de thym frais
3 càs d’huile d’olive
Quelques pincées de baies roses
Le zeste râpé d’un-demi citron vert
1 gousse d’ail en chemise
8 pommes de terre moyennes à chair ferme

Laver et éplucher les pommes de terre. Les couper en fines rondelles (2-3 mm d’épaisseur) avec une mandoline. Les mettre sur un torchon et bien les sécher. Mettre les rondelles de pommes de terre dans un grand bol, les arroser de 2 càs d’huile d’olive et d’une branche de thym effeuillée. Mélanger bien avec les mains.

Préchauffer le four à 200°C. Couvrir un grand plat du four avec du papier sulfurisé. Disposer les rondelles des pommes de terre dessus, en essayent de ne pas trop les superposer. Enfourner pendant 20 minutes (ou jusqu’à ce que les pommes de terre soient bien dorées), en mélangeant de temps en temps.

Couvrir le fond d’un grand plat avec une couche assez épaisse de sel de mer. Disposer dessus les filets de bar, la peau vers le sel. Parsemer des baies roses, l’autre branche de thym effeuillée le zeste de citron vert et arroser du reste d’huile d’olive.

Baisser la température du four à 180°C. Enfourner le poisson pendant 7 minutes. Sortir du four et servir les filets aussitôt en disposant dessus les rondelles de pommes de terre en guise d’écailles.

La recette originale conseillait un meursault comme vin pour accompagner le plat, mais j’ai opté pour un rosé léger.

12 comments:

Роси said...

Супер е рецептата,Мира,и толкова вкусно изглежда,харесва ми!Пожелавам весел Никулден!

пепеляшка said...

Разкошно е лаврачето, Мира! Хубав празник!

Didi Bunova said...

много вкусен!
а и розето!:) изглежда много обещаващо
Хубав празник и от мен!

Dani said...

Мира, и аз не съм любител на шаран :(
Но този лаврак с прекрасното розе, бих хапнала с удоволствие!
Прегръдка и хубав празник!

Dani B. said...

Мира, чудесна рецепта и вкусна рибка! Хубав празник! :))

Мъх said...

Уж вече изградих идея за утрешния ми лаврак, а ето че се появява и твоята идея/ Сега няма да спя, а ще мисля;) Прекрасни снимки, Мира! И ако не утре, друг ден непременно ще опитам и така. Само провансалско розе трябва да намеря;)

Anonymous said...

Здравейте,

мисля да следвам рецептата 1 към 1, като направя само с едно допълнение: розмарин.

Може ли да ми обясните фунцкията на солта?

Tania said...

Чудесна рецепта за много хубава и вкусна риба, а в допълнение и на френско розе-истинска мечта!Поздравления,Мира за чудесната рецепта и красивите снимки!Весел Никулден!

Mira said...

Роси, Пепеляшка, Дани, Мъх, Дани, Диди, Таня, много ви благодаря за положителните отзиви! :)

Анонимен, с розмарин сигурно също ще стане много ароматно. Функцията на солта от една страна е да овкуси рибата при печенето и второ, избягва допълнителната мазнина. Важно е обаче, рибата да е с кожата, та дори и с люспите, така солта няма да проникне много надълбоко в месото, ионаче има опасност да стане много солено. Също така, използвайте едра молска сол, а не фина, също за да се избегне прекалената соленост. Надявам се рецептата да Ви допадне.

Mira said...
This comment has been removed by the author.
Mira said...

Забравих да уточня, че солта в чинията при поднасянето е само е естетическа цел, за снимката, иначе се поднася само рибата с картофите :)

Весел празник на всички!

ribar said...

Вкусен е, а удоволствието от риболова му е много по-голямо.
Риболов на шаран

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...