Thursday, 16 August 2012

Солено клафути с домати и маслини / Clafoutis salé aux tomates cerises et olives



[BG] Клафути с чери домати, маслини, козе сирене и подправки.
[FR] Clafoutis salé aux tomates cerises, fromage de chèvre, olives et herbes.


Като се замисли човек, Франция е известна по света най-вече със забележителности, ястия или вина от регионите по периферията на страната. Камамбер? Заповядайте в Нормандия на северозападното крайбрежие. Лозята на Бордо? Недалеч от Атлантика, на юг. Мон Блан и Алпите? По границата с Италия и Швейцария. Лазурният бряг? По Средиземноморското крайбрежие. Айфеловата кула? Е, тя е малко по-навътре.
А какво има в средата ? Ами няколко по-неизвестни региона и една планина. Един от тези региони е Лимузен (Limousin). Освен, че има хубави гледки и известна порода крави, той е родината на един сладкиш с череши, наречен „клафути” (clafoutis). Счита се, че името му е произлязло от местния диалект, където означавало „забит с пирони”, понеже черешите в тестото напомнят на главичките на гвоздеи. Когато същият сладкиш смени гарнитурата и се появи на масата с ябълки или круши вместо с череши, сменя и името си и вече се казва „флонярд” (flognarde).
Въпреки, че много обичам череши, не съм особен почитател на клафутито. Така и не знам защо, между другото. Отнасям този факт към дребните загадки на живота, които в никакъв случай не ми пречат на съществуването. Наскоро открих, обаче, че соленият вариант на клафутито много ми допада. Може би един ден ще харесам и сладкия.
Засега, обаче, ще се огранича с този с чери-доматките... все пак и при тях има "череши" в името, нали? 

Продукти:
(за 5-6 порции, рецептата е с леки промени от сп. Saveurs, бр.193, юни 2012)
500 г чери домати
100 г черни маслини без костилките
3-4 стръка прясна мащерка
1 стрък пресен розмарин
150 г козе сирене
50 г сирене Комте (заменя се с кашкавал)
120 г брашно + 1 с.л. за тавата
3 яйца голям калибър
250 мл прясно мляко
50 мл зехтин
Малка бучка масло за тавата
Сол и черен пипер

Правоъгълна (30 х 40 см) или кръгла (24 см диаметър) тава се наманява и набрашнява. Маслините и козето сирене се нарязват на едро, комте-то (кашкавалът се настъргва). Маслините и козето сирене се разбъркват в купа с мащерката и розмарина.
Фурната се загрява на 180 градуса. Яйцата се разбиват в купа, добавя се брашното и се разбърква добре. Подправя се със сол и черен пипер. Добавят се млякото, зехтина и настърганото сирене.
Измитите домати се слагат на дъното на тавата, между тях се разпределят маслините и козето сирене. Добавя се яйчената смес и се заравнява.
Пече се в предварително загрятата фурна за 25-30 минути. Оставя се да изстине за 10-15 минути преди сервиране. Поднася се със зелена салата и леко вино (бяло или розé).


Même si j’aime beaucoup les cerises, je ne suis pas un grand fan du clafoutis. Je ne sais pas pourquoi, d’ailleurs. Cela devrait être une de petits mystères de la vie qui ne m’empêcherait surement pas de continuer à bien vivre. Par contre, je viens de découvrir que j’aime bien le clafoutis salé. Peut-être vais-je me réconcilier un jour avec la version sucré.
Pour l'instant je vais me contenter de clafoutis aux tomates cerises. Il y a quand même de cerises dans le nom, n'est-ce pas? 


Ingrédients :
(Pour 5-6 parts, du magasine « Saveurs », n°193 juin 2012, avec de légères modifications)
500 g de tomates-cerises
100 g d’olives noires dénoyautées
3-4 brins de thym frais
1 branche de romarin frais
150 g de bûche de chèvre
50 g de Comté
120 g de farine + 1 càs pour le moule
3 gros œufs
250 ml de lait
50 ml d’huile d’olives
Une noisette de beurre pour le moule
Sel et poivre

Beurrer et fariner un moule rectangulaire (30 x 40 cm) ou rond (de 24 cm). Hacher grossièrement les olives et le fromage de chèvre, râper le comté. Mélanger les olives et le fromage de chèvre dans un bol avec les herbes.
Préchauffer le four à 180°C. Dans un bol battre les œufs, ajouter la farine et bien mélanger. Saler et poivrer. Ajouter le lait, l’huile d’olive et le comté râpé.
Disposer les tomates-cerises lavées du fond du moule. Ajouter les olives et le fromage de chèvre. Verser l’appareil par-dessus.
Enfourner dans le four préchauffé et laisser cuire pendant 25-30 minutes. Sortir le plat et le laisser refroidir pendant 10-15 minutes sur une grille. Servir tiède, accompagné de salade verte.

12 comments:

pep-4o said...

оо, Мирка, това солено клафути и на мен ми хареса на мига, щом го видях! Да не казвам пък, че като го прочетох, направо го виждам изпечено тия дни :))
Мноооого ти благодаря, прекрасни, изкущаващи снимки!

Mira said...

Пепи, мисля, че ще ти хареса - има сиренце :D. При това изисква доста по-малко време от някоя тарта или киш, например :)
Ще се радвам, ако рецептата ти допадне.
Хубави почивни дни!

Dani said...

Мира, и аз не примирам по клафути:)
Но в солен вариант си е друго нещо!
Чудесни снимки, които го правят още по-апетитно!
Прегръдки и хубав петък!

Мариета said...

И на мен би ми харесало, със сигурност - обожавам домати и сирене и поцяло лято ям почти само това...много изкушаващи снимки, Мира, браво!
Поздрави!

Роси said...

Много ми харесва и в сладък,и в солен вариант,така че приветствам рецептата,Мира!Много свежо,лятно предложение,леко и вкусно!
Поздрави! :)

Ани said...

Мира, чудни клафути. Не съм опитвала досега в солен вариант. Благодаря за идеята!

krasi_mm said...

Мира, винаги е удоволствие за мен да се отбивам в твоя блог. Също не харесвам сладко клафути, но тади рецепта ще ми допадне- обожавам домати под всякаква форма:)

Хубав уикенд!

пепеляшка said...

Ей, разкошотия от любими продукти-ще се пробвам някой ден!
Хубав уикенд!

Didi Bunova said...

Shte se probva zaduljitelno :-)
Pozdravi!

Мъх said...

Ами и на мен ми хареса. Особено щом иде от вътрешността на Франция;)
Благодаря за поредната порция красота и надявам се вкус, който ще ми допадне!

Anonymous said...

Страшно се получи това клафути. Както се казва лошо френско няма. Благодаря ти за споделената рецепта.Поздрави. Ани

Mira said...

Дани, Мариета, Роси, Ани, Краси, Мария, Диди, Мъхче,благодаря ви много за положителните коментари!
Ани, много се радвам, че клафутито ти е харесало :)))!
(извинявам се за забавения отговор, но пътувах за 2 седмици :)).

Поздрави и хубава неделя!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...