[BG] Лятна салата с лек италиански привкус.
[FR] Une salade estivale aux
saveurs quelque peu italiennes.
Рецептите имат различна съдба в моите ръце. Някои биват приготвени дословно
(най-често това се случва със сладкишите). Други адаптирам по мой вкус,
заменяйки продукти или напасвайки каквото имам в шкафа. Трети виждам някъде,
вземам основата и после надграждам, така че в крайна сметка не остава много от
оригинала. Такъв е случая и с днешната рецепта. Горката, на нея не й провървя
още от началото.
И така, видях я в априлския брой на списанието „Cuisine et vins de France” от 2008 година. Оригиналът съдържаше
прясна бакла. Купих замразена, с което сътворих първото нарушение. След това, в
момента на приготвянето, минути преди да дойдат гостите ми, установих, че нямам
фъстъци, а само кашу, приготвено за аперитива... Няма страшно, една шепа ядки по-малко
и замазваме положението. В калабалъка забравих да сваря баклата, която така и
не намери своето място в салатата, но впоследствие послужи за гарнитура на пила
фрикасе, чиято история ще разкажа друг път. В крайна сметка, се озовах със салата
с печени зеленчуци и кашу. Резултатът има потенциал... ама следващия път. Следващият
път завърши с добавяне на малко сушени
домати и качествена моцарела, до получаване на свежа и лятна, почти средиземноморска
салата.
Продукти:
(за 4-5 порции)
250 г смес от различни видове зелена салата и рукола
1 тъмнозелена тиквичка
1 малък патладжан
1 червена чушка
1 жълта чушка
1 топка моцарела
7-8 четвъртинки сушени домати
Печени фъстъци (кашу) – по желание
2 с.л. зехтин
4 с.л. балсамико
1 ч.л. течен мед
Сол
Тиквичката, патладжанът и чушките се измиват и почистват. Ципата на чушките
се обелва с картофобелачка. Тиквичката се нарязва на колелца, чушките – на ивици,
а патладжанът – на кубчета. В купа се смесват зехтинът, медът и балсамикото и с
тази марината се овкусяват зеленчуците.
Фурната се загрява на 220 градуса. Плоска тава се застила с пекарска
хартия. Маринованите зеленчуци се разпределят в тавата и се пекат около 20-25
минути (до омекване и леко запичане). Изваждат се и се оставят да изстинат до
стайна температура.
Зеленчуците може да се приготвят от предния ден и да се съхранят в
хладилник, в затворена кутия до използването им.
Салатата се измива, отцежда добре и прехвърля в купа. Добавят се изстиналите
печени зеленчуци, нарязаните на тънко сушени домати и едри парчета моцарела.
Накрая се прибавят и ядките. Салата се овкусява със сол, зехтин и балсамико.
Сервира се веднага.
Il y a des recettes que je
prépare telles quelles, surtout en pâtisserie. D’autres, je les ajuste à mon
gout, ou je substitue des ingrédients selon ce que j’ai dans le placard. Enfin,
il y a des recettes que je vois quelque part, je prends la base et je construis
par-dessus. Comme j’ai fait pour la recette d’aujourd’hui. La pauvre, elle n’a
pas eu de chance dès le début.
Je l’ai vue dans un numéro du
magasine « Cuisine et vins de France » d’avril 2008. L’original
contenait des fèves fraiches. J’ai acheté des fèves surgelées : la première
entorse. Ensuite, au moment de la préparer, juste avant que mes invités n’arrivent,
je me suis rendue compte, que je n’avais pas de cacahouètes. Pas grave, j’avais
des noix de cajous prêts pour l’apéro… une poignée en moins et on n’y verra que
du feu. Ensuite, j’ai oublié de cuire les fèves. Pas cuites, pas de salade !
Elles n’ont pas eu leur place dans la salade, mais ont servi à agrémenter un
fricassé de poulet l’histoire duquel je vais vous raconter plus tard. A la fin,
je me suis retrouvée avec une salade aux légumes grillés et noix de cajou. On
peu en faire quelque chose… la prochaine fois. Et avec l’ajout de quelques
tomates séchées et un peu de la bonne mozzarella au lait de bufflonne, on
obtient une très bonne salade estivale.
Ingrédients :
(Pour 4-5 parts)
250 g de mélange de différents types de salade et de la roquette
1 courgette
1 petite aubergine
1 poivron rouge
1 poivron jaune
1 boule de mozzarella
7-8 quartiers de tomates séchés
Cacahouètes (noix de cajou)
grillées
2 càs d’huile d’olive
4 càs de vinaigre balsamique
1 càc de miel
Sel
Laver et nettoyer les légumes. Peler
la peau des poivrons avec un économe. Couper la courgette en rondelles, les
poivrons en lanières et l’aubergine en dès. Dans un bol mélanger l’huile d’olive,
le miel et le vinaigre balsamique. Ajouter les légumes coupés et bien mélanger
avec la marinade.
Préchauffer le four à 220°C et
couvrir une plaque de four avec du papier sulfurisé. Disposer les légumes
marinés en une couche sur la plaque et enfourner pendant 20-25 minutes, jusqu’à
ce que les légumes soient moelleux et légèrement grillés. Les sortir du four et
les laisser refroidir complètement.
On peut préparer les légumes la
veille et les garder au frigo dans une boîte hermétiquement fermée jusqu’à l’utilisation.
Laver et égoutter bien la
salade et la roquette et les transférer dans un saladier. Ajouter les légumes grillés, les
quartiers de tomates séchées émincées et la mozzarella grossièrement coupée.
Ajouter les noix et mélanger. Ajouter une vinaigrette à la base d’huile d’olive,
vinaigre balsamique et un peu de sel. Servir immédiatement.
Comments
тази салата ще я правя още този уикенд като гледам- изглежда прекрасно, а и без друго имам нужда да сменя вечерната класика от домати и краставици;)
Хубава вечер!
Прекрасен петък и почивни дни!
Мария, разбирам нуждата он съботното пазаруване :). И вкъщи след почивка има само една лампа в хладилника :)))
Мъх, ще се радвам, ако рецептата ти допадне :).
Хубави почивни дни!