Friday, 29 June 2012

Къпкейкове "Червено кадифе" / Red Velvet Cupcakes



[BG] Мъфини „Червено кадифе” с глазура от крем-сирене за Деня на майката.
[FR] Muffins «Velours rouge » avec un glaçage au fromage à tartiner pour la Fête de Mères.

По традиция всяка година през последната неделя ва май или първата на юни тук се празнува Денят на майката. Не на жената, съпругата, труженичката, колежката, а само и единствено на майката. На този ден човек може да получи като подарък от колие от макарони до комплект тенджери или спа-уикенд. Аз съм с две ръце за последното – по възможност далече от фамилия и задължения, на непознато място, с набор книги на Киндъла, може и фотоапарат и лаптоп. Но, понеже не съм чак такова материално момиче, се радвам и на собственоръчно изработена картичка и голяма прегръдка. И нищо не може да замени това просто „Обичам те, мамо!”. Нищо, че понякога през останалите 364 дни се питаш защо ли ти трябваха деца.

И, тъй като е празник, ето и почерпката – поредната доза „Червено кадифе”, този път под формата на мъфини. В оригиналната рецепта са наречени „къпкейкове”, така ще ги нарека и аз, макар и да не съм съвсем сигурна, че е най-точното наименование. От това, което успях да прочета, при мъфините технологията на приготвянето включва отдемно разбъркване на сухите и течните продукти, които се смесват накрая. Къпкейковете, от своя страна, съдържат голяма доза масло (което не е характерно за мъфините), което води до по-меката им текстура. И, разбира се, разликата е и в щедрата глазура мърху къпкейковете. Днешната рецепта е смес между двете – мъфини „Червено кадифе” и голяма доза глазура от крем-сирене.

Продукти:
(за около 12 къпкейка, рецептата е адаптирана от блога Annies Eats)

За мъфините:
1 ¼ чаши брашно
¾ чаши кафява захар
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. какао
½ ч.л. сол
1 яйце голям калибър
½ чаша олио
¾ чаши прясно мляко
2 с.л. безцветен оцет
Червена сладкарска боя
1 ч.л. ванилов екстракт

За глазурата (количеството е малко повече от необходимото за глазиравнето на всички мъфини):
300 г крем-сирене тип „Филаделфия”
80 г размекнато масло
2 ч.л. ванилов екстракт
1 ½ чаши пудра захар

Хартиени кошнички
Перли или разноцветни пръчици за украса

Прясното мляко се смесва с 1 с.л. безцветен оцет и се оставя да престои 5 минути.
Формите за мъфини се застилат с хартиените кошнички. Фурната се загрява на 180 градуса.

В купа се пресяват брашното, бакпулвера и какаото, добавят се какото и захарта. В отделна купа се разбиват с миксер яйцата, олиото, ваниловият екстракт, прясното мляко и останалият оцет. Добавя се сладкарската боя (моята е прахообразна и доста силна) до получаване на желания наситеночервен цвят. Добавят се сухите съставки на 3 пъти като се разбърква добре.

Сместа се разпределя във формите за мъфини. Пекат се за около 17-18 минути (готовността се проверява с клечка за зъби). Изваждат се и се оставят да изстинат за около 5-6 минути в тавата, после се изваждат от гнездата и се оставят да изстинат напълно върху решетка.

Приготвяне на глазурата: Крем сиренето и маслото се разбиват с миксер на пухкав крем. Прибавят се ваниловият екстракт и постепенно пудрата захар и се разбива добре.
Кремът се прехвърля в пош с шриц и се украсяват изстиналите мъфини. По желание могат да се украсят допълнително със захарни перли или разноцветни пръчици.


Dans mon pays natal, il n’y avait pas de Fête des Mères. Il y avait le 8 mars, la Journée Internationale de la Femme, qui englobait la fête des mères, des femmes, des ouvrières, des collègues, des épouses. J’ai connu la Fête des Mères une fois que j’en étais une. Et j’ai appris qu’on pouvait recevoir tous types de cadeaux ce jour-ci : du collier de nouilles à la batterie de cuisine ou un week-end thalasso. Je vote pour le dernier, dans une ville lointaine, loin des obligations quotidiennes, avec un bon stock de livres sur le Kindle, et peut-être mon appareil photo et un ordinateur portable. Mais, n’étant pas une « material girl », comme chantait Madonna, je suis heureuse de recevoir une carte faite à la main et un gros câlin. Rien ne remplace le « Je t’aime, maman ! » tout simple. Même si pendant les autres 364 jours, il nous arrive à nous demander pourquoi on a des enfants.

Et, comme c’est une fête, il faut un gâteau. Le voici : la énième variation du thème « Velours rouge », cette fois sous forme de muffins. Dans la recette originale, ces petits gâteaux ont été appelés des « cupcakes ». Je vais garder l’appellation, même si je ne suis pas sûre qu’elle convient complètement. D’après ce que j’ai lu, la différence entre muffins et cupcakes est non seulement dans la téchnique de préparation (on mélange séparément les ingrédients secs et les ingrédients humides pour les muffins), mais aussi dans la grande quantité de beurre dans les cupcakes, ce qui les rend plus moelleux. Sans oublier le glaçage généreux des cupcakes. La recette ci-dessous est un mélange des deux : des muffins « Red Velvet », avec une grande dose de glaçage au fromage à tartiner dessus.

Ingrédients :
(Pour 12 muffins, la recette est adaptée du blog Annie’s Eats)
1 ¼ tasse de farine
¾ tasse de sucre roux
1 càc de levure chimique
1 càs de cacao en poudre (100% cacao)
½ càc de sel
1 gros œuf
½ tasse d’huile de tournesol
¾ tasse de lait
1 càc d’extrait de vanille
2 càc de vinaigre blanc
Colorant alimentaire rouge

Pour le glaçage (la quantité est un peu plus importante que le nécessaire) :
300 g de fromage à tartiner (Saint-Moret ou Philadelphia)
80 g de beurre à température ambiante
2 càc d’extrait de vanille
1 ½ tasse de sucre glace

Moules en papier
Décorations en sucre (perles, vermicelles colorés)

Mélanger le lait avec 1 càs de vinaigre blanc et laisser reposer pendant 5 minutes.
Mettre les moules en papier dans le fond des moules à muffins. Préchauffer le four à 180°C.

Tamiser la farine, la levure et le caco en poudre dans un bol. Ajouter le sucre et le sel et bien mélanger. Dans un autre bol battre les œufs, l’huile, le lait, le reste du vinaigre et l’extrait de vanille. Ajouter le colorant alimentaire afin d’obtenir une couleur rouge profonde. Ajouter les ingrédients secs en 3 fois, en mélangeant bien chaque fois.

Verser la préparation dans les moules à muffins. Enfourner pendant 17-18 minutes (vérifier la cuisson avec une pique en bois). Sortir les muffins du four et laisser tiédir dans les moules pendant 5-6 minutes. Les sortir et laisser complètement refroidir sur une grille.

Préparer le glaçage : Dans un bol, battre le fromage à tartiner avec le beurre pommade afin d’obtenir une crème homogène. Ajouter l’extrait de vanille et le sucre glace en petites portions et bien mélanger. Transférer le glaçage dans une poche à douille et décorer les muffins refroidis. Parsemer avec des perles ou des vermicelles colorés (en option).

8 comments:

Dani said...

Мира, получаваш най-хубавите думи и 364 дни живееш за тях :)
Къпкейковете са ти чудесни и с удоволствие бих си хапнала.
Толкова апетитна е глазурата...
Прегръдка и слънчев уикенд!

Didi Bunova said...

Мира, споделям мнението на Дани, това са най-хубавите думи!

При теб има едни от най-интересните вариации на Червено кадифе. Мен ако питаш, съдържанието е по-важно от наименованието. Вкусно ли е, другото остава на заден план.
Поздрави и хубави почивни дни!:)

Tania said...

Изглеждат много привлекателни!Както и всичко представено в този блог!Горещи поздрави от България!

Candy said...

По-хубаво от тези думи няма, децата говорят от сърце! Честит ден на майката! Почерпката е в унисон с празника, някак си тези червени кейкове и мини кейкове ги свързвам с по-такива лични празници! А глазурата е разкош- съчетанието е неустоимо!

Mira said...

Дани, Диди, Таня, Кенди, благодаря ви от сърце за милите думи :)
Хубава неделна вечер и успешна седмица!

Роси said...

Прекрасни снимки,от които толкова красноречиво си личи,че кексчетата са повече от великолепни,Мира!Всичко е така умело съчетано в цветове,просто е удоволствие да ги съзерцавам!И тази вкусна глазура и украса са още по-неповторими!
Хубава седмица!

Violeta said...

Ееее, божествени са къпкейковете! А декорацията е прекрасна!

Дани said...

Прикразни са! Снимките са много красиви, както и всичко в този блог! Поздрави! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...