Wednesday, 13 June 2012

Лимонов мус / Mousse au citron



[BG] Лимонов мус с бял шоколад по рецептата на Гордън Рамзи.
[FR] Mousse au citron et chocolat blanc selon la recette de Gordon Ramsey.


Днешният паст в блога ще е кратък, защото нямам дълга предистория за разказване (което всъщност, не е чак толкова зле).
Покрай рождените ни дни в края на май, бяхме поканили свекърите ми на гости да отпразнуваме двата повода. По случая исках да приговя десерт, който да е свеж, лек, не много сладък и, най-вече, да не съдържа ягоди (заради алергия). Затова се доверих на английъския си любимец – Гордън Рамзи. Както винаги, не ме подведе. 


Продукти:
(за 6 порции, рецептата е от книгата „Gordon Ramsey: A Chef For All Seasons”)

225 г висококачествен бял шоколад
3 жълтъка от яйца голям калибър
50 г пудра захар
Настърганата кора на 1 нетретиран лимон
500 мл пълномаслена течна животинска сметана (добре изстудена)

Купата, в която ще се разбива сметаната се поставя поне за час в хладилника, заедно с бъркалките на миксера. Изстудяването ще помогне за по-доброто разбиване. Ако в помещението е много топло, може дори да поставите купата при разбиването върху съд с ледени кубчета.

Шоколадът се начупва на парчета и се разтапя внимателно на водна баня. Оставя настрана да се поохлади. Отделно в купа се поставят жълтъците и пудрата захар. Купата се поставя върху гореща водна баня (без дъното да опира до леко врящата вода) и започват да се разбиват на пяна с миксер докато бъркалката започне да оставя ясна и запазваща се следа върху повърхността на крема. Полученият сабайон се снема от водната баня и се оставя да се охлади леко за около 10 минути, като се разбива 1-2 пъти.

Разтопеният шоколад и настърганата лимонова кора се добавят на няколко пъти към охладения сабайон, като се разбърква внимателно.
Изстудената сметана се разбива на пухкав крем заедно с пудрата захар. Разбитата сметана се добавя на три пъти към лимоновия крем, като се разбърква внимателно.

Мусът се разпределя в купички и се оставя да стегнe за няколко часа в хладилника. Преди сервиране се украсява със ситно нарязани захаросано портокалови или лимонови корички.


Aujourd’hui le post va être bref, car je n’ai pas de longues histoires à vous raconter (ce qui n’est pas plus mal).
Avec nos anniversaires pendant le mois de mai, mes beaux-parents sont passés à la maison pour fêter les occasions. J’ai voulu préparer un dessert frais, pas trop sucré et sans fraises (à cause d’allergie). J’ai fait confiance à un de mes chefs anglais préférés – Gordon Ramsey.

Ingrédients :
(Pour 6 parts, la recette provient du livre "Gordon Ramsey : A Chef For All Seasons")

225 g de chocolat blanc de bonne qualité
3 gros jaunes d’œufs
50 g de sucre glace
Le zeste râpe d’un citron non-traité
500 ml de crème liquide entière, bien froide


Mettre le bol et les pales du mixer au frigo pendant une heure.

Concasser le chocolat et le faire fondre au bain-marie. Laisser de côté pour qu’il tiédisse. Mettre les jaunes avec le sucre glace dans un autre bol. Les mettre au-dessus du bain-marie (sans que le fond ne touche l’eau frémissante). Commencer à les battre en mousse à l’aide d’un mixer électrique jusqu’à obtenir une mousse bien ferme (la pale du mixer doit laisser une trace bien formée qui tient bien sur la surface de la mousse). 

Retirer le sabayon ainsi obtenu du bain-marie et laisser tiédir pendant 10 minutes en remuant 1-2 fois.
Ajouter le chocolat fondu et le zeste de citron râpé  au sabayon tiède, en mélangeant doucement.
Reprendre le bol froid du frigo, verser la crème froide et commencer à la monter en chantilly ferme avec le sucre glace. Incorporer la chantilly en 3 fois à la crème au citron, en mélangeant doucement.

Verser la mousse dans les verres de service et laisser prendre au frigo pendant quelques heures. Décorer de zestes de citron et orange confites avant de servir.

14 comments:

pep-4o said...

Интересен мус, Роце! Като любител на белия шоколад вече съм влюбена в него. Ама и как хубаво си го поднесла!

Мариета said...

Разкошен! Обожавам цитрусов вкус в десертите! А последната снимка е възхитителна, поздравления!
Поздрави и хубав утрешен ден!

Bety said...

Обичам много лимонови десерти и ми допада точно тази технология за приготвяне на мус.Страхотно поднесен!
Хубав утрешен ден!

Dani said...

Мира, при теб отново е красиво и ароматно!
Вълшебен вкус!
Усмихнат ден!

miriams28 said...

изглежда страшно вкусен и лек,може да го използвам за пълнеж на торта,охаа
благодаря за рецептата
поздрави и хубав ден

Буба said...

м, вкусно и свежо! Много ме грабна предложението и поднасянето на любимият ми вид десерти- мусовете! Винаги си много неустоима в предложенията си- не те обичам, разваляш ми плановете за диета ;-)

Роси said...

Много ми допада кремчето,звучи леко,свежо и много ароматно,а и е придружено с такава хубава презентация,та как да останеш безразличен?!
Не правя често кремчета,а толкова ги обичам,и защо този пропуск се питам за пореден път,докато поглъщам визуално твоя,Мира!

Прекрасен ден!

Габи said...

Свежо, лятно и ароматно!

Tania said...

Мира,лятно,ароматно,цитрусово,вкусно и изкусително поднесен десерт!И накрая/ или в началото/ Гордън Рамзи! От както се информирах кой е, му имам голямо доверие и аз! Ще го пробвам задължително този ефектен, десерт,бърз и лесен!

Мъх said...

Както винаги и ти не ни подвеждаш, Мира;)
Много свежо и ароматно предложение, с което няма свекъри, които да не се изкушат;)))
Записвам си го за бъдещето;)

Candy said...

"Лек, свеж и не много сладък" - това е достатъчно, за да го включа в графа любими! Благодаря ти!

nas said...

Изглежда много вкусно. Ще се пробва :)

Mira said...

Пепи, Мариета, Бети, Дани, Мириамс, Бубе, Таня, Роси, Габи, Мъх, Кенди, Нас, благодаря ви много за комплиментите!
Наистина е много лесна и става сравнително бързо (ако не броим охлаждането :)).
Бубе, ти пускаш шоколадови изкушения при теб от известно време насам, а после аз съм ти разваляла диетата :D :)

Vili said...

Колкото и лимоните да не са ми любилия плод, тази рецепта ми допадна!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...