Sunday, 27 May 2012

Cinnamon Pull-Apart Bread



[BG] Многопластов сладък хляб със захарно-канелен пълнеж.
[FR] Brioche multicouches au sucre et à la cannelle.


Имам моменти, в които се чувствам пред писането в блога като Джером К. Джером пред работата – обича да я гледа как се трупа на купчини и колкото повече времето минава, толкова работата се трупа ли трупа. Напоследък ми беше такъв период – все си намирах нещо по-интересно за вършене, четене или гледане, а рецептите и снимките се трупат ли трупат. Дори още не съм прегледала докрай снимките от едно скорошно пътуване (ама за него друг път).
Днешната рецепта ми отлежава по папките още от зимата насам. Всъщност, като се вземе предвид, че тази година имахме пролет точно толкова, колкото да се покажат кокичетата и да измръзнат минзухарите, а зимата ни плавно преминава в лято, може да се каже, че не е чак толкова отдавнашна. Навремето доста се чудех как точно да напиша заглавието на поста с името на рецептата на български. И май изядох половината от хляба, докато се чудех. Така и не измислих, затова я оставих с английското име. Което не попречи дружно да доизядем резултата и да я правя вече няколко пъти.


Продукти:
(рецептата е с леки модификации от блога „Annies Eats”, 1 чаша = 250 мл)
За тестото:
2 ¾ чаши брашно
¼ чаша кафява захар
2 ч.л. суха мая
½ ч.л. сол
4 с.л. масло
½ чаша прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
2 яйца голям калибър
За плънката:
4 с.л. масло
¾ чаша кафява захар
2 ч.л. канела

Маята се разтваря в малко хладко прясно млако и се оставя настрана за 5 минути. Брашното се пресява в купа, добавят се захарта и солта. Млякото се загрява с маслото в купа или малка тенджера, докато маслото се разтопи и се охлажда до телесна температура. Добавят се яйцата и ваниловият екстракт и се разбърква добре. Течните съставки и разтворената мая се добавят към брашното и се замесва меко и леко лепнещо тесто (при нужда може да се добавят още 1-2 с.л. брашно). Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса около 1 – 1,5 часа на стайна температура (или докато удвои обема си).

Приготвяне на плънката: маслото се разтапя, добавят се захарта и канелата и се разбърква добре.

Втасалото тесто се прехвърля на леко набрашнения работен плот. Сплесква се леко с ръка и се разточва на правоъгълник с размери около 30-35х50 см. Тестото се разрязва на 5 ленти с ширина около 6-7 см. Всяка лента се намазва добре с плънката. Лентите се подреждат една над друга и се разрязват на 5 парчета. Получените многопластови квадрати се подреждат в предварително намазнена или силиконова форма за кекс, един зад друг. Покриват се с кърпа и се оставя да втаса за около 45 минути на стайна температура.

Фурната се загрява на 180 градуса. Пече се за около 30-35 минути, или докато се зачерви. Изважда се и се оставя да изстине във формата за около 20-25 минути, след което се прехвърля в сервизна чиния. Сервира се топъл или изстинал, с чаша кафе или мляко.

Il y a des moments où j’ai vraiment la flemme d’écrire les billets. Je me trouve une myriade des choses beaucoup plus intéressantes à faire, regarder ou lire. Résultat : mes dossiers commencent à se remplir de photos et recettes. Je n’ai même pas encore pris le temps de trier les photos d’un week-end à Rotterdam.
La recette d’aujourd’hui date de l’hiver. Mais comme nous n’avons eu de printemps que le nom et que maintenant l(hiver commence à se transformer doucement en été, on pourrait dire que le recette n’est pas si vieille que ça !
J’ai longuement réfléchi comment traduire le titre en français. J’ai même mangé la moitié de la brioche tout en réfléchissant. Comme je n’ai  rien trouvé, j’ai garde le nom original dans le titre. Ce qui ne nous a pas empêché de manger le reste ensemble et de refaire la recette au moins deux fois depuis.


Ingrédients :
(La recette est légèrement modifiée du blog Annie’s Eats, 1 tasse = 250 ml)
Pour la pâte :
2 ¾ tasses de farine
¼ tasse de sucre roux
2 càc de levure de boulanger
¼ càc de sel
4 càc de beurre
½ tasse de lait
1 càc d’extrait de vanille
2 gros œufs
Pour la garniture :
4 càc de beurre
¾ tasse de sucre roux
2 càc de cannelle

Délayer la levure dans un peu de lait tiède et réserver pendant 5 minutes. Tamiser la farine dans un bol, ajouter le sucre et le sel. Faire fondre le beurre avec le lait dans un bol et refroidir jusqu’à la température du corps. Ajouter les œufs et l’extrait de vanille et bien mélanger. Verser les produits liquides avec la levure sur la farine et commencer à pétrir afin d’obtenir une pâte souple et légèrement collante (ajouter un peu de farine, en cas de besoin). Former une bouler, couvrir le bol avec un linge humide et laisser lever environ 1h – 1h30 à température ambiante.

Préparer la garniture : faire fondre le beurre, ajouter le sucre et la cannelle et bien mélanger.


Transférer la pâte sur le plan de travail légèrement fariné et l’aplatir un peu avec la paume de la main. Rouler la pâte afin d’obtenir un rectangle d’environ 30-35x50 cm. Découper le rectangle en 5 bandes d’environ 6-7 cm de largeur. Couvrir les bandes de pâte avec le sucre à la cannelle. Mettre les bandes l’une sur l’autre et découper en 5 morceaux. Disposer les piles de rectangles de pâtes ainsi obtenues l’une après l’autre dans un moule à cake beurré (ou en silicone). Couvrir d’un linge humide et laisser lever la pâte pendant 45 minutes.
Préchauffer le four à 180°C. Faire cuire la brioche pendant 30-35 minutes ou jusqu’à ce qu’elle soit bien dorée. Laisser refroidir dans le moule pendant 20-25 minutes et transférer la brioche sur le plat de service. Servir tiède avec une tasse de café ou un verre de lait.

8 comments:

Tania said...

Много ми харесаха черно-белите снимки и чудесното ти предложение,Мира!
Успешна нова седмица!

Роси said...

Да те успокоя ли,че от бая време отлежава и при мен,но в солен вариант,а до канелено захарен още не съм я докарала,пък много ми харесва....но,кое по-напред де! :)
Много ефектен е и твое изпълнение,Мира,и за пореден път си напомням,че го отлагам незаслужено това хлебче!
С пожелание за усмихната неделя!

pep-4o said...

Много ефектен хляб, Мира!
Малко страня от сладките хлябове, но твоя е с канела и захар и ако имаше кой да предложи тук :) на живо, не бих отказала.
Поздрави и хубава нова седмица!

Didi Bunova said...

Мира, това е рецепта точно за мен! Отсега съм наясно колко много ще ми хареса. За толкова много рецепти съм забелязала, че съвпадат вкусовете ни.
Лека седмица и от мен!

Dani said...

Мира, чудесно предложение, което правих отдавна и ти ми го напомняш :)
Става много уханен и вкусен!
Поздрави и скорошно лято :)

fedora said...

И аз съм му хвърлила око на това хлебче. Още, когато го зърнах при Дани и си казах, че трябва да се приготви... още се каня :))
Разкошно ти се е получило! Поздравления :)

Bety said...

Мира, чудесно ти се е получило хлебчето!
Откога се каня да направя така подредено хлебче,и сега като видях твоето няма да отлагам...
Хубава нова седмица!

Mira said...

Таня, Роси, Пепи, Диди, Дани, Ина, Бети, благодаря ви за комплиментите :)
Роси, много ще ми е интересно да видя и твоя солен вариант.
Диди, наистина с теб редовно имам съвпадение във вкусовете за рецепти :). Ако някой ден сме си на гости, поне за менюто ще се разберем :D
Дани, вярно че го бях видяла и при теб и си спомням, че изглеждаше супер :)
Бети, Ина, пробвайте хлебчето (тази или друга рецепта), няма да съжалявате :).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...