Friday, 16 March 2012

Ирландски картофени палачинки / Crêpes de pommes de terre irlandaises



[BG] Тънки и хрупкави палачинки със солена гарнитура (Boxty pancakes) за празника на св. Патрик.
[FR] Crêpes de pommes de terre irlandaises, fines et croustillantes (Boxty pancakes) pour la fête de la Saint-Patrick.

Както разказвах преди време, отдавна питая дълбоки приятелски чувства към Ирландия. Които се задълбочиха след един дълъг уикенд в Дъблин. Надявам се в близко бъдеще да успеем да направим още едно пътешествие дотам, този път по крайбрежието и извън столицата. От рекламните брошури, които гледахме, надничаха прекрасни пейзажи, приканващи непременно да се отбием. Как може човек да не харесва страна, където гледките са чудесни, хората – приветливи, музиката – завладяваща, кухнята – страшно вкусна, а бирата –тъмна? При всичко това, на целия остров няма и следа от змии (което е несъмнено предимство за човек с фобия от влечугите като мен). Легендата твърди, че именно свети Патрик е прогонил змиите от Ирландия, наред с други чудеса. Свети Патрик, чийто празник е на 17 март, е светецът-покровител на Изумрудения остров и се счита, че е основоположникът на християнството в Ирландия. Според една от легендите, той е проповядвал вярата и обяснявал Светата Троица с помощта на трилистна детелина, която по-късно се превръща в символ на неговия празник.
Днес няма да опитвам да готвя детелина, но ще представя ирландска рецепта за картофени палачинки. За първи път ги опитах под звуците на цигулка и рийл в квартала Темпъл Бар в Дъблин, а после намерих рецептата в книгата „The Irish Kitchen”.


Продукти:
(за около 8-10 палачинки, 1 чаша = 250 мл)
900 г картофи, от сипкав сорт
1 чаша брашно
 1 1/3 чаша прясно мляко
1 ч.л. сол
Олио/масло за пържене
Гарнитура по желание

Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри парчета. Смилат се на ситно в кухненски робот, докато се получи смес, напомняща пюре. Добавятт се на части брашното и млякото, като сместа се смила наново. Количествата брашно и мляко могат леко да се увеличат или намалят, в зависимост от консистенцията на тестото. Крайният резултат е тесто, малко по-гъсто от палачинковото.
Незалепващ тиган (по възможност с дебело дъно) се загрява на умерен огън. Добавя се малко масло или олио (аз ползвах пречистено масло гхи) и с черпак се изсипва от тестото, като се разпределя по цялото дъно. Палачинките се пекат за около 2-3 минути от всяка страна или до златисто.

Сервират се горещи, със солена плънка по желание. Трдиционният вариант е със задушено зеле, бекон и сос с горчица. Аз направих два варианта. Единият е с мариновано пиле на скара, набор от салати по желание (зелена, домат, краставица, авокадо) и млечно-майонезен сос с див лук. Другата комбинация е с пушена сьомга и сос ос крем-сирене, сметана, копър и лимон.

Comme j’ai raconté il y a quelques temps, nous avons découvert l’Irlande lors d’un long week-end à Dublin. J’espère que nous pourrons, dans un avenir pas très lointain, la découvrir davantage, surtout la côte et l’intérieur du pays. Du peu que nous avons pu voir dans les brochures touristiques, la campagne est pleine de jolis paysages qui appellent à être découverts. Comment ne peut-on pas apprécier un pays si beau et où les gens sont si sympas, la musique si entrainante, la cuisine si délicieuse et la bière si brune ? De plus, il n’y a pas de serpents sur l’Ile Emeraude, ce qui est plutôt rassurant pour quelqu’un comme moi qui a une phobie des reptiles. D’après la légende, c’est Saint Patrick qui aurait chassé les serpents d’Irlande, avec quelques autres miracles aussi. Saint Patrick, dont on célèbre la fête le 17 mars, est le saint-patron de l'Irlande et il est supposé être le fondateur du christianisme dans le pays. La légende raconte qu’il enseignait la Trinité à l’aide d’un trèfle à 3 feuilles, qui plus tard est devenu le symbole de la fête.
Je ne vais pas cuisiner le trèfle aujourd’hui, mais je vais présenter une autre recette irlandaise : des crêpes de pommes de terre que nous avons découvertes sous le son de violon dans le quartier de Temple Bar à Dublin.

Ingrédients :
(Pour 8-10 crêpes, 1 tasse = 250 ml, la recette provient du livre "The Irish Kitchen")
900 g de pommes de terre à chair tendre,
1 tasse de farine,
1 1/3 tasse de lait,
1 càc de sel,
Huile/beurre pour la cuisson,
Garniture selon les préférences.

Eplucher et laver les pommes de terre et les découper en gros morceaux. Les mettre dans le bol d’un robot et les hacher finement afin d’obtenir presque de la purée. Ajouter la farine et le lait en portions et en les alternant, tout en mixant entre l’ajout de chaque. Ajuster les quantités de farine et lait selon la consistance désirée. La pâte finale doit être lisse et un peu plus épaisse que la pâte à crêpes traditionnelle.
Faire chauffer une poêle antiadhésive à fond épais à feu doux/moyen. Ajouter quelques gouttes d’huile ou une petite noisette de beurre (perso, j’ai utilisé du beurre clarifié ghee). Verser une louche de la préparation dans la poêle chaude et incliner la poêle pour que la pâte couvre bien le fond en couche uniforme. Faire cuire les crêpes environ 2-3 minutes de chaque coté ou jusqu’à ce qu’elles soient bien dorées.

Les servir chaudes avec la garniture désirée. La recette traditionnelle est à la base de choux cuit, bacon et sauce à la moutarde. J’ai choisi de les présenter avec 2 garnitures. L’une se composait de blancs de poulet mariné grillés avec un mix de crudités (salade verte, tomates, concombres, avocat) avec une sauce de yaourt, mayonnaise et ciboulette. L’autre était une tranche de saumon fumé avec une sauce au fromage frais à 0%, crème fraiche allégée et aneth.

13 comments:

Буба said...

Поради необяснимо силната любов на моя половин към всичко ирландско аз започнах да разглеждам традиционните им кулинарни шедьоври и мога смело да кажа, че къммомента не сме попаднали на нещо, което да не е било в графата от добро до превъзходно. Тези палачинки ще са следващото, което ще опитам, благодарение на теб, Мира! Изглеждат много, ама много хубави- изумително е колко неща може да приготви човек от картофи и малко ирландска кръв ;-)
Завиждаме ви семейно за разходката до Ирландия- в нашите планове все още е в неотметнатите места.

pep-4o said...

Ирландия далече, но твоята рецепта звучи много вкусно, достъпно и с наши продукти, а плънката и на двата вида - мнооого ми харесва.
Хубави почивни дни, Мира!

Dani said...
This comment has been removed by the author.
Dani said...

Мира, обичам ирландска музика и тъмна бира :)
Другото не съм го виждала!
Но и рецептата ти ми харесва, особено в частта със сьомгата!
Пожелавам ти в най-скоро време да се върнете за нова разходка!
Прегръдки и хубави почивни дни!
От бързане и преглъщане рано сутрин, изтървах букви :)

traiana said...

Мира, страхотни са! Особено с месце, чудни!:)

Мъх said...

И на мен винаги ми се е ходило в Ирландия- поне за ден;)
Не съм никак запозната с ирландската кухня, но тази палачинка много ми допадна!
Допаднаха ми е снимките ти от разходката и затвърдиха убеждението ми, че при първа възможност трябва да се лети натам;)

Мариета said...

Мира, много интересно предложение - не съм опитвала такива палачинки, но определено ще ми харесат. Разкошни са станали твоите, благодаря за рецептата!
Хубава неделя!

Tania said...

Интересна идея!!!

Lulu said...

Храня особена симпатия към ирландците:) Много интересна рецепта, която съвсем скоро трябва да пробвам!

Mira said...

Бубе, напълно си права за ирландската кухня и аз досега нямам нещо, коеот съм опитала, но не ми е допаднало :).
Пожелавам ви скоро да успеете да се разходите и вие семейно дотам :)
Пепи, Дани, Траяна, Мъх, Мариета, Таня, Руми, благодаря ви :).
Руми, споделям симпатията ти към ирландците :).
Мъх, дано да ти се отвори скоро възможност :).
Хубава нова седмица!

Bety said...

И това ми звучи много вкусно!...и непременно ще изпробвам!

Гуинет said...

Чудесна рецепта, семпла, но вкусна и оригинална. Аз бих наблегнала на варианта със сьомга. И на мен ми се ходи в Ирландия, но и да започна с рецепта е добро начало. Благодаря, че сподели, Мира. Приятна неделя!

Mira said...

Бети, Гуинет, благодаря ви :)!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...