Sunday, 17 March 2013

Шоколадов мус с мента / Mousse chocolat noir-menthe



[BG] Най-лесният мус на света: с черен шоколад, мента и изненадваща съставка.
[FR] La mousse la plus facile du monde, au chocolat noir, extrait de menthe et ingrédient surprise.

Не помня дали досега съм ви разказвала за теорията на ПП за българската кухня. Тя гласи, че ако в състава на дадено ястие не е включено кисело мляко, то млякото е задължително за гарнитура на ястието. Затова беше доста учуден, когато му прочетох съставките за долната рецепта и му казах, че е от гръцко-американски блог, а не от български.

Както сигурно сте се досетили, изненадващата съставка в рецептата е киселото мляко. То придава един леко кисел и доста свеж вкус на муса. Също така самият мус не е много сладък, но ако предпочитате по-сладко, винаги може да добавите малко захар. Също така рецептата не съдържа сурови яйца, за разлика от по-класическите варианти (някой ден ще трабва да стигна и до тях), което е удачно решение, ако се притеснявате да консумирате яйца непреминали през топлинна обработка.

За рецептата използвах кисело мляко, което тук се нарича „гръцко” и е доста гъсто и креместо, почти с консистенцията на сметана. Мисля, че в България би могло да се замени успешно с цедено мляко, но от купешките, не домашно цеденото през тензух, което става доста гъсто, почти да го режеш с нож. 
(Допълнение: След дискусия в коментарите, може би други удачни варианти за заместване на гръцкото кисело мляко са обикновено кисело мляко + заквасена сметана в равни количества, или едновремешното подсладено кисело мляко "Снежанка", стига да съществува още).

И, не на последно място, мусът се забърква точно за 10 минути. Най-дългото (и мъчителното) в рецептата е последващото тричасово охлаждане. Но, да спирам със суперлативите и да минавам по същество!

Продукти:
(за 8 чашки с височина 8 см и диаметър 5 см, рецептата е с леки модификации от блога „Olive Tomato”)

300 г черен шоколад ( аз ползвах с 70% съдържание на какао)
240 г пълномаслено прясно мляко
240 г гъсто кисело мляко (цедено)
3 с.л. кафява захар (може да ги пропуснете, ако ползвате млечен шоколад или с по-ниско съдържание на какао)
8-10 капки ментов екстракт (или друг аромат по желание)

Шоколадът се разтапя внимателно на водна баня. В купа се разбиват прясното и киселото мляко, заедно със захарта и ментовия екстракт, докато се получи пенест крем. Разтопеният шоколад се добавя на няколко пъти, като се разбърква добре, докато се получи еднороден пухкав мус (не трябва да се разбива много продължително, защото става доста стегнат).

Полученият мус се разпределя в купички или чашки (аз си помогнах с пош за чашките, за да ги запазя по-чисти отстрани). Оставя се в хладилник поне 3 часа преди сервиране.


Je ne sais plus si j’ai déjà eu l’occasion de vous parler de la théorie de PP sur la cuisine bulgare. Selon elle, tous plat qui ne contient pas de yaourt, doit être mangé avec du yaourt. Ce qui n’est pas tout à fait faux, d’ailleurs ! Voilà pourquoi il était plutôt surpris, quand à la lecture de la recette ci-dessous, j’ai précisé qu’elle provenait d’un blog gréco-américain.

Comme vous avez peut-être deviné, l’ingrédient surprise de la recette est justement le yaourt. Il donne à la mousse un gout un peu acidulé qui réveille les papilles et ramène de la fraicheur. De plus, la mousse n’est pas très sucrée à la base, mais l’on peut y remédier en ajoutant davantage de sucre ou en utilisant du chocolat au lait.

Et, enfin, la mousse est préparée en 10 minutes top chrono. Le plus long (et le plus dur), c’est la réfrigération ensuite. Mais il est temps d'arrêter les superlatifs et de passer aux choses sérieuses !


Ingrédients :
(Pour 8 verrines de 8 cm de hauteur et 5 cm de diamètre, la recette es t légèrement modifiée du blog Olive Tomato)

300 g de chocolat noir (à 70% de cacao)
240 g de lait entier
240 g de yaourt à la grecque, nature et entier
3 càs de sucre roux (vous pouvez vous en passer si vous utilisez du chocolat au lait pour la mousse)
8 – 10 gouttes d’extrait de menthe (ou autre arôme au choix)

Faire fondre le chocolat au bain marie. Dans un bol mixer le lait, le yaourt, le sucre et l’extrait de menthe afin d’obtenir une crème bien mousseuse. Ajouter le chocolat en 3 portions, en mixant bien afin d’obtenir une mousse homogène (mais ne pas mélanger  trop longtemps, car la mousse va plus durcir). 


Verser la mousse dans des verrines ou des ramequins. Pour ma part, je me suis aidée d’une poche à douille pour remplir les verrines et éviter de mettre partout sur les parois. Réfrigérer pendant 3 heures avant de servir.

17 comments:

Гергана Лазарова said...

Това изглежда невероятно и определено ще се изпробва. Хиляди благодарности за споделената идея и рецепта.
Поздрави!

Dani said...

Мира, много лесен и ароматен мус!
Поздрави и усмихната седмица!

Елена Димиева said...

Страхотна рецепта, и наистина изненадваща съставка. Определено ще се пробва, защото муса изглежда невероятено.
Поздрави и страхотна седмица!

Dani B. said...

Мира, отново невероятно предложение, поднесено с любов и много вкус!
Красиви снимки!
Сърдечни поздрави! :)

Габи said...

Съвсем превзе въображението и небцето ми с това изненадващо предложение :) И аз си включвам рецептата за опитване :) Може би ще пробвам със заквасена сметана, защото ми се струва най-близко до това, което описваш, защото цеденото кисело мляко, което съм купувала има една доста осезаема кисела нотка, но пък това може и да е плюс :) Като опитам ще докладвам за резултата! Поздрави!

Буба said...

Мента и шоколад са едни от новите ми любимци, а мусът...о, той много отдавна е в списъка ми с обожавани десерти!
Твоята презентация е почти доловимо ефирна и пухкава дори от снимките, така че няма да мине много време, преди и аз да я опитам, благодаря ти!

Роси said...

Шоколад и мента-уникален тандем и превъзходен,ефирен мус,Мира!Прегръдка и хубава нова седмица!

Tania said...

Много добро съчетание,Мира.Ще го запиша,защото е бърз в приготвянето,но за часовете в хладилника,не гарантирам!Поздрави!

Mira said...

Гергана, Дани, Елена, Дани, Габи, Бубе, Роси, Таня, благодаря ви от сърце!
Габи, самият мус остава с една лека кисела нотка, но може наистина купещкото цедено мляко да е по-кисело и да се усеща повече. Може би ако пробваш с равни части кисело мляко и сметана ще се получи хем на гъстота, хем не много кисело. Снощи си мислех, че много добре би се получило и с едновремешното подсладено мляко "Снежанка" и с черен шоколад, но не знам дали "Снежанка"-та все още съществува. Много ще се радвам на впечатленията ти, ако пробваш рецептата.
Хубав ден на всички!

Daniela Dineva said...

Супер звучи този шоколадов мус, Мира!
Ще се пробва определено!

Anonymous said...

Мира,дали мога да го ползвам като крем за шоколадова торта2Благодаря за рецептата!Даниела

Angellove's Cooking said...

Супер идеен мус, Мира - ще се пробва съвсем скоро - изумително лесен и вкусен звучи и изглежда!!!

Mira said...

Дани, Мина, багодаря ви! :)
Даниела, понеже нямам никакъв опит с тортите, нямам представа дали би станал... За измазване отгоре сигурно ще стане, но за пълнеж не съм сигурна. Притеснява ме дали горният блат няма да смачка муса. Той става доста солиден, но няма желатин или друга стягаща съставка и не знам как би издържал тежестта на блат.

Bety said...

Мира, голяма вкусотия си направила!
Преди 100 години, когато имах възможност сама да квася мляко, бях изпробвала да сложа разтопен шоколад, преди да подквася и много ми хареса...
Но не съм се сещала когато правя мус да добавя кисело мляко-интересно...! и със сигурност вкусно.
Хубав ден!

Anonymous said...

Мира,как така нямаш опит с тортите аз правих твоята шоколадово карамелена и беше бижу!Благодаря ти за отговора.Даниела

GGBG Syle said...

Naistina mnogo lesno i apetitno. Ne se biah seshtala za kuselo mliako. Vednaga shte opitam :P

pozdravi!
Lina

GGBG Syle said...

Naitina mnogo mnogo lesno zvu4i.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...