Wednesday, 1 February 2012

Шоколадовият пай на Нора Ефрон / La tarte au chocolat de Nora Ephron



[BG] Пай с шоколадов крем за Деня на мармота.
[FR] Une tarte au chocolat bien onctueuse pour le Jour de la marmotte.


Спомняте ли си филма „Омагьосан ден”, където екранният герой на Бил Мъри беше обречен да изживява един и същи ден? Този омагьосан ден беше Денят на мармота.
Дълго време си мислех, че денят е художествена измислица, изглеждаше твърде неправдоподобно за да е истина. Едва наскоро се заех сериозно с проучването на този въпрос и се оказа, че реалността за пореден път надмина въображението. Открих, че Денят на мармота не само съществува, но и наистина се отбелязва на 2 февруари в много области на САЩ и Канада. Счита се, че на този ден мармотите излизат от дупката си. Според поверието, ако на този ден е облачно, зимата скоро ще свърши. Ако е слънчево, мармотът ще види сянката си и ще се върне обратно в дупката, защото зимата ще продължи още 6 седмици. Изследванията показват, че прогнозите на мармотите се сбъдват в около 40 % от случаите. Какво да се прави, не може един мармот хем да е метеоролог, хем да завива шоколада в станиол.
За да отбележа подобаващо този значим ден, нямах друг избор, освен да се спра на рецепта с шоколад.
Преди време попаднах на този пай и запазих рецептата за удобен случай. За тези от вас, които не познават Нора Ефрон, ще спомена, че е режисьорка на няколко доста известни романтични комедии (обикновено с Мег Райън в главната роля), както и на филма „Джули и Джулия”, който нашумя преди известно време. Но за мен тя винаги ще остане сценаристката на култовия ми филм „Когато Хари срещна Сали”, когото гледам всяка година по Коледа (също като една от приятелките ми от детинство... с която навремето го гледахме заедно).
Затова какъв по-добър случай от шоколадовия пай с намек за кино за Деня на мармота?

Продукти:
(рецептата е адаптирана от Babble, за тава с диаметър 24 см, 1 чаша = 250 мл)
За блата:
250 г бисквити (аз ползвах вариант на „Пти бьор”)
12 с.л. разтопено масло
За крема:
¾ чаши кафява захар
3 с.л. нишесте
3 чаши прясно мляко
¼ ч.л. сол
150 г шоколад (64% съдържание на какао)
4 жълтъка
1 с.л. ванилов екстракт
30 г масло
50 г карамелизирани лешници

1 чаша пълномаслена заквасена сметана
2 с.л. пудра захар

Приготвяне на блата:
Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Кръгла тава се застила с пекарска хартия. Натрошените бисквити се разстилат на дъното и стените на тавата, докато се получи кора с дебелина 7-8 мм, потупва се, докато се уплътни. Фурната се загрява на 180 градуса и блатът се запича за 10 минути. Оставя се да изстине напълно.
Приготвяне на крема:
В купа се разбъркват захарта, нишестето и солта. Млякото се изсипва в тенджера и загрява на тих огън до завиране. Отдръпва се от огъня и се добавя натрошения шоколад. Оставя се да се разтопи за около минута и се разбърква добре. Прибавят се нишестето и захарта и кремът се връща на котлона на среден огън, като се разбърква непрекъснато, докато лъжицата започне да оставя ясни следи. Отдръпва се от огъня. Жълтъците се разбиват в купа. Добавя се една лъжица от шоколадовия крем и се разбърква добре, за да не се пресекат яйцата. Постапенно се добавят още няколко лъжици крем, като след всяка се разбърква добре. Сместа се добавя към останалия в тенджерата крем и се връща за около минута-две на огъня, като се разбърква непрекъснато докато се сгъсти (лъжицата да оставя ясна следа в крема). Добавят се ваниловият екстракт и нарязаното на кубчета масло и се разбърква добре. Кремът се оставя да изстине напълно. При охлаждането се сгъстява допълнително.
Блатът се поръсва с натрошените карамелизирани лешници и отгоре се изсипва изстиналия шоколадов крем. Оставя се да стегне за 1 нощ в хладилника.
Преди сервиране, сметаната се разбива с пудрата захар на стегнат крем. По желание, паят може да се поръси допълнително с карамелизирани ядки. Сервира се с разбитата сметана.

Vous souvenez-vous du film « Un jour sans fin » ou le personnage de Bill Murray était condamné à vivre sans cesse le même jour ? Eh bien, le jour enchanté était le Jour de la marmotte.
J’ai longtemps pensé que c’était une fiction, une journée inventée pour le but du film. Cela paraissait vraiment trop gros. Sauf que, en me penchant sur la question, j’ai découvert que le Jour de la marmotte non seulement existait bel et bien, mais qu’il était célébré le 2 février dans plusieurs villes du Canada et des Etats-Unis. Il parait que ce jour les marmottes sortent de leurs tanières. D’après la légende, si le ciel est couvert, c’est un signe que le printemps ne va pas tarder. Si, par contre, il fait beau et la marmotte aperçoit son ombre, elle retournera dans sa tanière car l’hiver continuerait pendant encore 6 semaines. Il semblerait que le taux de justesse de prévision des marmottes est de 40%. C’est vrai, une marmotte ne peut pas en même temps être météorologue accomplie et mettre le chocolat dans du papier alu.
Pour fêter cette journée importante, je n’avais pas le choix que de préparer une recette basée sur le chocolat.
Je suis tombée sur cette tarte il y a quelque temps et je l’ai gardée pour une occasion spéciale. Pour ceux qui ne connaissent pas Nora Ephron, elle est la réalisatrice de quelques comédies romantiques très connues, la plupart avec Meg Ryan dans le rôle principal. Mais pour moi elle restera à jamais la scénariste d’un de mes films cultes « Quand Harry rencontre Sally ». Je connais les répliques par cœur et je le regarde tous les ans à Noël (tout comme une des mes plus anciennes amies… d’habitude nous le regardions ensemble).
Et maintenant je vous dis « Bonjour, c’est le jour de la marmotte ! »

Ingrédients :
(La recette est adaptée du site Babble, pour un plat de 24 cm, 1 tasse = 250 ml)
Pour le fond :
250 g de biscuits (de type ‘Petit brun’)
12 càs de beurre fondu
Pour la crème :
¾ de tasse de sucre roux
3 càs de fécule de maïs
3 tasses de lait
¼ càc de sel
150 g de chocolat noir (64% de cacao)
4 jaunes d’œuf
1 càc d’extrait de vanille
30 g  de beurre
50 g de noisettes caramélisées

1 tasse de crème fraiche entière
2 càs de sucre glace

Concasser les biscuits dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans un sachet de congélation et le émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Recouvrir un plat à bord haut avec du papier sulfurisé. Tapisser le fond et les parois avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuiller afin d’obtenir une épaisseur de 7-8 mm. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne. Préchauffer le four à 180°C et faire cuire le fond du gâteau pendant 10 minutes. Laisser complètement refroidir sur une grille.
Dans un bol, mélanger le sucre, la fécule et le sel. Faire chauffer le lait dans une casserole à feu moyen jusqu’à l’ébullition. Retirer du feu et y ajouter le chocolat concassé. Laisser fondre pendant 1-2 minutes et bien mélanger. Ajouter le sucre et la fécule, remettre sur feu doux et laisser cuire en mélangeant sans cesse jusqu’à ce que la crème épaississe. Retirer du feu. Battre les jaunes d’œufs dans un bol. Ajouter une cuillerée de crème au chocolat et mélanger rapidement afin de ne pas cuire les jaunes. Ajouter une é une encore quelques cuillerées de crème en mélangeant bien après chaque. Verser le mélange dans la casserole et remettre sur feu doux pendant encore une minute ou deux, tout en mélangeant jusqu’à ce que la crème épaississe (la spatule doit laisser une trace bien visible). Retirer du feu et y ajouter le beurre et l’extrait de vanille. Laisser refroidir complètement (la crème épaissit davantage).
Parsemer le fond du gâteau avec les noisettes caramélisées concassées et verser par-dessus la crème au chocolat refroidie. Laisser prendre au frigo pendant une nuit.
Battre la crème fraiche avec le sucre glace pour obtenir une crème bien ferme. On peut décorer la surface de la tarte avec des noisettes caramélisées concassées. Servir la tarte accompagnée de la crème fraiche.

16 comments:

малки неща said...

Ох, 6 седмици още! Дано е така, че и ние сме като мармоти в дупките си тези дни с тези сибирски температури при нас.

Много вкусен пай. Струва ми се, че кремчето не е така тежко, така че бих пробвала с удоволствие.

Иначе бях чувала за Нора Ефрон, но не знаех, че е сценарист на толкова любими филми. Тук често гледаме по Коледа "Безсъници в Сиатъл" - видях, че и на него е сценарист, а "Когато Хари срещна Сали" е класика. Има филми, които ти се иска сякаш да не си гледал до момента, за да ги гледаш "за първи път" отново и отново. Филмите на тази жена са такива.

Честит празник на мармота и на блогчето :)! А кога свършва зимата според твоя мармот? :)

Candy said...

Този блог доказа по уникален начин, че това е абсолютно и категорично неговото име! Шоколадовия пай е много изкусителен. Не знаех, че има ден на мармота, Честит празник:)! Много интересна публикация, Благодаря! Хубав ден!:)

Petya Hristova said...

Лелеее, разкошотия. Всичко, което с шоколад го обожавам!

Магдалена Димитрова said...

Мира, честит ден на мармота! Публикацията ме грабна, още от заглавието. :) Пожелавам ти още много мармотско - шоколадови дни и дано пролетта дойде по скоро! :)

Маги

krasi_yo said...

Чудесна рецепта, Мира! Грабна ме веднага и още утре ще я направя!
При вас какво е времето- ще свърши ли скоро зимата?

Поздрави!

Зорница М. said...

Съгласна съм с Кенди - много сочно и много шоколадово.. Поздрави!

pep-4o said...

ехаа, колко е шоколадово при теб пак, Мира!
Публикацията ти както винаги е интересна, Мира, срам, но не бях чувала за тази жена, а се оказва доста от филмите и съм гледала.
Благодаря ти!

Dani said...

Честит празник на мармота и вкусното блогче :)
Чудесна шоколадова феерия!
И все любими филми!
А тези 6 седмици така добре ми звучат....
Прегръдки!

traiana said...

Ох, че шоколадово! Тъкмо за мен! Страхотен десерт!

Еликсир said...

Мира,страхотен десерт!С обилно колечство крем много ми допада!Пък и шоколада вече ме заобича и аз него,така че от този пай бих се почерпила доволно!
Много увлекателно разказваш,изчетох на един дъх!

Прегръдки!

Мариета said...

Умопомрачително просто! Много шоколадов, много крем, точно по мой вкус!
А мармотът тази година нещо май много дълга зима предсказа или поне на мен така ми прозвуча...
дано не е познал, че ми омръзна вече този студ.
С пожелание за топла и уютна вечер!

Мъх said...

Ами честит мармотен ден!
Още шоколад и красота да има за споделяне с нас пожелавам;)
Умопомрачителен е този пай и ще се яде със сигурност!
Хубав петък!

Didi Bunova said...

Честит празник на мармота!
Шоколадово и вкусно, понякога слънчево, друг път - зимно... сладък е живота на тези животинки :)

Mira said...
This comment has been removed by the author.
Mira said...

Мира, Candy, Петя, Маги, Краси, Зори, Пепи, Дани, Траяна, Роси, Мариета, Диди, страшно много ви благодаря за поздравленията и милите думи! Много ме трогвате :)))
Радвам се, че рецептата ви е харесала :).
Мира, и нашият мармот би трябвало да предскаже още 6 седмици зима - времето беше ярко слънчево и ужасно студено (за тукашния климат) - минус 7 градуса :))). Виж, алпийските мармоти не знам на какво мнение са... при тях май вчера валя сняг :)
Хубав край на седмицата, момичета!

Albena Weibel said...

Мирче,....с твоята публикация....ми подари много шоколадово щастие! Благодаря ти! Винаги знаеш как да направиш човек щастлив!И аз не знаех , че има празник на мармота!Честит празник, макар и със закъснение!!!
Желая ти ....един прекрасен Уикенд, изпълнен с много усмивки и щастие и те прегръщам сърдечно!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...