Saturday, 19 November 2011

Пълнени чушки с киноа / Poivrons farcis au quinoa


Едва ли ще учудя някого с идеята за пълнени чушки. Аз лично, обикновено ги предпочитам постни. Както и сърмите, но това е предмет на друг разговор.
Признавам, че  долната рецепта беше всъщност резултат на пропуск в списъка с покупките, в следствие на което се оказах с желание за пълнени чушки, но с голяма липса на ориз в шкафа. Затова се спрях на съседния буркан, който съдържаше киноа. Преди време бях пробвала да напълня тиквички с червена киноа. Сега се оказа, че и бялата не й отстъпва на вкусови качества. Затова, ако някой ден имате същата дилема като мен, а пакетът с ориз е празен, не се колебайте за алтернатива... стига да имате киноа под ръка.


Продукти:
6 големи чушки
1 чаша (250 мл) киноа
1 глава лук
2 моркова
3 големи домата или 300 г домати от консерва
2 ч.л. чубрица
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 ч.л. сух джоджен
Сол, черен пипер
1 с.л. олио

Лукът и морковите се почистват и нарязват на ситно. Горната част на чушката се изрязва като капаче и вътрешността се почиства от семките. Киноата се измива под течаща вода.
Олиото се загрява и лукът се задушава за 1-2 минути. Добавят се морковите и киноата и се задушават за още 2-3 минути. Прибавят се подправките,черен пипер и сол на вкус. Добавят се нарязаните на ситно домати, огънят се намалява и се оставя да ври на среден огън за около 5-10 минути, докато водата се изпари. С остър нож се правят няколко прореза на дъното на чушките. Напълват се с плънката и се покриват с отрязаната като капаче горна част. Чушките се нареждат в порцеланова или стъклена тава (ако е останала плънка, добавете я сред чушките), добавят се 1,5 чаши вода и се пече в микровълнова фурна на максимална мощност за около 25 минути (или докато киноата стане готова). При нужда може да се добави още малко вода.
Сервират се с кисело мляко.

D’une manière générale, en France on farcit les légumes avec de la viande et on les mange avec du riz. En Bulgarie, on ajoute du riz à la viande de la farce et on mange les légumes farcis avec du yaourt. Parfois, on ne les farcit qu’avec du riz, ce que je préfère pour ma part. La recette d’aujourd’hui est résultat d’un oubli dans la liste des courses, conjugué avec une envie de poivrons farcis sans viande. Comme le bocal du riz était vide, je me suis rabattue sur celui d’à côté qui contenait du quinoa. J’avais déjà testé de farcir de courgettes avec du quinoa rouge. Je me suis rendue compte que le quinoa blanc était aussi bon. Donc, si un jour vous avez une envie de légumes farcis, mais vous êtes à court de riz, voici l’alternative ci-dessus… à condition d’avoir un bocal rempli de quinoa.

Ingrédients :
6 poivrons
1 tasse (250 ml) de quinoa
1 oignon
2 carottes
3 grosses tomates ou 300 g de pulpe de tomates en conserve
2 càc de sarriette
1 càs de persil plat finement haché
1 càc de menthe séchée
Sel et poivre
1 càs d’huile végétale

Laver et éplucher l’oignon et les carottes et les couper finement. Découper le haut des poivrons pour former un couvercle et enlever les pépins. Laver et égoutter le quinoa.

Faire chauffer l’huile dans une casserole et faire suer l’oignon pendant 1-2 minutes, sans coloration. Ajouter les carottes et la quinoa et faire cuire pendant encore 2-3 minutes. Ajouter les herbes, saler et poivrer. Ajouter les tomates, coupés en dès, baisser le feu et laisser cuire au feu moyen à doux pendant 5-10 minutes, ou jusqu’à l’évaporation de l’eau. Faire quelques incisions sur le fond des poivrons à l’aide d’un couteau. Farcir les poivrons, avec le mélange de quinoa et les couvrir avec le haut découpé. Mettre les poivrons dans un plat en céramique ou verre (s’il vous reste de la farce, disposer-la autour des poivrons). Verser 1.5 tasses d’eau et faire cuire au four à micro-ondes à puissance maximale pendant 25 minutes (ou jusqu’à ce que le quinoa soit bien cuit). Rajouter un peu d’eau, si nécessaire pendant la cuisson.
Servir les poivrons chauds, avec du yaourt.

8 comments:

pep-4o said...

Мирка, ти си поредния блогър, който предлага рецепта с киноа :)) Май ще трябва да пробвам.
А чушки и аз обичам постни и това е добра възможност за първи опит - изглеждат доста апетитно!

Поздрави и хубава нова седмица на теб!

Dani said...

Мира, толкова са цветни и красиви :)
А и имам киноа и опитвам различни варианти!
Ще опитам и твоето предложение!
Поздрави и успешна нова седмица!

Мъх said...

Май е време да си купя киноа:-)
Обичам пълненеи чушки и съм силно изкушена от хубавите снимки да ги напълня точно по този начин:-)

Много хубава седмица ти желая, Мира!

Еликсир said...

Просото ми е познато като вкус и с ориз и булгур ми се връзва идеално.Но киноа не съм опитвала все още,а ти много ме замисли в тази насока!
Ястието изглежда чудесно,Мира!
Разкошни чушки при вас в този сезон!
И тук ги има де,но са скъпички.

Сърдечен поздрав от мен!

wilczyca-Aga said...

Очень вкусные и красивые картинки. Pozdrawiam serdecznie

Мариета said...

Мира, и аз като Еликсирчето съм на "Вие" с кинотага, ама ще се поправя скоро...страхотни, цветни снимки, поздравления!

Mira said...

Пепи, Дани, Мъх, Еликсир, Мариета, благодаря ви много за похвалите!
Wilczyca-Aga, dziękuję bardzo :)!
Пепи, в интерес на истината, първият ми сблъсък с киноата беше разочароващ, ама после взе да ми харесва :)
Еликсирче, чушките са отпреди 3-4 месеца, ама докато се натуткам да наиша рецептата :)))). Но тука има само такива - големи и цилиндрични... а как си мечтая понякога за червена капия :).

Anonymous said...

Ще пробвам рецептата, но бих ти предложила ти да пробваш с нормалната фурна:) Ще стане далеч по-здравословно и апетитно!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...