Monday, 28 November 2011

Шоколадови бисквити с грейпфрут и анасон / Cookies au chocolat, pamplemousse et anis étoilé


Такааа... След празничната интерлюдия дойде времето за продължението на историята с коричките от грейпфрут. Те дадоха началото на серията коледни печива, които ще изпробвам (или просто повторя) тази година за празниците.
Долните шоколадови бисквитки ги направих миналата година 1-2 дни преди Коледа и останах очарована. Признавам, че отначало подходих доста скептично, заради наличието на анасон, тъй като не го харесвам. Но се допълва чудесно с шоколада и грейпфрута.


Продукти:
(за около 30 сладки с диаметър 7-8 см, рецептата е с малки модификации от сайта Bon Appétit, 1 чаша = 250 мл)
230 г черен шоколад (64% съдържание на какао)
55 г масло
¼ чаша + 1 с.л. тръстикова захар
¼ чаша брашно
1 с.л. какао на прах
2 бр. звездовиден анасон
½ ч.л. сол
¼ ч.л. бакпулвер
2 големи яйца
2 с.л. мед
2 с.л. ситно настъргана кора от нетретиран грейпфрут
Около 10 бр захаросани корички от грейпфрут, нарязани на ситно

Звездовидният анасон се смила в кафемелачка или мелничка за подправки заедно с 1 с.л. захар. Маслото и натрошеният шоколад се разтапят внимателно но водна баня или в микровълнова печка (на 2-3 пъти по 15 сек на максимална мощност, като се разбърква след всеки цикъл) до получаване на гладка и лъскава смес.

Брашното се пресява в купа, заедно със солта и бакпулвера, добавят се какаото и смленият анасон. Яйцата се разбиват със захарта, меда и настърганата кора от грейпфрут, докато си увеличат обема и се получи гладък и пухкав крем. Добавят се разтопените шоколад и масло и се разбърква добре. Накрая се прибавя брашното на три пъти и се разбърква добре. Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставя да се охлади добре в хладилник поне за 1 час (а може и цяла нощ).

Фурната се загрява на 180 градуса. Плоска тава се застила с пекарска хартия. С помощта на лъжица за сладолед се оформят сладките и се разполгат шахматно в тавата, на разстояние около 4-5 см. Тъй като сместа е много твърда и не се получават с равномелна форма, може с леко влажни ръце да се оформят на леко сплескани топчета. Отгоре се поръсват с нарязаните захаросани корички от грейпфрут.
Пекат се в продължение на около 10 минути, като готовността се проверява с клечка за зъби (трябва да излезе с няколко полепнали по нея влажни трохички). Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат върху решетка.
Бисквитите се съхраняват в плътно затворена метална кутия до 1 седмица.

Alors, après l'intermède festif, voici la suite du destin des zestes de pamplemousse confites. Ils ont mis le début à une série de pâtisseries de Noël que je voudrais essayer (ou simplement répéter) cette année pour les fêtes.
J’ai préparé ces biscuits au chocolat l'an dernier 1-2 jours avant Noël et tout le monde les a bien aimées. J'avoue que d'abord j’étais très sceptique à cause de l'anis, comme je ne l'aime pas trop. Mais l’association de l’anis avec le chocolat et le pamplemousse est vraiment très réussie.

Ingrédients:
(Pour environ 30 biscuits de diamètre de 7-8 cm, la recette est avec des petites modifications du site Bon Appétit, 1 tasse = 250 ml)
230 g de chocolat noir (64% de teneur en cacao)
55 g de beurre
¼ tasse + 1 càs de sucre de canne
¼ tasse de farine
1 càs de cacao en poudre
2 pièces d’anis étoilé
½ c. à thé le sel
¼ càc de levure chimique
2 gros œufs
2 càs de miel
2 càs de zeste de pamplemousse non traité finement râpé
Environ 10 zestes de pamplemousse confites finement hachées

Moudre l'anis étoilé avec 1 cuillère à soupe de sucre dans un moulin à café ou moulin à épices. Faire fondre doucement le beurre et le chocolat haché au four micro-ondes (en 2-3 reprises, pendant 15 secondes à puissance maximale, en mélangeant bien après chaque reprise) jusqu'à ce que le mélange devienne lisse et brillant.

Tamiser la farine dans un bol avec le sel et la levure chimique, ajouter le cacao en poudre et l’anis moulu. Battre les œufs avec le sucre, le miel et le zeste de pamplemousse, jusqu’à ce qu’ils augmentent leur volume et on obtient une crème lisse et mousseuse. Ajouter le beurre et chocolat fondu et bien mélanger. Enfin, ajouter la farine en trois fois et bien mélanger. Couvrir le bol avec du film alimentaire et mettre au réfrigérateur pendant au moins 1 heure (ou toute une nuit).

Préchauffer le four à 180 degrés. Couvrir un plat allant au four avec du papier sulfurisé. Former les biscuits à l’aide d’une cuillère à glace et les disposer en quinconce à une distance de 4-5 cm. Comme la pâte est bien ferme et les biscuits sont d’une forme plutôt irrégulière, on pourrait humidifier ses mains et former des boules plus régulières et  légèrement aplaties. Parsemer le dessus avec les zestes de pamplemousses confites.
Faire cuire au four pendant environ 10 minutes, vérifiez la cuisson avec une pique en bois (il doit ressortir avec quelques miettes humides). Sortir les biscuits du four et les laisser refroidir complètement sur une grille.
Garder les cookies dans une boîte métallique hermétique pendant 1 semaine.

8 comments:

доставка на марков алкохол said...

Мисля , че на новогодишната трапеза ще изглеждат страхотно. Обичам и шоколад и грейпфрут - чудесен повод да ги съчетая:)

Еликсир said...

Ухааа,с колко много шоколад са!Уж не съм по шоколада,а така ми се усмихват,веднага си придърпвам две,три за кафенцето!Страхотни!

Хубав ден,Мира!

Мъх said...

С нетърпение очаквам следващият ти експеримент за празниците:-)
И тъй като аз няма да имам време за поетапно изпробване, ще се хвърля с главата надолу на сами празника, но не мога да не опитам поне 2-3 твои предложения:-)
Хубава вечер!

Mira said...

Момичета, благодаря ви за комплиментите! :)
Мъх, ще се радвам, ако някои от рецептите ми ти допаднат :)

Anonymous said...

Много са хубави!
Весела

Mira said...

Весела, благодаря :)

екскурзия египет said...

Изглеждат чудесно! Грейпфрут и анасон... доста екзотично. Ще ги пробвам, обичам нови неща в кухнята :) Ако станат веднага каня няколко приятелки на по кафе с бисквити :)Таман един грейпфрут имам в къщи - последния за сезона - ще го употребя за бисквитите. По-нататък ще потърся някоя по-пролетна рецепта за сладкиш или нещо сладко.

Екскурзии Австрия said...

Великолепни са! Като виенски сладки! Рецептата е чудна, но основните съставки ще ги намеря май малко трудничко. Никога не съм ползвала анасон и ще съм благодарна някой да драсне от къде мога да си намеря. А нетретиран грефрут!?!? Има ли още такива? И най-важното къде? Независимо дали пазарувам от пазара или супермаркета кората им винаги е лепкава. Мажат я със смола, за да стой свеж по-дълго време. Понякога ми се е случвало да намеря лимони, които да са ОК (обичам да правя сладкиши с настъргана лимонова кора), но портокалите и грейфрутите винаги са ми лепкали.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...