Friday, 14 October 2011

Пица със смокини и сирене / Pizza aux figues et chèvre frais

Пица с карамелизирани смокини и козе сирене


Признавам си честно, че не съм от най-търпеливите. Затова и не обичам рецепти с много изчакване, каквито са например, всички теста с мая. Трябва през времето за „инкубация” да може да се прави нещо друго – четене, спане, филм. Затова напоследък все повече започнах да се спирам на рецепти за тестени изделия, които втасват цяла нощ в хладилника. Именно с това ме привлече и тестото за днешната пица. Досега винаги се доверявах на готово замразено тесто, но откакто открих това, вече друго вкъщи няма да влезе. 
Първоизточникът на рецептата за тестото е книгата « Bread Bakers Apprentice », която от известно време ми е в кулинарния списък с желания. Може би дори ще се придвижи 1-2 места напред, особено ако вътре има още такива лесни и втасващи нощем рецепти.

Продукти:
За тестото:
(за 3 броя единични пици, от блога „Lace”)
290 г брашно за хляб (тип 550), охладено за 1 час в хладилник
1 ч.л. сол
½ ч.л. суха мая
30 г зехтин
200 г студена вода

За плънката:
(по идея от тук и тук)
500 г пресни смокини
3 с.л. оцет балсамико
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
2 стръка пресен розмарин
1 ч.л. суха мащерка
Черен пипер
200 г прясно козе сирене

Приготвяне на тестото (вечерта на предния ден): Брашното се пресява в купа. Добавят се солта и сухата мая и се разбърква добре. Прибавят се зехтинът и около 3/4 от водата и се замесва меко тесто. Добавя се останалата вода на малки порции, като се меси непрекъснато около 5 минути. Получава се гладко и леко лепнещо тесто (при нужда може да се добавят още 1-2 с.л. брашно). Тестото се разделя на 3 топки, поставят се в тавичка, застлана с пекарска хартия или силиконова подложка, покриват се с прозрачно домакинско фолио и се оставят да втасват 1 нощ в хладилника.
Тестото се изважда около 2 часа преди използването му и се оставя да се отпусне на стайна температура. 

Приготвяне на плънката: Фурната се загрява на 200 градуса. Смокините се измиват и нарязват на четвъртинки. Листенцата розмарин се нарязват на ситно. В купа се разбъркват зехтинът, балсамикото, меда и подправките. Добавят се смокините и се разбърква добре. Смокините, заедно с маринатата се прехвърлят в тава, застлана с пекарска хартия. Пекат се около 20 минути, като се разбъркват от време на време, докато се карамелизират. Оставят се да изстинат леко.

Приготвяне на пицата: Фурната се загрява на 230 градуса и вътре се поставя плоска тава, в която ще се пекат пиците. Ръцете и работния плот се набрашняват леко. Всяка топка тесто се раздърпва с набрашнените ръце до получаване на кръгла или овална форма с дебелина около 1 см. Върху основата на пицата се разпределят смокините, малко от сгъстената при печенето марината и натрошеното прясно козе сирене. Пиците се прехвърлят в горещата плоска тава (аз ги приготвям върху пекарска хартия и после само приплъзвам листа хартия в тавата) и се пекат около 7-8 минути, докато се зачервят. Сервират се горещи, със зелена салата и чаша добре изстудено розé.


Pizza aux figues caramélisées et fromage de chèvre frais

J'avoue franchement que la patience n’est pas mon fort. Voilà pourquoi je n'aime pas trop les recettes dans lesquelles il y a beaucoup d'attente, comme les recettes pour toutes les pâtes levées. Il faut qu’on puisse faire autre chose pendant ce temps "d'incubation" - lire, dormir, voir un film. Par conséquent, j’ai commencé récemment à apprécier de plus en plus les recettes où la pâte lève toute seule comme une grande pendant une nuit au réfrigérateur. C’est ce qui m'a attiré à la pâte de la pizza d’aujourd'hui. Jusqu’à maintenant j’utilisais surtout de la pâte surgelée, mais je pense que nos chemins ne vont plus se croiser souvent à partir de maintenant.
La recette de la pâte provient du livre «The Bread Baker’s Apprentice», qui depuis quelque temps est dans ma liste de désirs culinaires. Peut-être il va même monter d’un ou deux crins, surtout s’il contient d’autres de ces recettes faciles qui n'ont pas besoin de surveillance pendant la nuit.

Ingrédients:
Pour la pâte:
(Pour 3 pizzas individuelles, du blog "Lace")
290 g de farine de type 550, réfrigérée pendant 1 heure
1 càc de sel
½ càc de levure de boulanger déshydratée
30 g d’huile d’olive
200 g d'eau froide

Pour la garniture:
(Inspirée d’ici et d’ici)
500 g de figues fraîches
3 càs de vinaigre balsamique
2 càs d'huile d'olive
1 càs de miel
2 brins de romarin frais
1 càc de thym séché
Du poivre noir
200 g de fromage de chèvre frais

Préparation de la pâte (la veille au soir): Tamiser la farine dans un bol. Ajouter le sel et la levure et bien mélanger. Ajouter l'huile d'olive et environ les trois quarts de l'eau et mélanger une pâte molle. Ajouter l'eau restante en petites portions, et continuer à pétrir pendant encore environ 5 minutes afin d’obtenir une pâte lisse et légèrement collante (rajouter encore 1 à 2 càs de farine ; si nécessaire). Diviser la pâte en 3 morceaux et les mettre sur une plaque couverte de papeir de cuisson ou tapis de silicone. Couvrir de film alimentaire et laisser lever une nuit au réfrigérateur.
Sortir la pâte environ 2 heures avant l'utilisation et laisser reposer à température ambiante.

Préparation de la garniture: Préchauffer le four à 200 degrés. Laver les figues et les découper en quartiers. Hacher finement les feuilles de romarin. Dans un bol, mélanger l'huile d'olive, le vinaigre balsamique, le miel et les herbes. Ajouter les figues et bien mélanger. Mettre les figues avec la marinade dans un plat couvert de papier de cuisson. Cuire au four environ 20 minutes, en remuant de temps en temps, jusqu'à la caramélisation. Laisser légèrement refroidir.

Préparation de la pizza: Préchauffer le four à 230 degrés et mettre une plaque à pâtisserie sur laquelle vont cuire les pizzas à l'intérieur du four. Fariner légèrement les mains et le plan de travail. Etirer chaque morceau de pâte avec les mains pour obtenir une forme ronde ou ovale d’environ 1 cm d’épaisseur. Garnir la base de la pizza avec les figues, rajouter un peu de la marinade qui a bien épaissi lors de la cuisson et le fromage de chèvre frais émietté. Transférer les pizzas sur la plaque chaude (je les prépare sur une feuille de papier de cuisson et ensuite je fais juste glisser la feuille de papier sur la plaque) et cuire pendant 7-8 minutes jusqu'à ce qu’elles soient bien dorées. Les servir chaudes accompagnées d’une salade et un verre de rosé bien frais.

13 comments:

Nadia said...

С теб сме наистина на еднаква кулинарна вълна в момента :))
Пицата изглежда фантастично!
Хубав и спокоен уикенд!

Angellove's Cooking said...

Ле-леее, Мира :) това е МОЯТА пица!! Нищо че е среднощ - си отмъквам едно парченце за сладки сънища!! Кой не си спретне утре една такава пица :))

Прекрасни почивни дни ти желая!!

Mарияна said...

Тази идея за тестото е чудесна, а плънката е много апетитна.
Поздрави!

Dani said...

Мира, има ли и за мен?
И аз търся такова тесто, което втасва нощем :)
А такава плънка обожавам!
Прегръдки, целувки за Камбанката и усмихнат уикенд!!!!

pep-4o said...

оОО, НА ТАКАВА ПИЦА НЕ ОТКАЗВАМ!

А идеята за тестото е страхотна, ще се възползвам!

Поздрави, Мирка и хубави почивни дни!

Lety said...

Фантастична е!
Грабвам си едно парченце веднага :)
А тестото май ще ми хареса и на мен - много удобно е да замесвам вечерта, да втасва цяла нощ и да ползвам на другия ден. Благодаря за рецептата!
Сърдечен поздрав и хубави есенни дни!

Milena said...

Възхищавам се на новаторския ти дух, Мира! Научавам много нови неща от теб и в повечето случаи се плясвам по челото "ама, разбира се, как не съм се сетила и аз по- рано" :-)
Много ми хареса комбинацията от смокини и сирене!

Усмихнат уикенд!
Поздрави, Милена :-)

Vili Konova said...

Вълшебно е това тесто!
Благодаря , че го сподели.
А плънката......божествена е!
Хубава вечер и спокойна неделя!

Мариета said...

Ааа, вие с Надето да не сте се наговорили - как ще се спи сега, след тези изкусителни смокинови разкошества?
Прекрасни снимки, поздрави!

Еликсир said...

Мира,пак е вкусно и много ароматно при теб!Чудесно съчетание от смокини,козе сирене и подправките!
Поздрави от мен!

Mira said...

Наде, наистина с теб сякаш се бяхме наговорили :). Благодаря ти!
Мина, Марияна, Дани, Вили, Мариета, Роси, благодаря ви за милите думи!
Пепи, Лети, много обичам "мързеливи" теста, така че може да видите скоро и други такива ;).
Милена, радвам се, че предложението ти допада! За новаторството, признавам, заслугата не е моя, просто се вдъхновявам от другите и пречупвам през моя поглед :)
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, момичета!

Йоланта Делибозова said...

Невероятна идея!Много ми допада!Браво!

Mira said...

Йоли, благодаря ти!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...