Sunday, 11 September 2011

Карпачо от краставици и тиквички / Carpaccio de concombres et courgettes

Вкусът е необятен и изненади дебнат отвсякъде!
Преди време пробвях дя направя карпачо от тиквички за една новогодишна вечеря. Хареса ми, но тъй като тиквичките бяха извън сезона, леко нагарчаха. Затова наскоро го повторих, използвайки сезонните тиквички, като добавих и краставици. Комбинацията се оказа изненадващо успешна. Прави се за 5 минути и се похапва за 10, опитайте и вие!


Продукти:
(за 4 порции)
1 краставица
1 зелена тиквичка
1 ч.л. ситно нарязан копър
За млечния сос:
125 г кисело мляко
2 ч.л. ситно нарязан копър
2 ч.л. ситно нарязан магданоз
1 ч.л. суха мащерка
1 скилидка чесън (пресован)
1 с.л. зехтин

Краставицата и тиквичката се измиват много добре и краищата им се отрязват. Нарязват се на много тънки колелца (около 1-2 мм дебелина). Ако имате мандолина или ренде, ползвайте ги! Така ще си спестите малко време при рязането. Колелцата от зеленчуците се подреждат спираловидно (или както ви харесва), като се редуват и леко застъпват. Поръсват се с едра сол и ситно нарязан копър. Сервира се охладено, придружено от млечния сос.
Приготвяне на млечния сос: Продуктите се разбъркват добре в купа. Подправят се със сол и черен пипер. Охлажда се преди поднасяне.


J’avais fait un carpaccio de courgettes il y a environ 2 ans pour le Réveillon de St Sylvestre. Je ne l’avais pas trouvé fameux, peut-être parce que les courgettes hors saison avaient une légère amertume, pas très agréable au palais. J’ai voulu le réessayer avec les courgettes estivales, mais cette fois-ci j’ai ajouté des concombres. Le résultat est bien meilleur et agréable. De plus, cette entrée se prépare en 5 minutes et se mange en 10. A vous de jouer !

Ingrédients :
(pour 4 personnes)
1 concombre
1 courgette
1 càc de fenouil finement haché
Pour la sauce :
125 g de yaourt
2 càc de fenouil finement haché
2 càc de persil plat finement haché
1 càc de thym seché
1 gousse d’ail pressée
1 càs d’huile d’olive

Laver la courgette et le concombre et couper les extrémités. Les découper en fines rondelles (1-2 mm d’épaisseur). Si vous avez une mandoline, n’hésitez pas à l’utiliser pour gagner du temps sur la découpe des légumes. Disposer les rondelles dans l’assiette de service en alternant les deux légumes. Parsemer de gros sel et de fenouil finement haché. Servir frais accompagné de la sauce.
Préparation de la sauce : Mélanger les ingrédients dans un bol, saler et poivrer. Servir frais.

4 comments:

Dani said...

Мира,
бързо и вкусно :)))
Сърдечни поздрави и хубава седмица!

traiana said...

Чудесно и лесно!:)

Didi Bounova said...

Мира, така поднесено и представено, ме кара да се замисля. Току виж съм пробвала. Не знам защо, но досега карпачо-то от тиквички така и не го опитах.
Поздрави!:)

Mira said...

Дани, Траяна, прави сте - бързо и лесно... че даже и вкусно ;)
Диди, и аз отначало подходих с недоверие, защото тиквичките съм свикнала да ги хапвам сготвени. Но резултатът ме изненада приятно. То всъщност, суровите тиквички са малко като краставиците - нямат силно изразен собствен вкус, затова трябва да се подправят с нещо.
Поздрави и хубав край на седмицата на всички :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...