Friday, 12 August 2011

Мадлени с шоколадов чипс и тонка боб / Madeleines au pépites de chocolat et fèves tonka


Всяка седмица трябва да осигурявам следобедната закуска за Камбанката в училище. Което допреди известно време беше сравнително лесна задача. Тъй като Мадмоазел отказваше да яде домашно приготвени бисквити и закуски, решението се намираше на щандовете на супермаркетите. Това, обаче, мен не ме устройва особено, защото бих искала да избягвам максимално систематичното поемане на индустриалните набухватели, консерванти и аромати. Бях много доволна, когато в един прекрасен ден Камбанката реши, че кексът на мама все пак не е чак толкова гаден. Затова напоследък започнах да пробвам различни видове не много големи и равнително трайни сладки, бисквити и кексчета, които освен това да могат да прекарат деня на стайна температура, затворени в кутия. Твърде вероятно е да видите някои от тях и тук.


Днешната рецепта (пак на основата на тази от колежката ми ЛН) се оказа изключително добра комбинация, която правя вече няколко пъти. Хубавото на мадлените е, че също като при макароните, комбинациите от вкусове и аромати са разнообразни... за най-голяма радост на експериментаторите. И на дегустаторите.

Продукти:
(за 28-30 мадлени)
150 г брашно
125 г масло
150 г захар
2 яйца
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. бакпулвер
½ шушулка тонка боб
75 г шоколадов чипс

Маслото се разтопява. Яйцата се разбиват със захарта в дълбока купа до побеляване. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към яйцата и захарта. Разбърква се добре. Прибавят се разтопеното масло и млякото. Шушулката тонка боб се настъргва на ситно ренде, добавя се шоколадовия чипс. Разбърква се добре. Оставя се да престои поне 30 минути в хладилник. (Препоръчва се стъпката с охлаждането да не се пропуска, защото именно разликата в температурата спомага за доброто издуване на сладките при печене).

Фурната се загрява на 220 градуса. Охладената смес (вече сгъстена) се разпределя във формите с помощта на супена лъжица. Не трябва да се слага голямо количество – формите се запълват на около ¾ от обема. (Металните форми за мадлени се намазняват предварително, силиконовите нямат нужда от мазнина).

Мадлените се пекат първо на 220 градуса за 4 минути, после фурната се намалява на 180 градуса и се пекат още 5 минути (времето за печене е за моята фурна, която е с вентилатор, може да се наложи да се увеличи или намали в зависимост от типа фурна).
Изваждат се още горещи от формите. Оставят се да изстинат върху решетка.


Накрая, бих искала да благодаря от сърце на Гуинет, която ми отреди награда. Ако не сте посещавали нейния блог, направете го, защото наистина си заслужава.

Благодаря ти, Гуинет!


Toutes les semaines pendant l’année scolaire je devrais assurer la gouter de Clochette pour l’école. Avant c’était simple – mademoiselle refusait catégoriquement de manger des biscuits faits maison. Donc, le gouter se trouvait sur les étalages du supermarché du coin. Mais depuis quelque temps elle a changé l’avis et maintenant elle trouve que mes gâteaux peuvent être pas si mauvais que ça. Voilà pourquoi je suis toujours à la recherche de recettes pour petits gâteaux ou biscuits qui peuvent facilement se conserver pendant quelques jours.

La recette ci-dessous (toujours à base de celle de ma collègue LN) s’est avéré d’être une combinaison très réussie et je l’ai déjà préparée à plusieurs reprises. Je commence à bien aimer les madeleines car, tout comme pour les macarons, les possibilités d’associations de parfums sont très larges pour la plus grande joie des expérimentateurs… et pour ceux qui les mangent.

Ingrédients :
(pour 28-30 madeleines)
150 g farine
125 g beurre
150 g sucre
2 oeufs
2 càs de lait
1 càc de levure chimique
½ fève tonka
75 g de pépites de chocolat noir 

Faire fondre le beurre. Dans un saladier, mélanger les œufs et le sucre. Tamiser la farine avec la levure. L’ajouter au mélange œufs/sucre. Mélanger. Ajouter le beurre fondu et le lait. Râper finement la fève tonka dans l’appareil et ajouter les pépites de chocolat. Mélanger bien à nouveau. Laisser reposer au moins 30 minutes au frigo (ne pas sauter cette étape car c’est la différence de température lors de la cuisson qui va faire gonfler la madeleines).

Préchauffer le four à 220°C. Garnir les moules à madeleines, sans trop déborder – environ à ¾ de leur taille. Les miens sont en silicone. Si vous utilisez des moules en aluminium, il faudrait les huiler auparavant.
Enfourner les madeleines et les faire cuire pendant 4 minutes. Baisser la température du four à 180°C et les laisser cuire encore pendant 5 minutes (temps de cuisson à ajuster selon le four si nécessaire, le mien est à chaleur tournante).
Démouler les madeleines encore chaudes et les laisser refroidir sur une grille.

11 comments:

Mарияна said...

За първи път, чувам някой да не предпочита домашни сладкиши.Твоите са много симпатични и апетитни!
Поздрави!

Dani said...

Мира, в един момент децата "поумняват" :)
Явно и вашето време е дошло!
Страшно апетитно ми изглеждат мадлените!
Искам да те питам само във форми за мадлени ли мога да ги направя?
Иначе трябва да подяжам Камбанката!
Поздравления за наградата!
Прегръдки и хубав уикенд!

пепеляшка said...

Мира, чудни, ама що не снима и тоз тонка боб, че поне да го вида на снимка как изглежда.А иначе малката ще нахитрее и ще й стане ясно, че от сладките на мама няма по-добри.
Слънчев уикенд!
Мария

малки неща said...

Мира, обожавам мадлени, но у дома пък имам човек, на който се струват прекалено безинтересни "без нищо". Идеята да се сложи шоколад в тях е много добра. А за малката - въобще не предполагах, че някой може да не харесва домашно приготвените сладории и да предпочита купените такива, но явно много ми предстои да науча... ;). Поздрави и ще ми е интересно да видя и другите предложения за малката госпожица.

fedora said...

Много интересна комбинация, Мира!
Мадлените изглеждат много апетитни,а и когато като знае човек, че вътре има нещичко "за разкош", съвсем му се дохапва :)

Еликсир said...

Супер са ти станали мадлените,Мира!Толкова златисти по ръбчетата,супер много ми харесаха!

И честита награда,да се множат и да те радват,мила!

Хубава неделя и прегръдки за Камбанката!

Dani Dineva said...

Мира,
добре е, че Камбанка се е съгласила. Страхотно изглеждат тези сладки, не съм пробвала да ги направя, но винаги има първи път. Поздрави за теб и приятна седмица

Жани said...

Мога да си хапна цяла чиния от тези!
Пожелавам ти много почитатели и вдъхновение за кулинарни успехи!

Мъх said...

изглеждат невероятно!
За разлика от Камбанката, хич няма да се посвеня да си взема:)
Хубав ден ти желая!

Mira said...

Момичета, с голямо закъснение ви благодаря на всички за отзивите и положителните комантари :). Пуснах рецептата няколко часа преди да замина на почивка, затова чак сега ви отговарям...
Дани, мисля че биха станали и в малки форми за кексчета или мъфини, но не трябва да се пълнят догоре (тестото не би трябвало да е повече от 1-2 см високо). Всъщност формите за мадлени са доста плитки, за да могат да се получат бухналите "коремчета".
Мария, следващия път ще снимам тонка боба :). На външен вид прилича на сплеснат леко издължен бадем, но е много тъмнокафяв на цвят. На консистенция е като индийско орехче, а ароматът му наподобява леко ванилията.

Зорница М. said...

Мадленките изглеждат страхотно! Сигурна съм, че и на вкус са били невероятни! Заповядайте в моя блог, имам награда за вас :) http://zornitsapizza.blogspot.com/2011/11/blog-post.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...