Sunday, 31 July 2011

Шоколадови кроасани / Croissants au chocolat


Както вече се разбрахме, стандартните френски кроасани, които може да си купите от всяка хлебарница, са без пълнеж. Разбира се, винаги може да си ги намажете с конфитюр или течен шоколад, но вкъщи, лол! Дотолкова съм свикнала с идеята, че кроасанът е натюр, а за нещо с пълнеж трябва да се обърна към шоколадовите хлебчета, или тези със стафиди, че и през ум не ми минава да търся кроасани с шоколад вътре. Вътре не, но защо да не сложим шоколад направо в тестото?


Преди време попаднах на рецептата за шоколадово многолистно тесто в блога „Cannelle et Vanille”, която авторката е адаптирала от една от книгите на Пиер Ерме. А като добавим мая в многолистното тесто, се получават... шоколадови кроасани.

Продукти за 12 кроасана:

250 г брашно
25 г захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая
130 мл студено прясно мляко
1 разбито яйце за намазване

За шоколадовото масло:
125 г масло (1 пакетче)
3 с.л. пудра захар
3 с.л. какао на прах (100%)

От предния ден
Приготвяне на шоколадовото масло: Маслото се оставя да омекне в купа на стайна температура (без да се разтапя). Добавят се пудрата захар и какаото на прах и се разбърква добре до получаване на хомогенна смес. Сместта се разстила върху домакинско фолио на правоъгълник с ширина 10-12 см и дебелина 2-3 см (като пакет масло). Завива се с фолиото и се оставя да се втвърди в хладилник за няколко часа (или 1 нощ). 

Приготвяне на кроасаните: Следвайте техниката за замесване на тестото описани тук (има няколко снимки „стъпка по стъпка”).
Маята се разтваря в 2 ч.л. хладка вода и щипка захар и се оставя 5-10 минути. В купа се смесват брашното, захарта и солта. Добавят се маята и студеното мляко. Замесва се, докато се получи еднородно гладко тесто. Месенето не трябва да е продължително, за да не се затопля тестото. Полученото тесто се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя за 30 мин в хладилник. През това време маслото се изважда да се отпусне на стайна температура (но не и да омекне съвсем). Консистенцията на маслото трябва да е като тази на тестото.  Пакетчето с масло се отваря, покрива се с парче домакинска хартия и се изтънява леко с точилка, докато се получи правоъгълник със страни около 12 на 18 см.
Охладеното тесто се изважда от хладилника и се разточва на леко набрашнен повърхност във формата на кръг, с диаметър около 25 см и дебелина около 1 см. Всъщност кръгът трябва да е с такъв диаметър, че краищата му да могат да покрият поставеното в центъра му масло. Маслото се поставя в центъра на тестото и краищата се захлупват върху плочката масло, като при запечатване на пощенски плик. Краищата се запечатват добре, за да не излезе маслото (което би попречило по-късно на „разлистването” във фурната). Посипва се леко с брашно и се разточва по дължина, докато се получи правоъгълник с дебелина около 5 мм (ширина около 20 см и дължина около 50-60 см). Десният край на тестото се вдига и захлупва върху останалата част, докато я покрие на 1/3 от дължината. Захлупва се с левия край. Получава се правоъгълник на три слоя с ширина около 20 см и дължина 15-20 см. Тестото се завива в домакинско фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
Охладеното тесто се изважда на леко набрашнения работен плот и се поставя като затворена книга – със сгъвките надясно. Набрашнява се леко и се разточва, докато се получи правоъгълник с ширина 20 см и дължина около 60-70 см. Двата срещуположни края се вдигат и се захлупват така че да се срещнат по средата. Тестото се прегъва още веднъж на две, все едно затваряте книга, така че да се получат 4 слоя. Загъва се в домакинско фолио и се оставя 30 минути в хладилник. 
Този етап се повтаря още два пъти (за повече „листове” в тестото).
Охладеното тесто се изважда на леко набрашнения работен плот и се поставя като затворена книга – със сгъвките надясно. Набрашнява се леко и се разточва, докато се получи правоъгълник с ширина 20 см и дължина около 40 см. С остър нож се разрязва на две на ширина, така че да се получат две ленти с ширина около 10 см и дължина – около 40 см. Всяка лента се нарязва на равнобедрени триъгълници – получават се 5 или 6 (в зависимост от дължината на тестото). Триъгълникът се хваща за основата с лявата ръка, вдига се във въздуха и с дясната ръка се хваща към центъра и леко се разтяга към върха, така че да се разтегли надолу. Разтегленият триъгълник се слага обратно на плота и се навива откъм основата (не много стегнато). Поставя се в тава, покрита с пекарска хартия. Оформят се останалите кроасани. Тавата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставят да втасат 6 часа в хладилник (или 2 часа на стайна температура).
Фурната се загрява на 180 градуса. Яйцето се разбива в купа с малко сол. Втасалите кроасани се намазват с разбитото яйце и се пекат на 180 градуса за 15-18 минути (в зависимост дали ги искате повече или по-малко препечени).

Il y a quelque temps, je suis tombée sur la recette de la pâte feuilletée au chocolat dans le blog "Cannelle et Vanille". La recette originale provient d’un des livres de Pierre Hermé,  ce qui est déjà une bonne excuse de lire la recette et détails, lol ! Et si je ne préparais pas une pâte feuilletée toute simple, mais des croissants au chocolat ? Bon, ça prend un peu de temps de les réaliser, mais le gout le vaut largement bien !

Ingrédients pour 12 croissants :
250 g de farine
25 g de sucre
1 càc de sel
1 càc de levure de boulangère
130 ml de lait froid
1 œuf 

Pour le beurre au chocolat :
125 g de beurre à température ambiante
3 càs de sucre glace
3 càs de cacao en poudre (100%)

La veille - Préparation du beurre au chocolat : Mettre le beurre pommade dans un bol, ajouter le  cacao et le sucre glace et bien mélanger. Etaler le beurre chocolaté sur une planche à découper couverte de film alimentaire afin d’obtenir un rectangle d’environ 10 cm de largeur et 2-3 cm d’épaisseur (comme une plaquette de beurre). Bien envelopper dans du film alimentaire et laisser le reposer au frigo pendant quelques heures (ou 1 nuit).
Préparation des croissants:
Suivre la recette de Gontran Cherrier de mon ancien post (j’ai mis quelques photos «pas à pas»).
Délayer la levure dans 2 càc d'eau tiède et une pincée de sucre et laisser pendant 5-10 minutes. Dans un bol, mélanger la farine, le sucre et le sel. Ajouter le lait froid et la levure. Pétrir jusqu'à obtenir une pâte homogène et lisse. Le pétrissage ne doit pas être très long, pour éviter que la pâte ne chauffe trop. Façonner une boule avec la pâte, l’envelopper dans du film alimentaire et laisser reposer 30 minutes au réfrigérateur. Pendant ce temps sortir le beurre se détendre à température ambiante (mais pas ramolir complètement). La consistance du beurre doit être comme celle de la pâte. Couvrir la beurre avec un morceau de papier de cuisson et l’aplatir légèrement avec un rouleau à pâtisserie afin d’obtenir un rectangle d'environ 12 à 18 cm.
Sortir la pâte du réfrigérateur. L’étaler sur le plan de travail légèrement fariné en cercle d’environ de 25 cm de diamètre et 1 cm d'épaisseur. Mettre la plaquette de beurre au milieu du cercle et replier les bords de la pâte sur le beurre, comme pour former une enveloppe.  Sceller les bords pour empêcher lle beurre de sortir lors des étapes suivantes ce qui pourrait entraver le feuillage. Fariner légèrement et étaler au rouleau à pâtisserie jusqu'à obtenir un rectangle d'environ 20 cm de largeur et 50-60 cm de longueur). Soulever le côté droit de la pâte et la rabattre sur le reste pour couvrir un tiers de la longueur. Rabattre dessus le côté gauche. Ainsi on obtient un rectangle à trois couches d'environ 20 cm sur 15-20 cm. Envelopper la pâte dans du film alimentaire et laisser reposer au frigo pendant 30 minutes.
Sortir la pâte du réfrigérateur et la poser sur le plan de travail légèrement fariné comme un livre, avec le pli à droit. L’étaler en rectangle d’environ 20 cm de largeur et de 60-70 cm de longueur. Soulever les deux extrémités opposées et les rabattre au milieu de la pâte. Replier la pâte à nouveau de moitié, comme pour fermer un livre, afin d'obtenir 4 couches. Envelopper la pâte dans du film alimentaire et laisser reposer au frigo pendant 30 minutes.
Répéter la dernière étape encore deux fois (pour obtenir plus de "feuilles" dans la pâte).

Sortir la pâte du réfrigérateur et la poser sur le plan de travail légèrement fariné comme un livre, avec le pli à droit. L’étaler en rectangle d’environ 20 cm de largeur et de 40 cm de longueur. Découper en deux à l’aide d’un couteau bien aiguisé, de façon à obtenir deux bandes d'environ 10 cm de largeur et de 40 cm de longueur. Chaque bande est découpée en triangles isocèles - vous obtenez 5 ou 6 (selon la longueur de la pâte). Attraper la base du triangle avec la main gauche et tirer la pointe légèrement vers le bas. Rouler chaque triangle à partir de la base de façon pas trop serré.  Déposer les croissants ainsi formés sur une plaque à pâtisserie couverte de papier de cuisson.
Couvrir la plaque de film alimentaire et laisser pousser pendant 6h au frigo (ou 2h à température ambiante). Battre l’œuf avec un peu d’eau et badigeonner la surface des croissants. Préchauffer le four à 180°C et faire cuire les croissants environ 15-18 minutes ou jusqu’à ce qu’ils soient dorés à votre gout.

13 comments:

КАТЕРИНА said...

Така се радвам,че съм първаааа:)Толкова са ароматни тези кроасани!
Аз също ги обичам без пълнежТвоята идея е чудесна!Ипонеже никой не си евзел все още избирам си тези в чинийката с кафето.
Чудесно начало на една нова седмица!
На теб пожелавам успешна седмица:)

Dani said...

Мира, толкова отдавна ги гледам тези кроасани и все не ми се започва!
Много добре са станали твоите !
За сега си взимам един, а аз ще опитам, когато се захлади!
Поздрави и хубави летни дни!

Таня said...

Разкошни кроасани! Никога не съм опитвала домашно приготвени кроасани, сигурно са невероятно вкусни. Трябва някой ден да се пробвам. :)
Усмихната нова седмица!

Alexandrina said...

It looks delicious!

di_ani said...

Великолепни са, Мира!
Чудесен вкус и аромат, изпълнение, презентация! Сърдечни поздрави,
хубаво и усмихнато августовско лято, Диана

Аелис said...

Чудесни кроасани!Представям си как се топят в устата... страхотни!
Поздрави и вкусна нова седмица!

м said...

Мира, много вкусни изглеждат тези кроасани. Както казваш и ти, няколко пъти съм присъствала на разочаровани коментари, че в кроасана нямало нищо (има се предвид като пълнеж:). Това, че е с масло, лек и ефирен и колко време е отнело правенето му няма никакво значение - вътре трябва да има нещо и това нещо за предпочитане да е шоколад :).

Поздрави за ефирните и апетитно разлистени кроасани и хубави августвски дни!

Еликсир said...

Аууу,Мира,суперски са ти станали!Едни такива хрупкави и едновременно с това дъхави и меки вътре ми изглеждат!

Заповядай при мен за една наградка!

Сърдечни поздрави!

Mira said...

Катерина, Дани, Таня, Диана, Аелис, Мира, Еликсир, благодаря ви за комплиментите! :)
Към неправилите досега кроасани - не е трудно като изпълнение... само много времеемко :). При това аз правя "кратката" версия, според някои рецепти (вкл. и тази на Пиер Ерме) престоят в хладилника е 1-2 часа :).
Еликсир, благодаря ти за наградата!
Alexandrina, thanks a lot!

Milena said...

Изглеждат невероятно шоколадови и хрупкави! Ние сме 3 бр. на закуска и всеки със свой вкус и предпочитания :-) И за нас без пълнеж кроасаните са най- доброто решение. Но твоите шоколадови кроасани ме грабнаха, нали не мога да устоя на нищо шоколадово :-)

Поздрави, Милена :-)

fedora said...

Чудесни са ти се получили, Мира!
Това ме подсеща, че и аз преди време приготвих шоколадово многолистно тесто, което ползвах за подложки и с останалите изрезки спретнах малки кроасанчета. Ще трябва да ги изнамеря къде са снимките и рецептата.
Хубав съботен следобед :)

Mira said...

Милена, благодаря ти! С теб определено сме от една партия - шоколадовата :). Иначе и вкъщи сме с различни предпочитания на закуска. Добре поне, че за другото постигам консенсус - аз готвя, а който иска, да яде, лол! :)))
Ина, благодаря! Ще ми е интересно да видя и товята рецепта (щом е с шоколад, лошо няма :))).

Angellove's Cooking said...

Мира, да знаеш само от кога се чудя къде да си намеря рецепта за многолистно шоколадово тесто :) - истинко съкровище си!!! А и вече съм заклет фен на Пиер Ерме :) така че -непременно ще пробвам предожението, кат осе върне детенце от ваканиця :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...