Thursday, 21 July 2011

Шоколад, череши и малини / Chocolat, cerises et framboises

Шоколадова тарта с череши и малини и хрупкав топинг


Сезонът на черешите вече отминава. За голямо мое съжаление, понеже са един от любимите ми плодове. Харесвам ги на сладко, сладкиши, натюр, сладолед, сос... а шварцвалдската черешова торта ми е (все още) несбъднат блян.
Отдавна ми се искаше да направя черешов пай и си събирах прилежно рецепти цяла зима. Накрая се спрях на една за пай с хрупкав топинг, от блога One Perfect Bite. Но ми се искаше да добавя и шоколад, за най-голямо разочарование на ПП, който не обича съчетанието на шоколад и плодове. Все пак добавих шоколад в тестото и поизмених леко оригиналната рецепта. Резултатът е, че вече ПП обича комбинацията от шоколад и череши.


Продукти:
(рецептата за пясъчното тесто е адаптирана от блога „Talons hauts et cacao”, рецептата за тартата е адаптирана от блога „One Perfect Bite”)
За тестото :
125 г меко масло
75 г тръстикова захар
50 г бадемово брашно
180 г брашно
10 г какао на прах
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
За плънката:
400 г череши (пресни или от компот)
300 г замразени малини
2 с.л. нишесте
½ чаша захар
За топинга:
80 г масло
1/4 чаша тръстикова захар
1 белтък
1/2 ч.л. ванилов екстракт
3/4 чаша брашно
2 с.л. какао
1 щипка сол

Приготвяне на тестото:
Брашното, какаото, бадемовото брашно и бакпулвера се пресяват в купа. Маслото се размесва със захарта, добавя се яйцето и се разбърква добре. Прибавя се към пресятото брашно. Омесва се бързо на твърдо тесто. Тестото се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилник за 6 часа (според рецептата – мининум 2 часа, а най-добре, за 1 нощ).
Тестото се разточва между два листа пекарска хартия до дебелина около 5-6 мм. Връща се за 30 минути в хладилника да стегна добре.
Приготвяне на плънката:
Вишните и малините се разбъркват в купа със захарта. Поръсват се с нишестето и се оставят да престоят около 20 минути.
Приготвяне на топинга:
Брашното, какаото, захарта и солта се смесват в купа. Добавя се нарязаното на кубчета масло и се стрива с пръсти, докато се получи консистенция на мокър пясък. Добавят се леко разбитият белтък и ваниловият екстракт и се разбърква добре.
Сглобяване на тартата:
Фурната се загрява на 200 градуса. Дъното и стените на кръгла тава (диаметър около 24 см) се покриват с разточеното шоколадово пясъчно тесто. В тавата се изсипва плодовата плънка. Отгоре се разпределя сместа за топинга, като се оставят непокрити места, за да може отделената от плодовете вода да се изпарява при печенето.
Сладкишът се пече първо за 10 минути на 200 градуса, после за около 45-55 минути на 180 градуса. Изважда се и се оставя да изстине върху решетка. Сервира се с топка сладолед или разбита сметана.

Tarte aux cerises et framboises à la croûte croustillante

La saison des cerises est déjà passée. A mon grand regret, car ce sont un de mes fruits préférés. Je les aime en gâteau, au naturel, en crème, en coulis ... Et le Forêt Noire est (encore) un rêve pour moi que je vais sans doute réaliser un jour.
J'ai longtemps voulu préparer une tarte aux cerises et pendant tout l’hiver j’ai recueilli plusieurs recettes. Finalement, j'ai opté pour une tarte avec une croûte croustillante provenant du blog One Perfect Bite. Mais je voulais ajouter du chocolat à la tarte à la grande déception de PP, qui n'aime pas la combinaison de chocolat et de fruits. J'ai quand même ajouté un peu de chocolat dans la pâte sablée et j’ai légèrement modifié la recette originale. Le résultat est que maintenant PP apprécie la combinaison de chocolat et cerises.

Ingrédients :
(La recette de la pâte brisé est adaptée du blog «Talons hauts et cacao», la recette de la tarte est adaptée du blog « One Perfect Bite »)
Pour la pâte sablée:
125 g de beurre ramolli
75 g de sucre de canne
50 g de poudre d’amandes
175 g de farine
10 g de cacao en poudre
1 œuf
1 càc de levure chimique
Pour la garniture:
400 g de cerises (fraiches ou en boite)
300g de framboises surgelées
2 cuillères à soupe de fécule de maïs
½ tasse de sucre de canne
Pour la croûte croustillante:
80 g de beurre
¼ tasse de sucre de canne
Un blanc d’oeuf
1 càc extrait de vanille
¾ tasse de farine
2 càs de cacao
1 pincée de sel

Préparation de la pâte : Tamiser la farine, le cacao, la poudre d’amandes et la levure chimique dans un bol. Dans un autre bol, mélanger le beurre avec le sucre. Incorporer l’œuf. Ajouter le mélange à la farine. Pétrir rapidement afin d’obtenir une pâte assez dense. Former la pâte en boule, envelopper dans du film alimentaire et laisser 6h au frigo (d’après la recette originale, le mieux c’est laisser la pâte reposer pendant une nuit).
Etaler la pâte entre 2 feuilles de papier sulfurisé afin d’obtenir une épaisseur de 5-6 mm. Remettre au frigo pour 30 minutes supplémentaires.

Préparation de la garniture: Mettre les framboises et cerises dans un bol avec le sucre. Saupoudrer avec la fécule de maïs, mélanger bien et les laisser reposer pendant environ 20 minutes.

Préparation de la croûte croustillante: Mettre la farine, le cacao, le sucre et le sel dans un bol et bien mélanger. Ajouter le beurre coupé en dés et l’émietter avec les doigts jusqu’à obtenir une consistance du sable humide. Ajouter le blanc d’œuf légèrement battus et l’extrait de vanille et bien mélanger.

Assemblage de la tarte: Préchauffer le four à 200 degrés. Tapisser le fond et les parois d’un moule d’environ 24cm avec la pâte sablée. Etaler la garniture de fruits. Couvrir avec le mélange pour la croûte croustillante en laissant quelques trous pour faciliter l’évaporation de l’eau des fruits pendant la cuisson.
Cuire la tarte d'abord pendant 10 minutes à 200 degrés, ensuite pendant environ 45-55 minutes à 180 degrés. Sortir du four et laisser refroidir sur une grille. Servir avec une boule de crème glacée ou de la crème fouettée.

13 comments:

Milena said...

Мммм, какво вълшебство! И аз не обичам принципно комбинацията шоколад и плодове, като типична шокохоличка предпочитам шоколада чист :-) Но тази рецепта може да промени и моята религия :-) Страхотно изглежда, Мира!

Поздрави, Милена :-)

Dani said...

Мира, обичам шоколад и плодове и съм страхотен фен на череши :))))
Много апетитна основа и страхотен сладкиш се е получил!
Поздрави и хубаво лято!

Lulu said...

Тази година от мързел направо ги пропуснах черешите:(
Сладкишът ми звучи много апетитно и може би ще се проблам с някакъв вид berry-та, които се намират в момента:)

pep-4o said...

Чудесен сладкиш, точно по мой вкус - много сочен :)

КАТЕРИНА said...

Толкова разтапящо и нежно звучи!Страхотна комбинация!Хубав ден:)

Angellove's Cooking said...

Мира, вълшебен е!!! На мен много ми харесва комбинацията шоколад и плодове ;)нищо че съм категорично изявен шоколадохолик - и много ми се иска да успея да пробваме вкъщи това блаженство за сетивата, което си поднесла :))

Еликсир said...

Страхотен десерт,Мира!На мен пък подобна комбинация ми импонира много добре!Сигурно,защото не съм шокохолик!Но пък и аз като Пепи обичам сочни десерти,желателно с плодове.Твоята тарта е точното попадение!Харесва ми!

малки неща said...

Мира, много хубаво изглежда този сладкиш! И у дома си имаме любители на плодовете и любители на шоколада, така че може би това е сладкиш и за нас. Жалко, че времето на черешите отмина, но се задават дини и пъпеши. С една дума лято- по много от всичко! Поздрави и хубави почивни дни!

Мариета said...

Мира,сладкишът ти е толкова привлекателен, а и - убедена съм - невъобразимо вкусен!
aОбожавам съчетанието малини - шоколад, ако не беше толкова пипкаво щях да си правя редовно шоколадови малини-бонбонки, ох, размечтах се...

Поздрави и прекрасни почивни дни ти желая!

Rosita Vargas said...

Обичам вкусните череши пай, е лукс прегръдки.

Mira said...

Милена, Дани, Лулу, Пепи, Катерина, Мина, Еликсир, Мина, Мариета, Росита, благодаря ви от сърце за похвалите :)
Лулу, със всякакви берита ще стане, дори и само с малини, предполагам, ще е добре - малко ще наподобява Devil's Food-тортите :).
Мира, права си :) Аз докато се натуткам да пусна рецептата, черешите вече отминаха :).
Милена, шоколадовата религия позволява малко кривване от правия път ;).

Ани said...

Мира, как може такива изкушения да предлагаш. Просто ще го сънувам сега:))) То се е видяло накъде вървят нещата ;)))

Anonymous said...

Тортата стана прекрасна и много вкусна.Благодаря за чудесната рецепта:-).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...