Sunday, 27 March 2011

Royal with Cheese

Домашен хамбургер 



Наскоро в блога на един приятел прочетох за проекта „Happy meal” на нюйоркската фотографка Сали Дейвис. В продължение на 180 дни тя снима една и съща порция хамбургер с пържени картофки от едноименното меню на фастфуда със жълта двойна арка, оставена на кухненската й маса. За тези близо 6 месеца престой, нито един от компонентите на менюто не се разваля само полека-лека изсъхват. Не ми се ще да мисля за възможните обяснения на този феномен, само реших да разредя и без това редките посещения на въпросното заведение.


Но пък реших да зарадвам ПП и Камбанката с домашния вариант (е, без играчката). Рецептата на питките идва от блога „Wild Yeast”.

Продукти:
За питките :
(10 броя, рецептата е адаптирана от блога "Wild Yeast")
Предварителна закваска:
172 г пълнозърнесто брашно
122 г вода
½ ч.л. суха мая
½ ч.л. сол
За тестото:
120 г пълнозърнесто брашно
290 г бяло брашно
125 г леко топла вода
1,5 ч.л. суха мая
1,5 ч.л. сол
2 яйца
40 мл зехтин
2 с.л. golden syrup* (може да се замести с мед)
Цялото количество предварителна закваска
Маково, сусамено и слънчогледово семе за поръсване

За всеки от сандвичите:
1 питка
1 шницел от говежда кайма
2 листа чедър за хамбургери
1 листо маруля, 3-4 кръгчета домат
Нарязан на полумесеци лук (по желание)
Млечен сос, приготвен от равни количества майонеза и обезмаслено кисело мляко, подправен с магданоз и сибирски лук
Кетчуп, горчица (по желание)

„Пържени” картофи на фурна:
5-6 големи картофа, от сорт подходящ за пържене
2 с.л. зехтин
Червен пипер, розмарин, мащерка

* golden syrup – частично инвертиран захарен сироп, страничен продукт при производството на захар. Може да се замести с петмез, меласа или мед.

Приготвяне на питките:
Всички продукти за предварителната закваска се смесват в купа и се разбъркват добре. Купата се покрива и оставя да втаса 2 часа на стайна температура.
В голяма купа се пресява брашното за основното тесто, добавят се маята, солта, зехтинът , яйцата, golden syrup (или мед) и около 100 мл от топлата вода. Добавя се цялото количество предварителна закваска и се замесва средно меко тесто (не трябва да лепне по ръцете). При нужда може да се добави на порции останалата вода. Тестото се покрива и се оставя да втаса 1 час на стайна температура.
Втасалото тесто се раздела на 10 парчета. Всяко парче се оформя на топка. Топката се навлажнява отгоре с четка с вода и се посипва с маково, сусамено или слънчогледово семе. Топките се поставят в две застлани с пекарска хартия плоски тави, покриват се с кърпа и се оставят да втасат 1,5 – 2 часа. Фурната се загрява на 200 градуса и на пода на фурната се поставя метална купичка. Когато фурната загрее, в купичката се излива половин чаша вода. От досега с горещия метал, част от водата се изпарява и се създават подходящите условия за печене на питките. Питките се пекат в продължение на 14-15 минути, по средата на фурната. Изваждат се и се оставят да изстинат на решетка.


Приготвяне на „пържените” картофи:
Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на тънки пръчици (около 1 см  от всяка страна) и се оставят върху суха кърпа. Не се мият повече. Подсушават се с кърпата, така че да се попие останалата вода, а слоят нишесте да остане върху повърхността на картофите. Прехвърлят се в купа. Добавят се зехтинът и подправките. Картофите се разбъркват, така че да бъдат изцяло покрити от зехтина и подправките. Прехвърлят се в тава, застлана с пекарска хартия.
Пекат се в предварително загрята на 210-215 градуса фурна, в продължение на 20-25 минути, като се разбъркват от време на време.

Приготвяне на хамбургерите:
Шницелът се запича на оребрен или обикновен тиган за 2-3 минути от всяка страна (или повече, в зависимост от предпочитанията). Всяка питка се разрязва на две. Върху долната половина се подреждат марулята, лист чедър, шницел, лист чедър, домат (и лук). Затваря се с втората половина от питката.
Хамбургерът се сервира с картофите, млечно-майонезения сос, кетчуп и горчица.
За съвсем автентичен вид, добавете и предпочитаната си газирана безалкохолна напитка.

И накрая, не мога да не завърша с култовия диалог от филма на К. Тарантино „Криминале”.

Hamburger maison
 
Récemment, j’ai vu dans le blog d'un ami un post sur le projet «Happy Meal» de la photographe new-yorkaise Sally Davies. Elle a laissé pendant 180 jours sur sa table de cuisine un hamburger et des frites du menu du même nom provenant de la chaine de fastfood à l'arche jaune, tout en les prenant régulièrement en photo. Pendant ce séjour de presque 6 mois, aucun des éléments du menu n’a pourri, ils se sont seulement desséchés. Je ne veux pas spéculer sur des explications possibles de ce phénomène, mais j’ai décidé de raréfier encore davantage mes visites dans cet enseigne.

D’autre part, j’ai voulu faire plaisir à PP et à Clochette avec la version de ce menu fait maison (enfin sans le jouet). La recette originale des buns provient du blog "Wild Yeast».

Ingrédients (Pour 10 pièces) :

(adaptée du blog "Wild Yeast")

Pour la pâte pré-fermentée :
172 g de farine complète
122 g d'eau
½ càc de la levure sèche
½ càc de sel

Pour la pâte :
120 g de farine complète
290 g de farine blanche
125 g eau tiède
1,5 càc levure sèche
1,5 càc sel
2 œufs
40 ml d'huile d'olive
2 càs de golden syrup (remplaçable par du miel)
La quantité totale de la pâte pré-fermentée
Graines de pavot, sésame ou tournesol pour saupoudrer

Pour chaque sandwich :
1 bun
Un steak haché
2 tranches de cheddar pour hamburgers
1 feuille de salade, 3-4 rondelles de tomate
Oignon émincé (facultatif)
Sauce préparée à partir des quantités égales de mayonnaise et de yaourt, de persil et ciboulette
Ketchup, moutarde (facultatif)

"Frites" au four :
5-6 grosses pommes de terre, une variété adaptée pour les frites
2 càs d'huile d'olive
Paprika, romarin, thym

* Golden syrup  - sirop de sucre partiellement inversé, un sous-produit de la production de sucre. Peut être remplacé par de la mélasse ou du miel.


Préparation des buns :
Mettre tous les ingrédients pour la pâte pré-fermentée dans un bol et bien mélanger. Couvrir le bol et laisser lever pendant 2 heures à température ambiante.
Dans un grand bol, tamiser la farine pour la pâte de base, ajouter la levure, le sel, l'huile d'olive, les œufs, le golden syrup (ou le miel) et environ 100 ml d'eau tiède. Ajouter toute la quantité de la pâte pré-fermentée et mélanger afin d’obtenir une pâte lisse et souple et qui ne colle pas aux mains. Si la pâte est trop dense, ajouter le reste d’eau par petites portions. Couvrir le bol et laisser lever pendant 1 heure à température ambiante.
Diviser la pâte levée en 10 morceaux. Former une boule à partir de chaque morceau. Badigeonner le dessus avec un pinceau humidifié avec de l'eau et parsemer de graines de pavot, de sésame ou de tournesol. Mettre les pâtons sur deux plaques de four couverts de papier sulfurisé, couvrir avec un torchon et laisser lever 1,5 à 2 heures.
Préchauffer le four à 200 °C et placer un bol en métal sur le bas du four. Lorsque le four se réchauffe versez un demi-verre d'eau dans le bol. Au premier contact avec le métal chaud, une partie de l'eau s'évaporera et créera des conditions appropriées pour la cuisson des buns. Faire cuire les buns pendant 14-15 minutes au milieu du four. Laisser les refroidir sur une grille.

Préparation des "frites" :
Peler les pommes de terre et les laver. Les couper en fins bâtonnets (environ 1 cm de chaque côté) et les placer sur un torchon sec. Ne plus laver. Sécher avec le torchon de façon à absorber l'eau restante, la couche d'amidon doit rester à la surface des pommes de terre. Transférer les bâtonnets de pommes de terre dans un bol. Ajouter l'huile d'olive et les épices. Bien mélanger afin d’avoir les pommes de terre entièrement couverts par l'huile d'olive et les épices. Transférer sur une plaque de four recouverte de papier sulfurisé.
Faire cuire dans un four préchauffé à 210-215 °C pendant 20-25 minutes, en remuant de temps en temps.

Préparation des hamburgers :
Cuire le steak haché à la poêle pendant  2-3 minutes de chaque côté (ou plus, selon les préférences). Couper chaque bun en deux. Disposer une feuille de salade sur la moitié inférieure, ajouter une tranche de cheddar, le steak haché, encore une tranche de cheddar, les rondelles de tomates, l’oignon (s’il y en a) et recouvrir de la deuxième moitié du bun.
Servir le hamburger  avec des pommes de terre, la sauce, la mayonnaise, le ketchup et la moutarde.
Pour un look encore plus authentique, ajouter votre boisson gazeuse préférée.
Enfin, je ne peux pas finir ce post sans vous laisser le dialogue culte du film de Q. Tarantino "Pulp Fiction".

4 comments:

Dani said...

Мира, прекрасни питки :)
Камбанката е щастливка :)
Поздрави и усмихната нова седмица!

pep-4o said...

Мирка, не мога да не призная, че най-ми харесва пълнежа на сандвича.... Страхотен е!
Далечна гореща прегръдка и хубава нова седмица на теб!

LaMartinia said...

Ох, Мира, не знаеш какво ми причиняваш с този великолепен хамбургер!!! По средата на хранителен режим съм и в момента си мечтая да мога да се насладя на поне един от компонентите от снимката:-)
Поздрави!

Mira said...

Дани, Пепи, Мария, благодаря ви! Дани, Камбанката вече ме попита кога пак ще направя отново :)
Поздрави и приятни дни!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...