Wednesday, 30 March 2011

Хлебчета с мляко с шафран и лайм/Pains au lait au safran et citron vert


Едно от първите неща, които впечатлиха ПП, когато дойде за първи път в България (освен ракията на аперитив, лол!) бяха солените закуски – банички, милинки, кашкавалки. Във Франция закуската е по-скоро сладка – филийка с конфитюр или някое тестено изделие, но с леко сладникав вкус (например, бриош). Това е придружено с чаша плодов сок и кафе (или мляко с какао).
След като пробвах кроасаните и pains au chocolat в домашен вариант, дойде ред и на третия мускетар на френската закуска, техният верен другар, pain au lait („хлебче с мляко”). Леко сладко, напомнящо донякъде козунак (но без конците). За рецептата им се обърнах към любимия си блог за тестени изделия, Le Pétrin. Станаха страхотни и в скоро време ще ги направя отново.
Оригиналната рецепта е за натурални хлебчета, но аз им добавих малко шафран и лайм за повече аромат.

... И така, имаме Атос, Портос и Арамис. А къде остана Д’Артанян?

Продукти :
(За 14 малки хлебчета, рецептата е адаптирана от блога "Le Pétrin")
500 г брашно
1 ½ ч.л. сол
60 г кафява захар
2  ч.л. суха мая
200 мл прясно  мляко
2 яйца
125 г меко масло
Ситно настърганата кора на един зелен лимон (лайм)
7-8 пистила шафран (може да се пропусне)
Едра захар за поръсване
1 жълтък за намазване

Брашното се пресява в купа, добавят се солта, захарта и сухата мая. Млякото се затопля и в него се поставят за няколко минути пистилите шафран. Яйцата се разбиват леко в отделна купа. Млякото, яйцата и настърганата лимонена кора се добавят към брашното. Разбърква се добре и се замесва гладко тесто. Постепенно се добавя размекнатото масло, като се се меси непрекъснато, докато тестото поеме цялото масло, преди да се добави следващата порция. Полученото накрая тесто е гладко, меко и нелепнещо по ръцете.

Купата се покрива плътно с прозрачно домакинско фолио и се оставя за 6 часа в хладилник (може да се остави дори една нощ, според оригиналната рецепта). В края на престоя тестото се изважда върху леко набрашнен плот и се оставя да се отпусне 5-10 минути.

Две плоски тави се покриват с пекарска хартия. Тестото се разделя на 14 топки. Всяка топка се оформя на продълговато хлебче (за повече информация за охормянето на хлебчето, може да видите видеото тук).  Хлебчетата се разпределят в тавите, на около 5-6 см разстояние едно от друго. Тавите се покриват с кърпа и хлебчетата се оставят да втасат около 1,5 -2 часа на стайна температура.

Фурната се загрява на 200 градуса. Хлебчетата се намазват с разбития жълтък, разреден с малко вода или мляко и се посипват с едрата захар. С остра ножица се прави серия от малки разрези отгоре (по желание).
Пекат се 15 минути в педварително загрятата фурна, или до златисто.
Изваждат се и се охлаждат върху решетка. Сервират се с масло и конфитюр.
Варианти: може да добавите ситен шоколадов чипс в момента на оформяне на хлебчетата преди второто втасване.
Une des premières choses que PP a remarqué pendant son premier voyage en Bulgarie (à part l’alcool à 45° à l’apéro, lol !) étaient les … hmmmm…. viennoiseries (car je ne trouve pas un terme plus approprié) salées que l’on mange au petit déjeuner. Cela change du trio sacré croissant/pain au chocolat/pain au lait qu’on prend souvent le matin en France et qui ont plutôt un gout doux et légèrement sucré.
Et voilà, après les croissants et les pains au chocolat maison, voici venu le temps de m’essayer aux pains au lait. Pour la recette, je me suis tournée vers le superbe blog "Le Petrin". La recette est très réussie et je compte la refaire très vite. La recette originale est pour des pains nature : moi, j’ai ajouté un peu de safran et de citron vert pour plus d’arome.

Ingrédients (Pour environ 14 petits pains) :

(la recette est adaptée du blog "Le Pétrin")

500 g de farine
9 g de sel
60 g de sucre roux
2 càc de levure de boulanger
200 ml de lait
2 œufs
125 g de beurre ramolli
Le zeste finement râpé d'un citron vert
7-8 pistils de safran (pas indispensable)
Sucre en grains pour la décoration
1 jaune d'œuf pour dorer

Tamiser la farine dans un bol, ajouter le sel, le sucre et la levure de boulanger. Chauffer le lait (sans le faire bouillir) et laisser infuser dedans les pistils de safran pendant quelques minutes. Battre légèrement les œufs dans un autre bol. Ajouter le lait, les œufs et le zeste de citron à la farine. Bien remuer et commencer à pétrir afin d’obtenir une pâte lisse. Ajouter le beurre ramolli en petites portions, tout en pétrissant constamment jusqu'à ce que la pâte absorbe toute la quantité de beurre avant d'ajouter la portion suivante. A la fin, on obtient une pâte bien lisse, molle et qui ne colle pas aux doigts.

Couvrir le bol de film alimentaire et laisser reposer pendant 6 heures au réfrigérateur (on peut même laisser une nuit selon la recette originale). Transférer la pâte sur le plan de travail légèrement fariné et laisser reposer pendant 5-10 minutes.

Couvrir deux plaques de four avec du papier sulfurisé. Diviser la pâte en 14 boules. Former des petits pâtons allongés à partir de chaque boule de pâte (pour plus d'informations sur le façonnage des  pains, vous pouvez voir la vidéo ici). Mettre les petits pains sur la plaque de four à environ 5-6 cm de distance les uns des autres. Couvrir les plaques avec un torchon et laisser lever pendant environ 1,5 -2 heures à température ambiante.
Préchauffer le four à 200 °C. Badigeonner les pains avec le jaune d’œuf battu et délayé avec un peu d’eau ou de lait et saupoudrer du sucre en grains. Faire une série de petites incisions sur le dessus avec des ciseaux bien aiguisés (en option).
Enfourner pendant 15 minutes dans le four préchauffé ou jusqu'à ce que les pains soient bien dorés. Laisser refroidir sur une grille.

4 comments:

LaMartinia said...

Божествени са, представям си и аромата!!!

Dani said...

Мира, харесвам тези хлебчета :)
Така ухаят на масло...
В очакване съм на Д'Артанян, а може би и Милейди?
Прегръдки и хубав край на седмицата!

Milena said...

Много ароматни изглеждат! Как се отказва на такава закуска :-)

Поздрави, Милена :-)

Mira said...

Мария, Дани, Милена, много ви благодаря :)
Дани, още съм в размисли кого да набедя за д'Артанян, но имам 1-2 идеи по въпроса :))).
Поздрави и хубав край на седмицата!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...