Friday, 4 March 2011

"Черен диамант" за списание "Меню"/ "Diamant Noir" pour le magazine "Menu"


Бях изключително изненадана и много радостна, когато в началото на месец февруари екипът на списание „Меню” се свърза с мен с предложението да представи моя блог и избрана от мен рецепта на своите страници. Новият брой е вече в будките, а аз използвам случая да благодаря на главния редактор на списанието, Веселина Маринова, както и на целия екип за поканата, за любезността и отзивчивостта им.
В продължение на няколко дни размишлявах каква рецепта най-точно би била олицетворение на блога. Нещо френско и нещо с шоколад, разбира се!


Името на този много шоколадов сладкиш е заигравка с прозвището на трюфелите, които са известни като „черните диаманти”. Рецептата е адаптирана от декемврийския брой на списание „Saveurs” ("Saveurs" Hors série n°7 Spécial Fêtes), към която добавих портокалов аромат, чиято свежа нотка да балансира сладостта на сладкиша. Портокал и шоколад е класическа комбинация, която и в този случай работи успешно, а е и чудесен повод да използваме сезонните цитрусови плодове.

Продукти:
Време за приготвяне : около 2 часа
Време за охлаждане: от 2 до 8 часа

За блата
150 г черен шоколад (64% съдържание на какао)
120 г тръстикова захар
3 яйца
100 г добре размекнато масло
75 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. ситно настъргана портокалова кора (от нетретирани портокали)
Щипка сол
За крема:
350 мл прясно мляко
100 г черен шоколад (52% съдържание на какао)
4 жълтъка
80 г тръстикова захар
30 г царевично нишесте
1 с.л. какао
2 с.л. коантро, Гран Марние, ром или друг ликьор (по желание)
За украса:
2 с.л. какао
Настърган шоколад
1 с.л. шам-фъстък, кариеви или други ядки
2 шоколадови бонбона с лешници (тип „Фереро Роше”, по желание)

Приготвяне на блата:
Правоъгълна тава с размери 20х40 см, или близки до тях се намазва с масло и покрива с пекарска хартия. Пекарската хартия се намазва също с масло. Фурната се загрява на 160 градуса.
Шоколадът се натрошава в купа и се разтапя внимателно на водна баня (дъното на купата не трябва да докосва леко врящата вода, за да се предпази шоколада от загаряне). Добавя се размекнатото масло и се разбърква добре до получаване на гладка и лъскава смес.
Брашното се пресява с бакпулвера. Белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците се разбиват отделно с щипка сол на стегнат сняг. Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване, добавя се разтопеният шоколад и се разбърква добре. Добавят се брашното с бакпулвера и портокаловата кора. Разбърква се добре. Белтъчният сняг се добавя на три пъти, като се разбърква вниметелно с шпатула, за да не спадне. Получената смес се изсипва в намазнената тава и се заглажда с шпатула.
Блатът се пече на 160 градуса в продължение на 12-13 минути (готовността са проверява с клечка за зъби – върху нея трябва да останат няколко леко влажни трошички). В зависимост от печката, времето за печене може да се увеличи или намали с 1-2 минути. Тавата с готовия блат се изважда и оставя да изстине напълно върху решетка.
Приготвяне на крема:
Млякото се загрява в тенджерка почти до завиране. Отдръпва се от огъня, добавя се натрошения шоколад и се оставя да престои около минута, преди да се разбърка добре. Жълтъците се разбиват в дълбока купа до побеляване със захарта, добавят се нишестето и какаото и се разбърква добре. Постепенно се добавя на тънка струйка топлото мляко с разтворения шоколад, като са разбърква непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците.
Кремът се връща в тенджерката и отново на печката, на слаб огън, като се ръзбърква непрекъснато с дървена лъжица. След около 10 минути кремът са сгъстява така, че лъжицата оставя ясни следи по дъното. Отдръпва се от огъня, ароматизира се с ликьора, покрива се с прозрачно домакинско фолио (за да не хване коричка) и се оставя да изстине напълно. При изстиването кремът са сгъстява допълнително.
Сглобяване на сладкиша:
Нарязаните на едро ядки се запичат за няколко минути на горещ, сух тиган. Изстиналият блат се разрязва на две, така че да се получат два почти квадратни блата. Налагат се един върху друг и неравните краища се подрязват с остър нож. Първият брат се покрива със щедър слой крем, отгоре се поставя втория блат и се покрива с останалия крем. Повърхността може да се остави незаравнена, за да напомня повърхността та трюфелите. Сладкишът се поръсва с какао, украсява се с ядките, шоколадовите стърготини и нарязаните на едро бонбони. Охлажда се в хладилник поне 2 часа (или една нощ) преди сервиране. Съчетава се добре с десертно вино от типа на Порто.

А тези, които нямат достъп до хартиеното издание - ето и цялата публикация.


J’ai été très agréablement surprise et très contente quand l’équipe du magasine «Menu» (revue culinaire bulgare) m’a contacté au début du mois de février avec la proposition de présenter mon blog ainsi qu'une recette choisie et préparée par mes soins dans leur nouveau numéro. Le magasine est déjà dans les kiosques et de mon côté, je tiens à remercier Vesselina Marinova, rédactrice en chef, ainsi que toute l’équipe du magasine pour l’invitation et pour leur gentillesse et réactivité.
J’ai consacré quelques jours à la réflexion sur le type de recette qui résumerait pleinement la nature de mon blog. Quelque chose de français et quelque chose au....chocolat, bien sur !
La recette ci-dessous est adaptée du numéro de décembre 2010 (Hors série n°7, Spécial Fêtes) du magasine « Saveurs ». J’ai voulu ajouter un peu d’arôme et de goût d’orange pour balancer la douceur du chocolat. Chocolat et orange est une combinaison très classique qui a bien marché ici aussi et en plus donne la possibilité d’utiliser les agrumes de saison.

Ingrédients :

Pour le biscuit :
150 g de chocolat noir (64% de cacao)
120 g de sucre de canne
3 œufs
100 g de beurre pommade
75 g de farine
1 càc de levure chimique
1 càs de zeste d’orange bio finement râpée
1 pincée de sel
Pour la crème :
350 ml de lait
100 g de chocolat noir (52% de cacao)
4 jaunes d’œufs
80 g de sucre de canne
30 g de Maizena
1 càs de cacao en poudre
2 càs de Cointreau (ou Grand Marnier, rhum ou autre liqueur, en option)

Pour la décoration :
2 càs de cacao en poudre
Copeaux de chocolat
1 càs de pistaches, noix de pécan ou d’autres noix
2 bonbons au chocolat et noisettes (genre « Rochers au lait » ou « Ferrero Rocher », en option)

Préparation du biscuit :
Beurrer un moule rectangulaire d’environ 20x40 cm (ou dimension proche) et le couvrir de papier sulfurisé. Beurrer aussi le papier sulfurisé. Préchauffer le four à 160 °C.
Faire fondre le chocolat concassé dans un bain-marie. Ajouter le beurre pommade et bien mélanger afin que le beurre fonde complètement et on obtient une masse bien lisse et brillante.
Tamiser la farine avec la levure dans un bol. Séparer les blancs des jaunes. Monter les blancs en neige ferme avec une pincée de sel au robot. Faire blanchir les jaunes d’œufs avec le sucre. Ajouter le chocolat et le beurre fondus. Ajouter la farine, la levure et le zeste d’orange et bien mélanger. Incorporer délicatement les blancs en neige en trois fois, en mélangeant doucement avec une spatule pour éviter que la neige ne retombe. Verser l’appareil dans le moule et lisser la surface avec la spatule.
Faire cuire le biscuit à 160 °C pendant 12-13 minutes (vérifier la cuisson avec un pique en bois, il devrait ressortir avec quelques miettes humides collées). Il faut éviter de trop dessécher le biscuit lors de la cuisson. Laisser refroidir complètement sur une grille.

Préparer la crème :
Faire chauffer le lait dans une casserole jusqu’à ébullition. Au moment des premiers bouillonnements, retirer la casserole du feu et y ajouter la chocolat concassé. Laisser reposer pendant une minute et bien mélanger avec une spatule. Faire blanchir les jaunes avec le sucre dans un bol, ajouter la Maizena et le cacao et bien mélanger. Verser doucement le lait chaud avec le chocolat fondu tout en mélangeant sans cesse pour éviter de cuire les œufs. Reverser la préparation dans la casserole et remettre sur feu doux en remuant. Au bout d’environ une dizaine de minutes, la crème épaissit et la spatule laisse des traces visible sur le fond de la casserole. Retirer du feu, ajouter le Cointreau. Filmer au contact avec du film alimentaire et laisser refroidir complètement. En refroidissant la crème épaissit davantage.

Montage du gâteau :
Torréfier les noix concassés pendant quelques minutes dans une poêle bien chaude. Couper le biscuit en deux afin d’obtenir deux carrés. Les mettre l’un sur l’autre et découper les bords inégaux avec un couteau bien aiguisé. Disposer l’un des biscuits dans le plat de service. Le couvrir avec la moitié de la crème et mettre le deuxième biscuit au-dessus. Couvrir avec le reste de la crème sans trop lisser la surface pour qu’elle rappelle la surface des truffes. Saupoudrer de cacao et décorer à l'aide des noix torréfiés, des copeaux de chocolat et des bonbons concassés. Laisser reposer au frigo pendant 2 heures ou une nuit avant dégustation. Accompagner d’un vin rouge liquoreux, comme le Porto.
Et voici la publication en entier pour les curieux.

15 comments:

pep-4o said...

Честита публикация, Мира! С пожелания тя да бъде само първата!
Ама пък какъв десерт - шоколад, какао, още шоколад...... вълшебство!
Поздрави и хубави почивни дни на теб!

Йоланта Делибозова said...

Браво Мира.Точно нам му е мясното на диаманта - в едно чудесно списание. Поздравления от сърце.Сладкишът е разкошен!

Dani said...

Поздравления, Мира за публикацията!
А "диамантът" е вълшебен :)
ПОздрави и хубави почивни дни!

di_ani said...

Поздравления, Мира!
Прекрасно предложение, /както всяко едно твое/
чудесен избор за представяне.
Мартенски поздрав и много усмивки, Диана

Iliana said...

Поздравления и от мен, Мира!
А сладкишът ти изглежда съвършен!

Lulu said...

Честита публикация Мира! Страхотно представяне с този сладкиш!

Мариета said...

Мира, честита публикация! И сладкишът, и снимките, и цялостоно представяни са прекрасни!
Поздравления и хубава неделя!

Milena said...

Поздравления за публикацията, Мира! А този черен диамант изглежда умопомрачително! Невероятно шоколадово приключение! :-)

Поздрави, Милена :-)

Еликсир said...

Мира,сладкишът е великолепен,и е аранжиран много елегатно!
Честита публикация!Блгът ти наистина заслужава да му бъде отредено подобно внимание!Успех!

Mira said...

Пепчо, Йоли, Дани, Диана, Илиана, Лулу, Мариета, Милена, Еликсир, от сърце ви благодаря за поздравленията и милите думи! Много ме зарадвахте :)
Всичко най-хубаво и на вас и приятна нова седмица!

Didi Bounova said...

Пропуснала съм тази хубава новина.Тези дни не успявам да стигна до блогрола...

Много се радвам! Поздравления, напълно заслужена покана!
Днес видях броя, ще си го взема непременно! Какви изкушения предлагаш само :)

Dimitrana S. said...

Поздравления, Мира!

Постът тук ми бе убягнал (напоследък съм мнооого разсеяна и неорганизирана), но пък днес получих списанието и приятно се изненадах :-)

Бъди здрава, все така сръчна и дейна!

Нека са все така успешни, вкусни и усмиxнати дните ти :-)

Mira said...

Диди, Дими, сърдечно ви благодаря за поздравленията и милите думи :)!

Mина @ Angellove's Cooking said...

Мира, поздравления за публикацята - на малко по-длъжки патерици... Не знам как съм го пропуснала това диамантено изкушение!! Звучи невероятно - нямам търпение да го пробвам :)!!

малки неща said...

Мира, поздравления за публикацията в Меню! Изборът ти на торта с шоколад и портокал е чудесен и определено ще се хареса на много любители на шоколада у дома!

Мислех си, че съм те посещавала по-скоро, но ето как се е изнизал цял месец. Виждам свежи салати и други предложения. Прекрасен април ти пожелавам!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...