Monday, 7 March 2011

Шоколадов чийзкейк със солен карамелов сос/ Cheesecake au chocolat et caramel au beurre salé


Чийзкейк и шоколад. Две любими неща. А заедно стават още по-любими. Преди време бях пробвала тази рецепта, но в оригиналния си вид не ми допадна, поради голямата й сладост и множеството преливащи се вкусове. Затова реших да се върна към основата и простите, но ефективно работещи комбинации. Понякота най-простите неща са и най-добрите. Шоколад, карамел и ядки... в един чийзкейк.


Продукти:
(рецептата за чийзкейк е адаптирана от блога "Culinary in the Desert", рецептата за карамеловия сос – от сайта LInternaute,  1 чаша = 250 мл)
За блата :
125г шоколадови бисквити
6 с.л. разтопено масло
2 с.л. ядки (при мен смес от американски орех и макадамия)
За пълнежа:
200 г черен шоколад (64% какао)
600 г крема сирене (или “Филаделфия”)
1 чаша сметана
4 яйца
2/3 ч. ч. кафява захар
Няколко капки ванилов екстракт
За соления карамелов сос:
75 г захар
100 мл вода
30 г подсолено масло
4 с.л. заквасена сметана

Приготвяне на блата:
Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото. Тортената форма се обвива в станиол преди печене.
Ядките се запичат за няколко минути на горещ и сух тиган. Нарязват се на едро и се посипват на дъното на формата, преди да се добави кремът.
Приготвяне на крема:
Шоколадът се разтапя внимателно на водна баня. Крема сиренето се разбива със захарта, прибавят се сметаната и ваниловият екстракт. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбърква. Добавя се разтопеният шоколад. Изсипва се върху стегнатия блат. Формата се поставя в дълбока тава и в тавата се налива топла вода, докато покрие 1/3 от височината на формата.
Пече се в предварително загрята фурна на 150°С за около час (или докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключената фурна, на затворена врата. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка.
Охлажда се поне няколко часа в хладилник, за да стегне добре. Изважда се от формата преди поднасяне.
Приготвяне на карамеловия сос:
Водата и захарта се загряват в тенджерка до завиране. Оставят се да врат, докато сиропът придобие златист (карамелов) цвят. Отдръпва се от огъня и се добавя маслото. Разбърква се добре (внимавайте, може да пръска). Сосът се връща на огъня, добавя се сметаната и се разбърква добре, докато се получи гладък сос. Отдръпва се от огъня и се оставя да изстине напълно.
Чийзкейкът се поднася с карамеловия сос.

Cheesecake et chocolat : deux de mes produits préférés. Et ensemble, cela donne : cheesecake au chocolat. J’avais testé cette recette il y a quelque temps, mais je ne l’avais pas trop appréciée car trop sucré et trop de mélange de saveurs. Voilà pourquoi, j’ai voulu revenir vers les bases et des combinaisons simples et efficaces. Parfois les choses les plus simples sont les meilleurs. Chocolat, caramel et noix… dans un cheesecake.

Ingrédients :
(1 tasse = 250 ml, la recette du cheesecake est adaptée du blog "Culinary in the Desert'", la recette pour la sauce provient du site «L’Internaute»)

Pour le fond :
125 g de biscuits au chocolat
6 càs de beurre fondu
2 càs de noix de pécan et noix de macadamia

Pour le crème :
200 g de chocolat noir (64% de cacao)
600 g de fromage à tartiner (type saint-Moret)
1 tasse de crème fraiche
4 œufs
2/3 tasse de sucre roux
Quelques gouttes d’extrait de vanille

Pour le caramel au beurre salé :
75 g de sucre
100 ml d’eau
30 g de beurre demi-sel
4 càs de crème fraiche

Concasser les biscuits dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans un sachet de congélation et émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuiller. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne. Envelopper le fond du moule dans du papier aluminium.
Torréfier les noix quelques minutes dans une poêle chaude. Les concasser et mettre sur le fond du moule.
Faire fondre doucement le chocolat au bain-marie. Battre le fromage avec le sucre afin d’obtenir une crème assez dense. Ajouter la crème fraiche, le sucre et l’extrait de vanille. Ajouter les œufs un par un sans oublier de bien mélanger entre chaque ajout. Incorporer le chocolat fondu. Verser l’appareil sur le fond refroidi.
Mettre le moule dans un plat profond. Verser de l’eau chaude dans le plat à environ 1/3 de la hauteur du moule. Enfourner dans un four préchauffé à 150 °C et laisser cuire pendant 1 heure environ (ou jusqu’à ce que il soit solide au milieu). Laisser refroidir dans le four éteint, sans ouvrir la porte.
Sortir le cheesecake du four et le laisser refroidir complètement sur une grille. Mettre au frigo pour quelques heures afin que la gélatine prenne et le cheesecake soit bien froid. Démouler avant la dégustation.

Préparation du caramel au beurre salé :
Faire bouillir l’eau et le sucre dans une casserole à feu vif. Quand le sirop commence à caraméliser (couleur blond foncé), retirer la casserole du feu et y ajouter le beurre (attention aux éclaboussures !). Mélanger bien et remettre sur le feu. Ajouter la crème fraiche et bien mélanger afin d’obtenir une texture bien lisse. Retirer du feu et laisser refroidir complètement avant l’utilisation.
Servir le cheesecake nappé de la sauce au caramel.

10 comments:

Didi Bounova said...

Текстурата на чийзкейка е убийствена, кара ме да преглъщам! Комбинацията - страхотна, едва ли на някой няма да му се хареса!

Поздрави!

Йоланта Делибозова said...

Диди вече го каза - текстурата е просто точно такава, каквато трябва да бъде. А много малко хора могат да я постигнат. Аз май не я докарвам много .. Страхотен е !

Dani said...

Mира, страхотен е чийзкейка ти :)
А и с карамеловия сос....
Поздрави и хубав ден!

Lulu said...

Много интересна комбинация с този солен сос. Сигурна съм, че добре се връзва с и без това леко подсоленото сирене Филаделфия.
За изпълнението думи нямам! Не перфектно, ами направо може да се ползва за еталон!

малки неща said...

Честит празник на жената, Мира! Пожелавам ти да си много обичана!

Чийзкекът изглежда много интересен с това съчетание от вкусове.

Mira said...

Диди, Йоли, Дани, Лулу Мира, сърдечно ви благодаря! :) За текстурата, мисля, че най-накрая успях да нацеля точните градуси и време на печене, или пък наличието на шоколад помага, знам ли? ;))) Леко подсоленият карамел е характерен за Бретан и Нормандия (където пък се произвежда много масло, включително и подсолено). Аз намирам, че солта леко отнема силната сладост на карамела и го прави по-"лек" на вкус.
С малко закъснение - честит празник и на вас и хубав край на седчицата!

marifra79 said...

Ma che meraviglia!!! Se potessi prenderei quella fetta, dev'essere di un buono!!!
Un abbraccio e buona serata

Milena said...

Ох, Мира, "убиваш ме нежно" :-) Аз едва ли мога да добавя повече към казаното по- горе, освен да се присъединя към преглъщащите :-)
Великолепен чийзкейк!

Поздрави, Милена :-)

Dimitrana S. said...

Страшно изкусително!!!

Еееех.. мързели като мен само могат да се облизват кокорейки се срещу снимките..

Ок, признавам обаче: до голяма степен и удоволствието за очите ме засища :-)

Поздрави сърдечни!

Mira said...

Marifra, grazie mille! :)
Милена, Дими, благодаря ви много, трогвате ме! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...