Tuesday, 8 February 2011

Сладкиш „Наполитен”/Napolitain maison


Не се подвеждайте от името, сладкишът не идва от Неапол. Името му, обаче, има далечна връзка с града под Везувий. Историята разказва, че през 19ти век, италианският производител на сладолед на има Тортони, установил се в Париж, предлага сладолед в правоъгълна форма, състоящ се от три слоя с различни аромати. Този сладолед се реже напречно и оттам идва името му, tranche napolitaine („неаполитански резен”). През 1959 година, един френски производител на бисквити и готови кейкове за масова консумация разработва сладкиш, състоящ се от три слоя (два ванилия и един с шоколад, слепени помежду им с шоколадов крем). Поради приликата със сладоледения неаполитански резен му дават името „Наполитен” (неаполски сладкиш, в свободен превод). 


Двете с Камбанката харесваме много заводския вариант, но в желанието си да избегна определен брой Е-та го купувам рядко.
Наскоро попаднах на домашния вариант в блога "Le Palais de Délices", откъдето адаптирах долната рецепта.

Продукти:
(за 1 сладкиш с размери около 13х30 см,  1 чаша = 250 мл, оригиналната рецепта е тук)
За блата:
60 г кисело мляко
120 г кафява захар
160 г брашно
2 яйца
¼ ч.ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао (100% съдържание)
1 ч.л. ванилов екстракт
За ганаша:
100 г черен шоколад (52% съдържание на какао)
100 мл течна сметана
3 с.л. подсладено кондензирано мляко
За глазурата:
4 с.л. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. вода
Шоколадови пръчици за украса

Приготвяне на блатовете: Правоъгълна тава с размери 30х40 см се намазва с масло. Застила се с пекарска хартия, като се покриват и стените. На 1/3 от дължината хартията се повдига и прищипва, за да се образува преграда, висока около 3-4 см и разделяща тавата на две части. В получените две части ще се пекат двата вида блатове. Другият вариант е всеки блат да бъде опечен самостоятелно в кексова форма. Пекарската хартия също се намазва с масло.
Брашното се пресява с бакпулвера. Яйцата се разбиват със захарта, киселото мляко и олиото. Добавят се брашното с бакпулвера и се разбърква добре. 1/3 от сместа се отделя в купа и към нея се добавя какаото и 1 с.л. вода. Ваниловият екстракт се добавя към останалата („бяла”) смес. Двата вида тесто се изсипват в подготвената тава – сместа за белия блат в по-голямата част, сместа за шоколадовия  в по-малката. Заглажда се със шпатула.
Фурната се загрява на 180 градуса. Блатовете се пекат около 12-15 минути, докато клечка за зъби излезе суха, но без да покафеняват отгоре. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.

Приготвяне на ганаша: Шоколадът се натрошава на ситно. Сметаната се загрява в тенджерка почти до завиране. Отдръпва се, прибавя се натрошения шоколад и се разбърква добре. Добавя се кондензираното мляко. Оставя се да изстине.

Приготвяне на глазурата: Пресятата пудра захар се разбърква с лимоновия сок. Водата се прибавя на малки порции, докато се получи гъста кремообразна глазура. Глазурата не трябва да е много течна, за да не потече по стените на сладкиша (при нужда може да се добави още пудра захар или вода). Приготвя се непосредствено преди употреба.

Сглобяване на сладкиша: Белият блат се разрязва на две. Трите части на блата се поставят една над друга и стърчащите краища се изрязват с остър нож. Единият бял блат се поставя в плоска чиния, намазва се с половината от ганаша. Отгоре се поставя шоколадовия блат, намазва се с остатъка от ганаша и се захлупва с последния бял блат. Сладкишът се покрива с глазуата, поръсва се с шоколадови пръчици и се оставя да стегне в хладилника поне 1 час преди консумация.

J’ai toujours pensé que le Napolitain était un gâteau présent en France depuis la nuit des temps et qu’il venait d’Italie. A ma grande surprise, il a été conçu pendant les années 1950 et n’a rien avoir avec une pâtisserie napolitaine. Comme je l’aime bien (et Clochette aussi, au passage), j’étais très contente d’avoir trouvé la recette dans le blog «Le palais des délices» que j’ai modifiée un peu. 

Ingrédients :
(pour un Napolitain de 13x30 cm,  1 tasse = 250 ml, la recette originale est ici)
Pour le biscuit:
60 g de yaourt
120 g de sucre roux
160 g de farine
2 œufs
¼ tasse d’huile
1 càc de levure chimique
2 càs de cacao en poudre (100% de cacao)
1 càc d’extrait de vanille
Pour la ganache :
100 g de chocolat noir (52% de cacao)
100 ml de crème liquide
3 càs de lait concentré sucré
Pour le glaçage :
4 càs de sucre glace
1 càc de jus de citron
1 càs d’eau
Vermicelles en chocolat pour la décoration

Préparation du biscuit: Beurrer un plat rectangulaire de 30x40 cm. Couvrir le fond et les parois avec du papier sulfurisé. Faire un pli d’une hauteur d’environ 3-4 cm à 1/3 de la largeur du plat afin d’obtenir deux « bacs » différents dans le plat. On va faire cuire les deux biscuits dans les deux bacs séparément. Sinon, on peut cuire chaque couche dans un moule à cake. Beurrer le papier sulfurisé.
Tamiser la farine avec la levure dans un bol. Dans un autre bol, battre les œufs avec le sucre, le yaourt et l’huile. Ajouter la farine petit à petit et bien mélanger. Réserver 1/3 de la pâte dans un bol et y ajouter le cacao et une cuillère à soupe d’eau froide. Mélanger bien. Ajouter l’extrait de vanille aux 2/3 restantes. Verser les deux pâtes ainsi obtenues dans le plat préparé – la « blanche » à la vanille dans la partie la plus grande et celle au chocolat dans la petite partie. Lisser avec une spatule.
Préchauffer le four à 180°C. Faire cuire la génoise pendant 12-15 minutes (vérifier la cuisson avec une pique en bois) mais sans laisser colorer. Laisser refroidir sur une grille à la sortie du four.
 
Préparation de la ganache : Concasser le chocolat. Dans une casserole faire chauffer la crème liquide. Au moment de l’ébullition, retirer du feu, ajouter le chocolat et le lait concentré et bien mélanger. Laisser complètement refroidir.

Préparation du glaçage : Tamiser le sucre glace et la mélanger avec le jus de citron. Diluer en ajoutant de l’eau en petites quantités afin d’obtenir un glaçage lisse et pas trop liquide (il ne devrait pas couler sur les bords du gâteau). Préparer le glaçage immédiatement avant l’utilisation.

Montage du gâteau : Couper le biscuit blanc en deux. Superposer les trois couches de biscuit et égaliser les bords. Poser une couche blanche dans une assiette et la napper avec la moitié de ganache. Poser le biscuit chocolaté par-dessus et napper avec l’autre moitié de la ganache. Terminer avec le deuxième biscuit à la vanille. Napper le gâteau avec le glaçage et le lisser avec une spatule. Décorer avec des vermicelles en chocolat. Laisser le gâteau au frigo pendant au moins une heure avant dégustation.

10 comments:

Milena-Irshad said...

Чудесно! :)))
Ето това ще бъде приготвено утре :))

Dani said...

Мира, когато бях малка продаваха сладолед /млечен/ между две вафлени корички.
Продаваха го на улицата -имаше малък и голям :)
Беще най-вкусния сладолед!
А сладкишът ти изглежда много апетитно с този шоколад!
Поздрави и усмихната, шоколадова седмица!

LaMartinia said...

Мммм, само това ще кажа - изглежда превъзходно!

Milena said...

Вълшебен е! Предчувствам, че ще се превърне в често приготвяно изкушение! :-)

Поздрави, Милена

Йоланта Делибозова said...

Чудесен е Мира!Наистина е прекрасен този сладкиш!

Mira said...

Милена-Иршад, Дани, Мария, Милена, Йоли, благодаря ви за комплиментите :)
Милена-Иршад, ще се радвам, ако рецептата ти допадне. Сладкишът не е много сочен, стои по-скоро като кекс.
Дани, така хубаво описваш сладоледените сандвичи, че ми се прияде един :)

Stefania said...

Una bella e buona torta, ciao !

Mira said...

Ciao Stefania et grazie mille! :)

Milena-Irshad said...

Приготвих го с малка промяна - съвсем, съвсем лекичко сиропирах блатовете, а понеже тавичките, които имам или са прекалено големи или прекалено малки, се получи сладкиш с два цвята, но само с два блата, не три. Въпреки това резултата е превъзходен.
Много благодаря!

Mira said...

Милена, много се радвам, че рецептата ти е допаднала :). Сиропирането на блатовете сигурно е придало малко повече влажност на сладкиша :).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...