Tuesday, 22 February 2011

Malabar chicken


Малабар е район в югозападна Индия, на територията на щата Керала. Самата Керала е известна като „земята на подправките”. Кухнята е ароматна, но не и силно люта, използват се подправки като канела, кардамон, джинджифил, кимион, куркума. Широко застъпена е употребата на кокосови орехи, кашу и тамаринд (източник). 


Долната рецепта е с модификации от книгата на Гордън Рамзи «Gordon Ramseys Great Escape », която намерих на Коледа под елхата.

Продукти:
(за 4 порции)
4 пилешки филета
3 ч.л. суров настърган джинджифил
3 скилидки чесън
½ ч.л. куркума
3 с.л. зехтин
2 глави лук
¼ ч.л. лют пипер
½ ч.л. червен пипер
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. гарам масала
4 с.л. кашу
1 с.л. бели стафиди
4 листа къри
200 г чери домати
200 мл кокосово мляко
Сол, черен пипер

Пилешките филета се нарязват на хапки. Поставят се в купа, заедно с джинджифила, чесъна, куркумата и черния пипер. Месото се обърква с подправките, купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя да се маринова за 4 часа в хладилник.
Лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци. В дълбок тиган (по възможност с дебело дъно) се загрява половината от зехтина. В него се изпържва лука, докато започне да покафенява. Добавят се лютият пипер, кориандъра, гарам масалата и се запържва за половин минута. Добавят се стафидите и кашуто и се запичат за още 2-3 минути. Добавя се червеният пипер, налива се кокосовото мляко и огънят се намалява. 
Отделно в друг тиган се сгорещява втората половина зехтин и в него на силен огън се запечатват пилешките хапки, заедно с листенцата къри. Хапките се прибавят към кокосовия сос, добавят се чери доматите, нарязани наполовина. Посолява се на вкус, покрива се и се оставя на слаб огън за 10-12 минути.
Сервира се със сварен ориз басмати.

Eh non, je n’ai pas mis du chewing-gum dans du poulet ! En fait, Malabar est une région au nord de l’état du Kerala en Inde du sud. D’après ce que j’ai appris, la cuisine du Kerala est relativement douce, mais pleine de saveurs. Parfois on y retrouve des influences de la cuisine européenne, On y utilise des épices telles que la cannelle, la cardamone, le gingembre, le cumin, le curcuma et beaucoup de lait de coco. La recette ci-dessus provient du livre de Gordon Ramsey «Gordon Ramsey’s Great Escape» que j’ai trouvé sous le sapin de Noël le matin du 25 décembre.

Ingrédients :
(Pour 4 parts)
4 blancs de poulet
3 càc de gingembre frais râpé
3 gousses d’ail 
½ càc de curcuma
3 càs d’huile d’olive
2 oignons
¼ càc de piment fort
½ càc de piment doux
1 càc de garam masala
1 càc de coriandre moulu
4 càs de noix de cajou
1 càs de raisins blonds
4 feuilles de curry
200 g de  tomates cerise
200 ml de lait de coco
Sel et poivre

Découper les blancs de poulet en morceaux. Les faire mariner dans un bol avec le gingembre, l’ail, le curcuma et le poivre. Couvrir le bol avec du film alimentaire et laisser pendant quatre heures au frigo.
Peler et émincer les oignons. Les faire roussir dans la moitié de l’huile d’olives dans une poêle profonde. Ajouter le piment fort,  la coriandre, le garam masala et les faire revenir pendant encore environ 30 secondes. Ajouter les noix de cajou et les raisins et continuer de faire revenir pendant encore 2-3 minutes (sans les faire bruler). Ajouter le piment doux, verser le lait de coco et baisser le feu. 
Faire chauffer le reste d’huile d’olives dans une autre poêle et y faire revenir à feu vif les morceaux de poulet mariné avec les feuilles de curry. Ajouter les morceaux de poulet à la sauce de noix de coco, ajouter les tomates cerises coupées en moitié. Saler, couvrir et laisser cuire à feu doux pendant 10-12 minutes. 
Servir avec du riz basmati.

3 comments:

Dani said...

Мира, определено това е "моята" рецепта :)
Всички любими подправки, в добавка кокосово мляко и кашу, са невероятно удоволствие са вкусовите рецепти!
А и хубава книжка си намерила под елхата!
Дядо Коледа си знае работата:)
Прегръдки !

Milena said...

О, това това е и от "моите" рецепти :-) Индийската кухня ми е любима и пикантното не ни плаши, дори и синът научихме вече на такива подправки :-) Сега чуя ли Индия, правя асоциация първо с теб, Мира :-) Още помня уникалните ти снимки от там, както и индийските ти рецепти :-)

Поздрави, Милена :-)

Mira said...

Дани, Милена, благодаря ви :)
Дани, права си за книжката, дядо Коледа много добре ме изненада :)
Милена, и на мен индийската кухня е сред любимите ми (то си личи, де по броя на рецепти, които пробвам), макар и да намалявам количеството лют пипер. Да ти кажа, преди пътуването там бяхме малко притеснени как ще изхранваме дъщерята там (бях се запасила с бисквити и плодови пюрета), но малката хич не се даде - ядеше люто и питаше за още :).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...