Исках да направя макарони за коледните празници. Дотук добре, но за тях отиват белтъци, а какво да направя със жълтъците? Сетих се за различните видове крем, при които се използват само жълтъци. В духа на коледния сезон, реших кремът да е шоколадов, с някакава добавка, която да напомня зимните празници, снега навън, горещия шоколад и светлините по елхите. Колебаех се между портокал, канела и розов пипер и подложих на семейно гласуване. Канелата беше избрана с 2 на 1 гласа.
Продукти:
(1 чаша = 250 мл, за 6 чаши от около 150-180 мл)
5 жълтъка
1 яйце
250 мл течна сметана
125 мл обезмаслено мляко
200 г черен шоколад (52% какао)
1/3 чаша захар мусковадо
3 с.л. шоколадов ликьор (може да се пропусне или замени)
1 ½ ч.л. канела
Жълтъците, яйцето и захарта се разбиват в купа с миксер за 2-3 минути. Шоколадът се натрошава. В тенджера на умерен огън се загряват сметаната и млякото. В момента, в който започне да завира, тенджерката се отдръпва от огъня и се изсипва натрошения шоколад. Изчаква се около 20-30 секунди и се разбърква с шпатула, като се започва от центъра. Постепенно се получана хомогенна шоколадова смес. Полученият шоколадов крем (не много горещ, при нужда се изчаква да се охлади като се разбърква) се изсипва внимателно върху разбитите жълтъци, като се разбърква непрекъснато. Ароматизира се с канелата и ликьора.
Фурната се загрява на 170 градуса. Кремът се разпределя в огнеупорни чашки. Чашките се поставят в дълбока тава и се налива гореща вода, докато нивото на водата стигна до средата на чашите. Кремът се пече на водна баня за около 30-35 минути (или докато стегне леко в средата). Чашките се изваждат и се оставят да изстинат върху решетка. Кремът се охлажда поне 2 часа преди консумация.
Je voulais faire des macarons pour les fêtes de fin d’année. Et qui dit macarons, dit blancs d’œufs. Mais que faire des jaunes ? Des pots de crème au chocolat, bien sur ! Je voulais obtenir un parfum qui rappelle la saison, la neige qui tombe, le chocolat chaud et les lumières sur les sapins. Comme j’hésitais entre l’orange, cannelle et baies rouges, j’ai soumis la question à un vote au sein de notre petite famille. C’est la cannelle qui l’a emporté avec 2 contre 1.
La recette est adaptée du blog de Tartelette.
Ingrédients :
(1 tasse = 250 ml, pour environ 6 ramequins de 150-180 ml)
5 jaunes d’œufs
1 œuf entier
250 ml de crème liquide
125 ml de lait écrémé
200 g de chocolat noir (52% de cacao)
1/3 tasse de sucre muscovado
3 càs de liqueur de chocolat
1 ½ càc de cannelle
Battre l’œuf et les jaunes avec le sucre dans un bol avec un mixeur électrique pendant 2-3 minutes. Concasser le chocolat. Faire chauffer le lait et la crème dans une casserole à feu moyen. Au moment de la première ébullition retirer la casserole du feu, ajouter le chocolat concassé et laisser reposer 20-30 secondes. Commencer à incorporer le chocolat fondu dans la crème avec une spatule afin d’obtenir une crème lisse et brillante. Laisser tiédir un peu et la verser sur les œufs et le sucre en mélangeant sans cesse. Ajouter la liqueur et la cannelle.
Préchauffer le four à 170 °C. Verser la préparation dans 6 ramequins. Disposer les ramequins dans un plat allant au four et ajouter de l’eau chaude dans le plat jusqu’à la moitié des ramequins. Enfourner pendant 30-35 minutes ou jusqu’à ca que la crème ai tout juste pris au milieu. Sortir les ramequins et les laisser refroidir complètement sur une grille. Laisser au frigo pendant au moins 2 h avant dégustation.


Comments
Много вкусно звучи, Мирка, вече се чудя какво сладко по-напред да направя идните почивни дни.
Поздрави и хубава вечер!
Изглежда невероятно, а за вкуса съм сигурна, че ще е и той такъв.
Поздрави, Милена :-)
Хубав ден, Мира :)
Поздрави и хубави идващи дни!
Още ми държи от празниците, но скоро ще се замисля и аз за шоколадови кремчета и ще имам предвид да повторя този. Поздрави и благодаря за идеята!