Tuesday, 25 January 2011

Гаспачо с манго/Gazpacho à la mangue



Още една от серията „леки супи за след празниците”. Освен че съдържа  един от предпочитаните ми плодове (мангото), се прави лесно и бързо и зарежда със свежест и витамини.

Сега остава да се помиря и с истинското гаспачо с домати. Досега съм опитвала един-единствен път по време на едно кулинарно изложение. За съжаление, никак не ми допадна – беше натъпкано с чесън до степен, че останалата част от съставките на се усещаше. Така и не разбрах, дали е специфика на рецептата, или интерпретация на приготвилия го. Затова все още събирам смелост да пробвам да го приготвя сама.
За сметка на това, вариантът с манго ме очарова.

Продукти:
(за  4 порции от около 200-250 мл, рецептата е с много малки промени от сайта Epicurious)

2 броя узряло манго
1 зелена ябълка
½ краставица
1 стрък целина
2 с.л. прясно изцеден сок от лайм
Прясно изцеден сок от 2 големи портокала
2 ч.л. настърган пресен джинджифил
½ ч.л. сол
Ситно нарязан пресен кориандър

Мангото и ябълката се обелват, отделят се костилката и семките и се нарязват на кубчета. Кубчетата ябълка се поръсват с 1 с.л. сок от лайм, за да не почернеят. Краставицата се обелва и нарязва на кубчета. Половината стрък целина се нарязва на дребно. Останалата част се нарязва на ивици, които да послужат като „бъркалка” при поднасянето. Мангото, ябълката, краставицата, целината, джинджифила, солта и остатъка от лимоновия сок се пасират в блендер. Полученото гаспачо се разрежда с портокаловия сок до желаната консистенция.

Разпределя се на порции и се охлажда поне 1 час преди консумация. Сервира се с „бъркалката” от целина и ситно нарязан пресен кориандър. По желание може да се добави и кубче лед.

Encore une soupe de la série «légère pour après les fêtes». Non seulement elle contient un de mes fruits préférés, la mangue, mais aussi elle facile et rapide à préparer et apporte de la fraicheur et des vitamines… plus une partie des 5 fruits et légumes par jour :).

Il ne me resterait plus que me réconcilier avec le vrai gazpacho espagnol. Je l’ai gouté une seule fois, lors d’une animation culinaire. Malheureusement, je ne l’ai pas trop apprécié – il y avait tellement d’ail dedans qu’il masquait le reste des produits. Je n’ai pas réussi à comprendre si c’était prévu dans la recette ou si la quantité d’ail était à l’initiative du cuisiner. A cause de cette expérience malheureuse, je n’ai pas encore trouvé le courage de préparer un gazpacho moi-même.
Mais la version à la mangue m’a complètement ralliée à sa cause.

Ingrédients :
(pour 4 verres d’environ 200-250 ml, recette avec modifications minimes du site «Epicurious»)

2 mangues bien mures
1 pomme verte
½ concombre
1 tige de céleri
2 càs de jus de citron vert
Le jus de 2 oranges pressées
2 càc de gingembre frais râpé
½ càc de sel
De la coriandre fraiche finement hachée

Peler les mangues et la pomme, enlever les noyaux et les pépins et les couper en gros dès.  Arroser les cubes de pomme avec 1 càs de jus de citron vert fraichement pressé pour éviter qu’ils noircissent. Eplucher le concombre et le couper en dès. Couper finement la moitié de la tige de céleri et couper le reste en lanières pour en faire des «touillettes» pour la présentation. Mettre les mangues, la pomme, le concombre, le céleri, le gingembre, le sel et le reste du jus de citron vert dans le bol d’un blender et mixer bien. Diluer le gazpacho obtenu ave le jus d’orange jusqu’à ce que la consistance vous convienne.

Verser dans 4 verres et laisser au frigo pendant au moins 1 heure avant dégustation. Servir frais avec la «touillette» de céleri et de la coriandre fraiche finement hachée. Ajouter des glaçons, si besoin.

8 comments:

малки неща said...

Мира, много интересна рецепта ни предлагаш. Макар много да обичам сок от манго, все не си купувам плодовете, които се предлагат от няколко години в магазинната мрежа, мислейки си, че така частично бойкотирам плодове докарани от километри до нас (този бойкот не включва, разбира се, цитрусовите и бананите, на които сме свикнали :(, но напоследък има толкова хубави рецепти с манго, че виждам, че ще го изпробвам. Благодаря ти за тази свежа рецепта! Поздрави :)

Dani said...

Мира, тази рецепта е точно за мен:)
И както имам манго..
Не съм опитвала гаспачо и нямам представа, но в този вариант ми допада!
Поздрави!

Ginger Cookies said...

Звучи страшно свежо, страхотна рецепта Мира.
Благодаря ти!

Design Elements said...

mnogo interesna rezepta! samo za men e! merci, Mira

Mira said...

Мира, Дани, Рони, Design elements, благодаря ви за похвалите :)
Мира, разбирам те напълно за покупката на плодовете манго, защото и аз се опитвам да купувам основно местни храни, да не купувам 100 г продукт в 200-грамова опаковка и т.н. Но в някои случаи (като този) лакомията ми надвива над принципите, просто защото много харесвам манго ;).

Essy said...

Здравейте, Мира. Поздравления за чудесния блог! Моля ви, бихте ли се свързали с нас в сп. "Меню", на menu@menumag.bg. Благодаря ви и поздрави! Екипът на "Меню"

Маги said...

Мира страхотна рецепта! Обожавам манго лимонада и затова съм навита и на твойта рецепта! Тея чашки са като фотомоделки! Прекрасни!
Поздрави и лека вечер! :)
Маги

Mira said...

Маги,Essy, благодаря :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...