Monday, 27 December 2010

Верини със скариди, авокадо и розов грейпфрут/Verrines au crevettes, avocat et pomelos roses


Напоследък публикувах доста рецепти за десерти (което само по себе си е учудващо, тъй като сладкарството изобщо не е сред силните ми страни), затова ще поразредя тук-таме с неща от останалата част от менюто.

Когато стане въпрос за скариди, обикновено първата асоциация е за комбинация с авокадо. Затова и аз няма да излъжа очакванията и предлагам един мааалко по-различен вариант на голямата класика за леко и лесно предястие.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е адаптирана от сп. „Cuisine et vins de France”, ноември 2010)

1 розов грейпфрут
2 бр авокадо
12-16 броя сварени кралски скариди
1 стъбло целина
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. майонеза
2 с.л. сок от лайм
Ситно нарязан копър и сибирски (див) лук

Скаридите се обелват. Грейпфрута се разделя на парченца и всяко от тях се обелва внимателно от бялата ципа, като се запазва цяло. Авокадото се разполовява, костилката се изважда и се нарязва на кубчета. Кубчетата се поръсват с 1 с.л. сок от лайм, за да не почернеят. Целината се варязва на ситно. Приготвя се сос от майонезата, киселото мляко, 1 с.л. сок от лайм,  ситно нарязаните подправки, сол и черен пипер. В чашите за сервиране се подреждат авокадото, целината, скаридите и резенчетата грейпфрут. Сервират се охладени, придружени от соса.

Comme cela fait plusieurs fois que je propose des desserts dans ce blog (ce qui est assez étonnant en soi, car la pâtisserie n’est pas un de mes points forts), je vais varier un peu les recettes avec cette fois une entrée.
D’habitude quand on envisage des crevettes en entrée, la première idée c'est : l'avocat aux crevettes. Je ne vais pas fuir la tradition et je vous propose une variation de cette entrée classique.

Ingrédients :
(pour 4 portions, recette adaptée du magazine «Cuisine et vins de France», novembre 2010)
1 pamplemousse rose
2 avocats
12-16 grosses crevettes roses cuites
1 tige de céleri
4 càs de yaourt à 0% de matière grasse
2 càs de mayonnaise
2 càs de jus de citron vert
Aneth et ciboulette finement hachés

Décortiquer les crevettes. Peler le pamplemousse et enlever toute la membrane blanche des quartiers. Couper l’avocat en deux, enlever le noyau et couper la chair en dés. Arroser les dés d’avocat d’une cuillère à soupe de jus de citron vert pour éviter qu’ils noircissent. Couper finement la tige du céleri. Préparer une sauce en mélangeant dans un bol le yaourt, la mayonnaise, 1 càs de jus de citron vert et les herbes hachées. Saler et poivrer. 

Dresser les verrines en alternant des couches d’avocat, céleri, crevettes et quartiers de pamplemousse dans chaque. Couvrir de film alimentaire et laisser au frais pendant une heure. Servir les verrines accompagnées de la sauce.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...