Wednesday, 15 December 2010

Крем супа от карфиол с къри и шафран/Velouté de chou-fleur au curry et safran


Май досега не съм споделяла тук слабостта, която питая към Гордън Рамзи – английски майстор-готвач, чийто ресторанти са наградени общо с 12 звезди от гида „Мишлен”. Харесвам стила и кухнята му изключително много и когато мога, гледам някои от телевизионните му предавания. Имам две негови готварски книги (засега..., лол!), от които приготвям понякога рецепти.
Днес ви предлагам вариант на крем-супа с карфиол, адаптиран от книгата му „Cooking for Friends”.

Продукти:
1 глава (700-800 г) карфиол
1 лук тип „ешалот”
½ стрък целина (стъблото)
3 с.л. зехтин
1 ч.л. къри на прах
Няколко пистила шафран
100 г млад кантал (или кашкавал, или друго сирене с ненатрапчив вкус, което се разтапя при висока температура)
Около 400 мл пилешки бульон
Мляко или течна сметана за разреждане
Сол и черен пипер

Карфиолът се измива и накъсва на дребни розички. В дълбока тенджера се загрява зехтинът. Добавят се ситно нарязаните лук и целина и се задушават за 3-4 минути до омекване. Прибавят се карфиолът, кърито и пистилите шафран, разбърква се добре, похлупва се и се задушава на слаб огън за 2-3 минути (като подправките не бива да прегарят). Добавя се пилешкия бульон, колкото да покрие зеленчуците. При нужда се добавя прясно мляко. Подправя се с черен пипер и сол на вкус (не прекалявайте със солта, защото сиренето ще внесе допълнително). Покрива се и се оставя да ври на тих огън в продължение на 15 минути, или докато карфиолът омекне. Супата се пасира с пасатор до получаване на еднородна гладка консистенция. Разрежда се с мляко или нискомаслена течна сметана до желаната гъстота. Прибавя се настърганият кантал (кашкавал или друго сирене) и се разбърква добре, докато сиренето се разтопи (при нужда може да се пасира допълнително). Поднася се с крутони.

Je pense que je n’ai pas eu l’occasion, jusqu’à maintenant, de parler de mon admiration pour Gordon Ramsay : chef anglais formé en France qui a 12 étoiles Michelin à son palmarès. J’aime bien son style et sa cuisine et je regarde ses émissions à la télé à l’occasion. J’ai aussi deux (pour l’instant, lol !) de ses livres dont proviennent quelques une de mes recettes. Je vous propose aujourd’hui un velouté de chou-fleur aux saveurs indiennes. La recette est adaptée du livre de Gordon Ramsay : «Cooking for Friends».

Ingrédients :
1 chou-fleur (700-800 g)
1 échalote
½ tige de céleri
3  càs d’huile d’olives
1 càc de curry en poudre
Quelques pistils de safran
100 g de jeune cantal
Environ 400 ml de bouillon de poulet
Lait ou crème liquide
Sel et poivre

Laver le chou-fleur et le détacher en fleurettes. Faire chauffer l’huile d’olive dans une casserole. Ajouter l’échalote finement hachée et le céleri émincé et les faire cuire pendant 2-3 minutes à feu moyen.  Ajouter les fleurettes de chou-fleur, le curry et les pistils de safran, mélanger bien. Baisser le feu, couvrir et laisser cuir pendant 2-3 minutes supplémentaires (les épices ne doivent pas bruler). Mouiller à hauteur avec le bouillon de poulet, rajouter un peu de lait si nécessaire. Saler légèrement et poivrer. Couvrir et laisser cuire à feu doux pendant environ 15 minutes. Retirer du feu et mixer avec un mixeur plongeant afin d’obtenir une soupe lisse et homogène. Diluer avec du lait ou de la crème liquide pour avoir l’a texture souhaitée. Ajouter le cantal râpé et bien mélanger jusqu’à ce que le fromage fonde. Servir avec des croutons.

4 comments:

Dimitrana S. said...

Ееех, много ми харесва предложението! Благодаря за рецептата, Мира!

Поздрави и пожелания за все така вкусни и уютни зимни дни!

пп...чак се облизвам, не е истина :-P

Mira said...

Дими, благодаря ти! :)Наистине са получава много добра комбинация, пък и е лесна и бърза, което не е за пренебрегване ;)
Хубава зимна вечер!

fedora said...

Шафран все още не съм опитвала и въпреки, че нямам представа дали ще ми допадне, съдейки по останалите съставки и факта, че ни сервираш крем супа от карфиол, определено ме кара в момента да преглъщам. Много стилна аранжировка - френска кокона си ти :))) (шегувам се)

Хубав уикенд :)

Mira said...

Ина, мерси (по френски, тъй и тъй да прихвана нещо оттук, освен навика да нося шалове по всяко време) ;))). Шафранът има доста специфичен, но не натрапчив вкус (или може би по-скоро аромат). Но и без него, само с къри супата ще стане доста аромтна :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...