Thursday, 23 December 2010

Бисквити с портокал и кардамон/Biscuits à l’orange et à la cardamone



От няколко години насам пробвам различни печива за Коледа – меденки, серия биксвити и някой по-солиден кейк (английски коледен кейк, щолен и подобни). С изключение на меденките, се старая всяка година да пробвам резлични рецепти. Тазгодишното ми откритие са бисквитките с портокал и кардамон – идеално съчетаващи коледния цитрусов вкус с леко острия и екзотичен кардамон. Рецептата е от сайта на Бон Апети, със съвсем малко модификации.


Продукти:
(за около 40 бисквити, 1 чаша = 250 мл, адаптирана от Бон Апети)
1 1/2 чаши брашно
½ ч.л. смлян кардамон
¼ ч.л. сол
170 г размекнато масло
½ чаша + 1 с.л. тръстикова захар
Настърганата кора на 1 нетретиран портокал
¼ ч.л. ванилов есктракт
1 малко яйце
Кафява захар мусковадо за поръсване

Брашното се пресява в купа, добавят се кардамонът и солта. Отделно с миксер се разбиват маслото (със стайна температура) със захарта, докато се получи пухкав крем. Добавят се яйцето, портокаловата кора и ваниловият екстракт и се разбива отново до получаване на кремообразна гладка смес. Брашното се добавя на 3 части и се разбърква добре, до получаване на гладко и меко  тесто (може да има нужда да се добави още малко брашно). Тестото се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя да се стегна около час в хладилника.

Стегнатото тесто се разточва на леко набрашнен плот до диск с дебелина около 7-8 мм. Изрязват се желаните формички. Работи се бързо, за де не се размекне тестото (при нужда разточеното тесто може де се върне за няколко минути в хладилника). Фурната се загрява на 170 градуса. Сладките се прехвърлят върху застлана с пекарска хартия тава, на около 2 см разстояние. Поръсват се със захар мусковадо. Пекат се в предварително загрятата фурна за около 15 минути (или докато покафенеят по краищата). Оставят се да изстинат напълно върху решетка и се прибират в добре затворена метална кутия.

Depuis quelques années je teste de différentes recettes des gâteaux pour Noël – une sorte de pain d’épices, des biscuits ou des cakes (stollen, Christmas cake). J’essaie de varier les recettes tous les ans. Cette année la découverte est ces petits biscuits à l’orange et à la cardamone – une combinaison très réussi des agrumes de saison avec le gout exotique de la cardamone. La recette vient avec de petites modifications, du site Bon Appétit.

Ingrédients :
(Pour 40 biscuits environs, 1 tasse = 250 ml, recette adaptée du site Bon Appétit)
1 ½ tasse de farine
½ càc de cardamone moulue
¼ càc de sel
170 g de beurre à température ambiante
½ tasse + 1 càs de sucre roux
Le zeste finement râpée d’une orange bio
¼ càc d’extrait de vanille
1 petit œuf
Sucre muscovado pour saupoudrer

Tamiser la farine dans un bol, ajouter la cardamone et le sel et mélanger bien. Dans un autre bol battre à l’aide d’un mixeur le beurre et le sucre pendant quelques minutes afin d’obtenir une crème lisse. Ajouter l’œuf, le zeste d’orange et l’extrait de vanille et battre encore quelques temps jusqu’à l’obtention d’une préparation bien homogène et crémeuse. Ajouter la farine en 3 fois en mélangeant bien et pétrir rapidement à la fin pour obtenir une pâte lisse (ajouter un peu de farine, si nécessaire). Former la pâte en boule, envelopper de film alimentaire et laisser reposer au frigo pendant environ une heure.

Etaler la pâte sur le plan de travail légèrement fariné sur une épaisseur de 7-8 mm. Découper les biscuits avec un emporte-pièce. Travailler rapidement pour éviter que la pâte ne ramollisse et devienne collante (remettre la pâte étalée au frigo pour la faire durcir un peu, si besoin est). Faire chauffer le four à) 170°C. Transférer les biscuits sur une plaque à pâtisserie couverte de papier sulfurisé à environs 2 cm de distance. Saupoudrer du sucre muscovado. Enfourner dans le four chaud pendant environ 15 minutes (ou jusqu’à ca que les bout brunissent). Laisser refroidir complètement sur une grille avant de les transférer dans une boîte métallique hermétique.

11 comments:

pep-4o said...

За тази година приключих със сладките и бисквитките, но тези определено ще пробвам през Новата година, много ми се ще да пробвам с кардамон, не съм правила такива до сега.
Много са нежни, Мирка, за вкус и ухание - предполагам, щом ти ги предлагаш :)
Поздрави и хубави Коледни празници!

Dani said...

Мира, страхото ухаят:)
А кардамон не съм опитвала, така че любопитството остава :)
Поздрави и прекрасни празници!

Диди Б said...

И на мен ми допада рецептата Мира!Интересно,че няма набухвател,а повечето рецепти за този тип бисквитки като че ли са със сода.
Много празнични и сполучливи са снимките!
Хубави Коледни дни!
:)

Milena said...

Звучи много ароматно и уханно! Чудесни снимки, Мира!

Весели празници :-)

di_ani said...

Чудесен избор,Мира - прекрасни са...
Вълшебна нощ и щастлива Коледа!
Топлина и здраве, късмет и благоденствие!
Сърдечни пожелания, Диана

Йоланта Делибозова said...

Щастлива,мирна и пълна с любов година ти пожелавама,мила Мира!

Наздраве и весели празници!

Йоланта Делибозова said...

Честита Коледа,мила Мира!

Здраве,любов и много радост да има в дома ти.

Весели празници и наздраве!

Mira said...

Пепи, Дани, Диди, Диана, Милена, Йоли, благодаря ви за поздравленията и похвалите!
Диди, и аз отначало се учудих, че нямат набухвател, но и не се и надуха много.
Дани, кардамонът е с доста специфичен аромат - остър и леко киселеещ и свеж. Опитай при случай, понеже не допада всекиму.
Весели празници на всички!

jeanne said...

току що направих тези невероятно бисквитки и просто искам да споделя колко много, много им се радвам! портокалово-кардамоновият им аромат е толкова коледен и възхитителен.. с ръка на сърцето мога да кажа, че това са най-хубавите ми коледни сладки тази година!

благодаря, мира! ;-)

jeanne said...
This comment has been removed by the author.
Indian Food said...

И на мен ми допада рецептата Мира!Интересно,че няма набухвател,а повечето рецепти за този тип бисквитки като че ли са със сода.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...