Wednesday, 10 November 2010

Пюре от тиква с песто/Purée de potiron au pesto


Включвам се в оранжево-тиквената вълна с още една рецепта. Този път идваща отвъд Атлантика. Видях я в едно предаване на Джада ди Лаурентис, майстор-готвач и една от най-популярните водещи на Food Network TV (и внучка на известния филмов продуцент). Рецептата е изключително лесна, а и е малко по-различна от традиционния тип гарнитура.


Продукти:
(рецептата е адаптирана от предаванетоEveryday Italian” на Giada De Laurentiis)
1 малка тиква цигулка (около 1,5 кг)
4 средни картофа (от сипкавия сорт, подходящ за пюре)
80 г босилеково песто (аз ползвах готово от бурканче)
40 г настърган пармезан
4 с.л. галета
Около 1 чаша прясно мляко
2 с.л. нискомаслена сметана
Сол, черен пипер

Тиквата се издълбава от семките и се обелва. Нарязва се на парчета около 2-3 см. Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Сваряват се в леко подсолена вода за 10 минути до омекване. Отцеждат се от водата. Тиквата и картофите се размачкват на пюре, заедно със сметаната. Прибавя се постепенно млякото, до получаване на не много гъсто пюре. Подправя се със сол и черен пипер. Половината пюре се разстила в продълговата тавичка. Отгоре се намазва със слой от пестото и се поръсва с половината от пармезана. Покрива се с втората полонина от пюрето и с вилица се правят няколко завъртания на няколко места по повърхността, за да се размесят двата слоя. Пюрето се поръсва с галетата и останалия пармезан и се запича за 15 минути на 190 градуса. Сервира се като гарнитура на печено месо или птица.


Encore une recette de la vague orange du Halloween venue d’au-delà de l’Atlantique. Je l’ai vue dans une émission de Giada De Laurentiis : chef cuisiner et une des présentatrices-star de Food Network TV (et petite fille du producteur de cinéma Dino De Laurentiis, pour la petite histoire). La recette et très simple à réaliser et change un peu des accompagnements habituels pour une viande ou volaille.

Ingrédients
(recette adaptée de l’émission «Everyday Italian» de Giada di Laurentiis)
1 potiron de type butternut
4 pommes de terre à chair tendre
80 g de pesto (tout prêt du supermarché)
40 g de parmesan râpé
4 càs de chapelure
Environ 1 tasse de lait
2 càs de crème fraiche légère
Sel et poivre

Vider le potiron des graines, l’éplucher et le découper en morceaux d’environ 2-3 cm. Eplucher les pommes de terre et les découper grossièrement. Faire cuire le poivron et les pommes de terre dans l’eau légèrement salée pendant 10 minutes. Egoutter le potiron et les pommes de terre et les écraser en purée en ajoutant la crème fraiche. Ajouter petit à petit le lait jusqu’à obtenir une purée pas trop épaisse. Saler légèrement et poivrer.
Etaler la moitié de la purée dans un plat à gratin. Ajouter une fine couche de pesto dessus et saupoudrer de la moitié du parmesan. Etaler la deuxième moitié de la purée. Mélanger légèrement avec une fourchette les deux couches à quelques endroits pour faire ressortir le pesto à la surface de la purée. Parsemer de la chapelure et le reste du parmesan. Enfourner pendant 15 min dans un four préchauffe à 190°C.
Servir chaud en accompagnement d’une viande ou volaille.

5 comments:

Dani said...

Мира, много интересна рецепта :)
Благодаря за новия вариант за използване на тиквата!
Поздрави!

Milena said...

Не бих се сетила да направя тиквено пюре, но твоето изглежда толкова ароматно и апетитно! Любими продукти, което само по себе си е гаранция за успех :-)

Поздрави, Милена

Mira said...

Дани, Милена, благодаря ви :).
Аз от няколко години открих тиквата в солени комбинации и май ми харесват повече от сладките :).
Поздрави и хубав уикенд!

Dimitrana S. said...

Мира, харесва ми предложението и се радвам на споделената от теб рецепта!

Благодаря :-)

Сърдечни поздрави и всичко най-вкусно и добро :-)

Mira said...

Дими, много се радвам да те видя отново и че рецептата ти харесва :)
Поздрави и хубава вечер!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...