Saturday, 23 October 2010

Шоколадов десерт с вишни/Crème au chocolat et griottes


... или Честит НЕрожден ден

Преди около 3 години отворих тема с „любими” рецепти в готварския подфорум на БГ-Мамма, основно насочени към френската кухня. Не за друго, а защото ми беше леко омръзнало да срещам рецепти в нета за сос Бешамел с олио, дафинов лист и кисело мляко. Не че съм от най-изявените пуристи, но с някои неща шега не бива, лол! Известно време след това Пепика отвори тема, в която потребителките можеха да пускат снимки на ястията, приготвяни ежедневно вкъщи, тип „менюто днес в снимки”. По онова време бях улисана в ремонти и преместване в ново жилище и следях темите, без да публикувам. Престраших се да пусна едни ужасни от сегашната ми гледна точка снимки на говеждо по бургундски едва в 17-18 тема, лол! Горе-долу по същото време се сдобих и с що-годе прилична, макар и миниатюрна кухня и открих света на кулинарните блогове. 


Дълго време подхвърлях в ума си идеята да направя и аз един. Колкото повече я подхвърлях, толокова повече въпроси възникваха – на какъв (и колко) езика да бъде, на коя платформа, колко време мога да отделя, има ли нужда наистина от поредния блог с рецепти... и най-вече – чукча хубаво ще е писател, но има ли какво да каже и кой да го прочете? След дълго колебание решението беше взето – блог ще има. В Блогър. На български и френски. За времето ще мислим по-късно. Миналата седмица, Мармотите на шега, наистина, навършиха годинка. За мое най-голямо учудване, ми доставя удоволствие да го водя, макар и не толкова редовно, колкото бих искала. За радост имам читатели и редовни посетители и виртуални приятели. Благодаря ви, за времето, което отделяте да се отбивате тук, за коментарите, които оставяте и за доброто настроение, с което ме зареждате!
И понеже един рожден ден, особено първи, се отбелязва подобаващо с торта и песничка, ето ги и тях.
Тортата

Трябва да престана да гледам предаванията на Найджела Лоусън. Всеки път като попадна на някое, тя приготвя по някой сладкиш с греховно количество шоколад и достатъчно калории да потопят Титаник. После аз тичам да търся рецептата и повод да я направя. Тази е една от „тях”.

Продукти:
(за 5 чаши с широко дъно и от около 250 мл всяка, адаптирана от предаването Nigellas Feasts)
1 чаша = 250 мл
200 г шоколадов кекс (аз ползвах готов от магазина)
3 с.л. конфитюр от вишни
5 с.л. черешов ликьор
½ буркан компот от вишни
За крема:
60 г натурален шоколад (70% какао)
¾ чаши мляко
¾ чаша заквасена сметана
4 жълтъка
¼ чаша кафява захар
2 с.л. какао
1 ч.л. ванилов екстракт
За украса:
250 мл заквасена сметана
2-3 с.л. кафява захар
Настърган шоколад

Вишните от компота се отцеждат от сока. Шоколадовият кекс се нарязва на 10 парчета с дебелина около 1 см. Парчетата се слепват по две с конфитюра от вишни. От кексовите сандвичи се изрязват кръгове с диаметър на дъното на чашата за сервиране. Сандвичите се поставят на дънота на чашата и се напояват с 1 с.л. черешов ликьор (или сока от компота). Отгоре се нарежда 1 слой от отцедените вишни. Чашите се завиват с прозрачно фолио поставят в хладилник до приготвянето на крема.
Натрошеният шоколад се разтопява внимателно на водна баня. Млякото и сметаната се поставят в теджерка и се затоплят на слаб огън, но без да завират. В купа се разбиват до побеляване жълтъците и захарта. Добавя се какаото и се ароматизира с ваниловия екстракт. Добавят се топлото мляко и сметана като се разбърква непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците. Прибавя се разтопения шоколад и се разбърква добре. Сместа се връща в тенджерката на котлона и се загрява на слаб огън, но без да завира, като се разбърква неперкъснато с дървена шпатула. Постепенно кремът започва да се сгъстява е парченцата шоколад се разтопяват до хомогенна смес. Бърка се около 15 минути, или докато шпатулата започне да оставя следи по повърхността на крема. Отдръпва се от огъня и се оставя да изстине напълно. При изстиването кремът се сгъстява допълнително.
Изстиналият крем се разпределя в чашите върху вишните и шоколадовия „блат”. Чашите се покриват с прозрачно фолио и се оставят една нощ в хладилник.
Сметаната се разбива на пухкав крем с кафявата захар. Десертът се украсява със сметановия крем, поръсва се с настъргания шоколад и се охлажда около 1 час в хладилник преди сервиране.


ou Joyeux non-anniversaire

Il y a 3 ans environs, j’ai ouvert un post dans la partie culinaire du forum bulgare BG-Mamma (qui est le forum bulgare le plus important sur la grossesse et la maternité). Mon post se concentrait à la base sur les recettes de la cuisine française, qui est presque inconnue (ou plutôt connue sous une forme qui n’a rien à voir avec la réalité) dans mon pays natal. En gros, j’en avais marre de voir passer des recettes de sauce béchamel dans lesquelles figuraient de l’huile, des feuilles de laurier et du yaourt. Quelques mois plus tard, après avoir déménagé et acquis une cuisine minuscule, mais plutôt pas mal agencée, j’ai rejoins une discussion où les utilisatrices du forum publiaient des photos de leur cuisine de tous les jours. C'est à peu près à ce moment là que j’ai aussi découvert l’univers des blogs de cuisine. Pendant assez longtemps, j’ai joué avec l’idée d’en faire un moi-même. Plus je jouais, plus je me posais des questions : en quelle langue, sur quelle plateforme, combien de temps cela va-t-il me prendre, est-ce qu’il y a besoin d’un autre blog de cuisine sur le net ...? et surtout : est-ce que j’ai vraiment de quoi dire au monde entier? Après plusieurs mois d’hésitation, je me suis lancée : blog bilingue, sur Blogger, le temps consacré sera défini plus tard.
La semaine dernière les Marmottes ont eu un an. Je suis la première étonnée d'avoir tenu aussi longtemps, lol! Je prends plaisir à écrire, même pas si ce n'est pas aussi souvent que j’aimerais. A ma plus grande joie, j’ai découvert des lecteurs, des visiteurs et des amis virtuels. Je vous remercie tous pour le temps que vous consacrez à mon blog, de vos commentaires et votre bonne humeur!
Et comme un premier anniversaire doit être fêté dignement avec une chanson et un gâteau, les voici!
Le gâteau

Il faut que j’arrête de regarder les émissions de Nigella Lawson. Chaque fois quand je tombe dessus, elle est en train de préparer un gâteau avec des quantités astronomiques de chocolat et nombre de calories suffisant pour faire couler le Titanic. Et après je suis obligée de chercher la recette et une excuse pour la préparer. En voici une :

Ingrédients :
(pour 5 verres d’environ 250 ml chaque, recette adaptée de l’émission «Nigella’s Feasts »)
1 tasse = 250 ml
200 g de quatre-quarts au chocolat (venu tout droit d'une grande surface)
3 càs de confiture de griottes
5 càs de kirsch
½ bocal de griottes en sirop
Pour la crème :
60 g de chocolat noir (70% de cacao)
3/4 de tasse de lait
¾ de tasse de crème fraiche
4 jaunes d’œuf
2 càs de cacao en poudre
1 càc d’extrait de vanille
Pour décorer :
1 tasse de crème fraiche
2-3 càs de sucre roux
Des copeaux de chocolat

Egoutter les griottes et garder le sirop. Couper le quatre-quarts en 10 tranches d’environ 1 cm d’épaisseur. Tartiner une tranche sur deux avec la confiture et poser l’autre dessus pour faire des sandwichs. Découper les ‘sandwichs’ à la confiture de griottes en ronds avec un diamètre correspondant au fond du verre de service. Mettre les ‘sandwichs’ au fond de chacun des 5 verres et les arroser d’une cuillère à soupe de kirsch (ou le sirop de griottes). Mettre une couche de cerises griottes dessus. Couvrir de film alimentaire et  laisser au frigo le temps de préparer la crème.
Concasser le chocolat et le faire fondre au bain-marie. Faire tiédir le lait et la crème fraiche dans une casserole, à feu doux, sans faire bouillir. Dans un bol, blanchir les jaunes d’œufs avec le sucre. Ajouter le cacao en poudre et l’extrait de vanille et bien mélanger.
Verser le lait tiède et bien mélanger pour ne pas cuire les jaunes d’œuf. Ajouter le chocolat fondu et remuer. Remettre l’appareil dans la casserole et retourner sur le feu doux. Chauffer sans faire bouillir, sans arrêter de remuer avec une spatule en bois. La crème épaissit en cuisant et les petits éclats de chocolat fondent entièrement. Faire cuire la crème environ 15 minutes ou jusqu’à ce que la spatule laisse de traces sur la surface. Retirer du feu, couvrir de film alimentaire pour prévenir la formation d’une croute et laisser refroidir complètement. La crème épaissit davantage en refroidissant.
Garnir les verres de service d’une couche de crème au chocolat par-dessus la couche de griottes. Couvrir les verres de film alimentaire et laisser une nuit au frigo.
Sortir les verres du frigo. Battre la crème fraiche avec le sucre pendant quelques minutes avec un batteur électrique afin d’obtenir une crème assez ferme. Former des quenelles de crème fraiche à l’aide de deux cuillères et les disposer doucement sur la crème au chocolat. Décorer des copeaux de chocolat et laisser au frigo pendant 1 heure avant dégustation.

10 comments:

Milena said...

Честит Нерожден Ден на твоят блог, Мира! :-) Твоят дебют в темата на Пепика и аз го помня :-) Веднага ми направиха впечетление кулинарните ти умения! И понеже вече пиша много спорадично във форума на бг-мамма и дори не се се появявам или чета готварския, се радвам че имаш твоето местенце тук сред блогърите :-) Така мога да се отбивам тук и да се зареждам позитивно, защото ти не само умееш да готвиш, но се отличаваш с много увлекателен стил на писане! Голямо удоволствие е да те "навестявам" тук от време на време :-)

А този греховно шоколадов десерт е точно от тези, които аз най- много обичам :-) Разкошен е!

Весел уикенд! :-)

Dani said...

Мира, поздравления за годинката, за прекрасния клип, и още по-прекрасната рецепта!
И аз като Миленка бих споделила за удоволствието, с което следя разказаното от теб, преди споделената рецепта!
Дори за неделното си меню, съм "надникнала" при теб!
Сърдечни поздрави!

Lulu said...

Честита първа годинка! Лично аз, съм много доволна, че открих това приятно местенце и се отбивам тук за интересна рецепта и приятно четиво!

Cafe Pepela said...

The dessert looks so delicious! :)

pep-4o said...

Честита годинка на блога ти, Мирка! Много е уютно тук и винаги надзъртам с интерес, защото е не само красиво направено и поднесено, а и много увлекателно написана всяка рецепта, примамвайки да я опиташ :)
А крема е много богат, наслада за небцето - подозирам.

fedora said...

Честит празник на блога и на стопанката му :)
Освен да благодаря за прекрасния десерт, желая и още и още чудесни рецепти, разкази и снимки!

Усмивки :)

Диди Б said...

Ех,тази тема в готварския колко чеда откърми:)

Честита първа година на блога!Много е хубаво това,че си взела решение да го създадеш!Пожелавам още дълги години да го списваш все така увлекателно и с все така интересни рецепти!
Чудесна е песничката,а за шоколадовото изкушение да не говорим!:)

Mira said...

Милена, Дани, Лулу, Федора, Диди, Пепи, много, много ви благодаря за пожеланията :). Усмихнахте ми деня (и вечерта :)). Радвам се, че моето малко кътче и рецептите в него ви допадат!
Сърдечни поздрави и хубава седмица!
А кремът е страшно вкусен ;).

Cafe Pepela, thank you very much for dropping by and for your comment:).

Станимира said...

Честит рожден ден на мармотите, Мира! Аз като заека от филмчето с Алиса съм не два а няколко дена закъсняла... много ме развесели това филмче. не го бях гледала. много фин и пухкав десерт ни предлагаш. определено Нигела Лоусън не изглежда да похапва нон стоп от творенията си - много красива жена.
Та, да престана с несвързаните брътвежи като двамата от анимационното филмче и да ти пожелая още много забавления с мармотите и в кухнята! Поздрави и хубава седмица!

Mira said...

Мира, благодаря ти за поздравленията :). Алиса е много забавно филмче (въпреки, че имам някои предубеждения към Дисни ;)), наскоро го гледахме с щерката. А Найджела Лосън е наистина голяма хубавица. Между другото на края на всеки епизод я дават как похапва с удоволствие от приготвеното, лол!
Приятна седмица!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...