Monday, 2 August 2010

Провансалски тиан с козе сирене / Tian provençal au chèvre frais


Когато бях малка, никак не обичах патладжани. Кьополу, пържени патладжани, имамбаялда – не исках и да ги погледна. Пораснах и ти преоткрих. И започнах да ги изпробвам в най-различни рецепти. Тиан е провансалско ястие, най-често състоящо се от зеленчуци, печени в пръстен съд (тиан) дълго време на бавен огън. Дълго време са го пекли в изстиващите фурни на хлебарите. Тианът води началото си от една област-държава (Comtat Venaissin) на север от Авиньон, която дълго време е била папски анклав на територията на френското кралство.  По-късно навлиза в провансалската кухня. Най-популярният вид е със зеленчуци, но търсейки рецепта, установих, че може да има още и с риба, месо, сирене или сладки.


Продукти:
(за тавичка с размери около 30х40 см, рецептата е адаптирана от блога CduBeau)
1 ½ тиквичка
1 ½ патладжан
2-3 домата
3 скилидки чесън
100 г меко козе сирене (може да се замени с бяло сирене или рикота, както е в източника)
Мащерка, салвия, розмарин
3-4 с.л. зехтин

Зеленчуците са почистват и нарязват на кръгчета. Чесънът се почиства от зародишите и се нарязва на ситно. Дъното на тавата се намазва с малко зехтин и отгоре се нареждат зеленчуците като се редуват със застъпване. Поръсват се с остатъка от зехтина, нарязания чесън, подправките, сол и черен пипер. Добавя се натрошеното сирене.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече за около час и 20 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна. Маха се фолиото и се пече допълнително още 30 минути, докато зеленчуците хванат загар. Сервира се топло или студено.


Quand j’étais petite, je détestais les aubergines. Il m’a fallu plusieurs années pour enfin me réconcilier avec elles. Maintenant, j’en prépare au moins une fois par mois.  Cela faisait un petit moment que je voulais ester le tian. Pendant que je cherchais les recettes du tian provençal, j’ai appris qu’au fait il était d’origine du Comtat Venaissin et ensuite il est entré dans la cuisine provençale. Comme quoi, on en apprend tous les jours ! Bon, j’avoue que la subtilité du Comtat Venaissin m’échappe encore, mais je pense qu’un peu de lecture pourrait y remédier.
Comme je n’ai pas du vrai tian (le plat en terre cuite), j’ai préparé le mien dans un plat à gratin en céramique conventionnelle. J’espère que cette entorse à la règle n’est par très grave, lol!

Ingrédients :
(pour un plat à gratin d’environs 30x40 cm, la recette est adaptée du blog CduBeau)
1 ½ courgette
1 ½ aubergine
2-3 tomates
3 gousses d’ail
100 g de fromage de chèvre frais
3-4 càs de l’huile d’olive
Thym, romarin, sauge

Laver les légumes et découper les extrémités. Couper les légumes en rondelles d’environ 0.5 cm d’épaisseur. Dégermer les gousses d’ail et les hacher finement. Huiler le fond du plat à gratin avec un peu de l’huile d’olive et disposer les rondelles de légumes en les alternant. Arroser du reste de l’huile d’olive, saupoudrer de l’ail haché. Parsemer des herbes et émietter le fromage de chèvre par dessus. 
Préchauffer le four à 170°C. Couvrir le plat d’un morceau de papier d’aluminium et enfourner pendant environ 1 heure 20 minutes. Retirer le papier d’aluminium et laisser dorer le tian pendant encore 30 minutes environ. Servir chaud ou tiède.

4 comments:

Lulu said...

Съвсем на скоро правих нещо подобно и беше ужасно, ужасно вкусно! Задължително ще пробвам и твоя вариант!

Mira said...

Лулу, ако харесваш летни манджи с тиквички и патладжани - спада точно към тях :). Единственият кусур е, че е на фурна и в жегите става по-сложна за изпълнение.

LaMartinia said...

Мноооого обичам патладжани в комбинация със сирена и домати, не знаех, че има и френски вариант. Задължително ще го пробвам наесен:-)Поздрави!

Mira said...

LaMartinia, с теб сме от една порода :). Провансалската кухня е точно като за нас - домати, тиквички и патладжани... и малко сирене от врама на време :). Имам още 1-2 подобни рецепти, трябва да се стегна и да ге пусна.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...