Tuesday, 10 August 2010

Печени кайсии с лавандула / Gratin d’abricots à la lavande


По време на сезона на кайсиите реших да изляза от редовните сладкиши и да опитам някоя нова рецепта. По принцип предпочитам кайсиите в натурален вид, неподложени на термична обработка, но от време на време се прежалвам и приготвям някой десерт. Долната рецепта е от сп. «Cuisine et Vins de France» (извънреден летен брой, 2010). Рецептата е за индивидуални порции, но ще стане и в една по-голяма тава, ако нямате подходящи индивидуални съдове. Лавандуловият цвят може да се замени със смлени бадеми.


Продукти:
(за 6 порции, рецептата е адаптирана от сп. Cuisine et Vins de France)
18 узрели кайсии
250 мл нискомаслена заквасена сметана
2 с.л. мед
1 с.л. сушен лавандулов цвят (годен за консумация)
Няколко капки бадемова есенция (може и да се пропусне)
3 с.л. кафява захар
1 с.л. масло

Шест керамични плитки съда се намазват с малко масло. Кайсиите се разделят на две и костилките им се изваждат. Медът се разбърква със сметаната, добавят се лавандуловия цвят и бадемовата есенция. Шест половинки кайсии се подреждат в купата, покриват се с 2-3 с.л. от сметановата смес и се поръсват с половин супена лъжица кафява захар.
Пекат се 20 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна. Накрая се запичат за 5 минути на под грила (или горния реотан) на фурната. Оставят се да изстинат напълно преди поднасяне.

Une recette simple et rapide pour profiter de la fin de la saison des abricots. Généralement, je préfère les manger « crus », mais de temps en temps je craque et je fais un dessert. La recette ci-dessus provient du numéro Hors Série Eté 2010 du magasine «Cuisine et Vins de France». Si vous n’avez pas de fleurs de lavande, vous pouvez les substituer avec de la poudre d’amandes.

Ingrédients :
(pour 6 ramequins, recette adaptée de Cuisine et Vins de France)
18 abricots bien murs
250 ml de crème fraiche légère
2 càs de miel
1 càs de fleurs de lavande séchées (bio)
Quelques gouttes d’extrait d’amandes
3 càs de sucre roux
1 càs de beurre ramolli


Beurrer les ramequins. Couper les abricots en deux et enlever les noyaux. Dans un bol, mélanger la crème fraiche avec le miel, les fleurs de lavande et l’extrait d’amandes. Déposer les oreillons d’abricots dans les ramequins. Repartir 3 càs de la préparation de crème fraiche sur les abricots. Saupoudrer d’une demi-cuillère de sucre roux.
Préchauffer le four à 150°C et enfourner les ramequins pendant 20 minutes. Allumer le gril du four et faire gratiner pendant 5 minutes sur la grille la plus haute. Laisser refroidir complètement avant de déguster.

7 comments:

Lulu said...

Аз повече няма да си играя с теб:) Ти само ме изкушаваш с някакви ужасно интересни неща, които просто няма как да не пробвам...
И никога няма да сваля 2-те кила дето си ги трупнах от чревоугодничество...

Dani said...

Аз не знам да ли са два/трупнатите килограми/, ама това звучи много ароматно!!
Поздрави Мира!

Milen@ said...

Изкусителка си ти, Мира :-) Как се устоява на такава рецепта?! Разкошни снимки!

Поздрави, Милена

Станимира said...

Мира, звучи много вкусно. И аз вчера правих кръмбъл със сметанена подложка. Общо взето, рецепта като тази с още много масло и захар и хайде да кажем, че пълнозърнесото брашно и овесените ядки не се броят :). Вкусно беше, но и аз мислих, че трябва нещо да се понамали (в моята рецепта), че иначе много калорично. Та от гледна точка на кръмбъла, тази рецепта е почти диетична :). Поздрави и приятни летни дни.
PS. Харесва ми как франзуците намират начин да промъкнат лавандулата почти на всякъде. Записвам си рецептата за догодина.

Nanita said...

Изглежда вкусно и със сигурност ще се пробва!Чудесна идея!
Поздрави Nanita!

Ивейн said...

Това ми е любимия плод. Изяждам количаства, без дори да се замисля да направя някакъв десерт с тях. Но това тук подканя много съблазително и фино. Ще го пробвам, независимо и от моите +...кг (е не са чак толкова много де). Поздрави!

Mira said...

Лулу, Дани, Милена, Нанита, Ивейн, Станимира, благодаря ви за милите думи :) Радвам се, че рецептата ви харесва, а за килограмите не се притеснявайте - може даже да мине за нискокалорична ;D (то да не казвам аз моите килограми колко са трупнати отгоре, лол!).
Станимира, ще се отбия при теб за кръмбъла със сметанена подложка, защото звучи много интересно :).
Лулу, аз обаче ще си играя с теб, пък! :D
Поздрави и хубави дни! Да не говорим, че утре е петък :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...