Saturday, 10 July 2010

Ягодов сладкиш II / Strawberry shortcake


Тъй като сезонът на ягодите продължаваше, пък и след като направих френския вариант на името на Ягодов сладкиш, повече от справедливо беше да направя и оригиналния  - маслени бисквитки със сметана и ягоди, или така наречените Strawberry shortcakes.


От всички прегледани рецепти се спрях на една, от сайта Southern Living. Приятно допълнение към следобедното кафе.

Продукти:
(за около 10-12 бисквити, 1 чаша = 250 мл)
250-300 г ягоди
2/3 чаша + 2 с.л. допълнително кафява захар
¾ чаша масло, студено и нарязано на кубчета
Около 2 ½ чаши брашно
3 ч.л. бакпулвер
2 яйца
1 непълна чаша заквасена сметана
1 с.л. лимонов сок
240 мл течна сметана
Няколко капки ванилов екстракт

Ягодите се почистват от дръжките, нарязват се на четвъртинки и се слагат в купа с лимоновия сок, част от ваниловия екстракт и 1 с.л. захар. Разбъркват се, покриват се с домакинско фолио и се оставят в хладилника около 1 час.
Течната сметана се поставя в купата, в която ще се разбива и се охлажда поне 1 час в хладилник.
Брашното се пресява в купа, заедно с бакпулвера. Добавят се захарта и маслото. Изронва се с пръсти, докато се получат трохи, но сместа остава суха. Отделно се разбиват яйцата, заквасената сметана и няколко капки ванилов екстракт. Добавят се към сухите съставки и се разбърква, докато се получи гъсто тесто.
Фурната се загрява на 200°С. Тава се покрива с пекарска хартия или силиконова подлажка за печене. С помощта са лъжица за сладолед (или друга голяма лъжица) се оформят купчинки от тестото. Пекат се на 200 градуса в продължение на 12-15 минути, или до златисто. Оставят се да изстинат на решетка.
Купата с течната сметана се изважда от хладилника, поставя се върху по-голяма купа, пълна с лед. Сметаната се разбива с миксер с 1 с.л. захар до получаване на пухкав крем. Съхранява се в хладилник до използването й.
Бисквитите са разрязват хоризонтално. Долната половина се намазва с разбитата сметана, добавят се отгоре ягодите и се захлупва с горната част. Сервира се веднага.

Comme la saison de fraises continuait et comme j’avais déjà fait une charlotte aux fraises, il n’était que justice de préparer la recette originale de l’un de personnages de dessin animé de ma Clochette – strawberry shortcakes ou une sorte de sablés aux fraises et chantilly.
Après avoir consulté plusieurs recettes, j’ai choisi une, du site Southern Living. C’est une façon agréable d’agrémenter le café de l’après-midi.

Ingrédients :
(pour 10-12 biscuits, 1 tasse = 250 ml)
250-300 g de fraises
2/3 de tasse + 2 càs de sucre roux
3/4 de tasse de beurre froid, coupé en morceaux
Environs 2 ½ tasses de farine
3 càs de levure chimique
2 œufs
1 tasse (pas très remplie) de crème fraiche
1 càs de jus de citron
240 ml de crème liquide
Quelques gouttes d’extrait de vanille

Laver et équeuter les fraises, les couper en quartiers et les mettre à mariner dans un bol avec 1 càs de sucre, le jus de citron et quelques gouttes d’extrait de vanille. Couvrir le bol du film transparent et laisser au frigo environ 1h.
Mettre la crème liquide dans un bol et le laisser au frigo pendant au moins 1h.
Tamiser la farine avec la levure dans un bol profond. Ajouter le sucre et le beurre et émietter le beurre avec les doigts afin d’obtenir une pâte à texture sableuse. Battre les œufs avec la crème fraiche et quelques gouttes d’extrait de vanille dans un bol et les ajouter à la pâte sablée. Mélanger bien pour obtenir une pâte assez épaisse.
Préchauffer le four à 200°C. Couvrir une plaque de four avec du papier de cuisson ou un tapis en silicone. Former des boules de pâte avec une cuillère à glace. Enfourner pendant 12-15 minutes ou jusqu’à ce que les biscuits soient bien dorés. Les laisser refroidir sur une grille.
Sortir le bol avec la crème liquide du frigo. Le mettre sur un autre bol rempli de glaçons. Monter la crème en chantilly avec  1 càs de sucre. La réserver au frigo jusqu’à l’utilisation.
Couper les biscuits au milieu. Garnir le fond avec de la chantilly et de fraises. Couvrir avec l’autre moitié et servir aussitôt.

1 comment:

Диди Б said...

Много изкусително изглежда:)
Да си призная напоследък най-вкусни са ми всякакви видове печива с маслено тесто:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...