Friday, 9 July 2010

Ягодов сладкиш I / Charlotte aux fraises

Ягодова шарлота


Ягодов сладкиш” е една от предпочитаните анимационни героини на Камбанката.  На мен не ми е сред любимките, защото филмчето ми се струва на моменти преливащо от твърде много добри чувства. Нека не бъда разбрана погрешно, не съм привърженик на идеята да пусна петгодишната си дъщеря да гледа хоръри и трилъри, но „световната шампионка по приятелство” (както рекламират филмчетата тук) на моменти ми идва прекалено. Но може би с възрастта съм забравила как да бъда дете и да живея в един прекрасен и защитен свят, какъвто се опитвам да осигуря на дъщеря ми. Както и да е, важното е, че на Камбанката й харесва.
Във Франция Ягодов сладкиш се казва ”Ягодова шарлота”. Тъй като е сезонът на ягодите (или, поне беше, когато правих рецептата, лол!), реших да направя една ягодова шарлота, тъкмо и да прилъжа любимата си дъщеря (която по принцип отказва сурови плозове и зеленчуци) да хапне поне малко „живи” ягоди.



Обикновено се отнасям с подозрение към желатина, все ме е страх, че няма да стегне (нещо като тестото с мая – все ме е страх, че няма да бухне). Последния ми опит за шарлота завърши под формата на купички с крем, лол! Тази се държа по-добре.

Продукти:
(за форма с диаметър 18 см и височина 10 см)
(рецептата е с модификации от сайта на Cuisine TV )

500 г ягоди (от които 100 г за украса)
24 бр. бишкоти (от по-широките и меките, не савоярди)
40 г кафява захар
250 г пълномаслена сметана
2 белтъка
5 листа желатин
100 мл сироп от горски плодове
2 с.л. лимонов сок
Няколко капки ванилов екстракт
Желатинът се накисва за няколко минути в купа студена вода. 400 г от ягодите се пюрират с пасатор или в блендер. Сметаната се разбърква със захарта и ваниловия екстракт и се добавя към ягодовото пюре. Белтъчите се разбиват на сняг с щипка сол.
Около 3/4 от сиропа от горски плодове се изсипва в широка купа. Бишкотите се топват бързо в сиропа (да не се напоят съвсем) и с тях се облицоват стените на формата за шарлота (или купа с приблизителните размери).

Останалият сироп се загрява в тенджерка, заедно с лимоновия сок.  Изцеденият желатин се поставя в топлия сироп и се разбърква да се разтвори напълно. Добавя се към ягодовото пюре. Белтъците се добавят внимателно на три пъти към ягодовото пюре и се разбъркват добре.
Сместа се налива в облицованата форма, последните бишкоти се добавят на дъното. Оставя се една нощ да стегне в хладилник.
Преди сервиране се обръща в чиния и се гарнира с останалите ятоди.

Камбанката, позираща за блога и питаща се каква муха е ухапала майка й / Clochette en prenant la pose et en se demandant quelle idéе a eu sa mère de la prendre en photo avec son t-shirt favori 


«Charlotte aux fraises» est un des dessins animés préférés de la Clochette. Pour ma part, je ne l’aime pas trop surtout à cause de la guimauve qui dégouline généreusement dans le monde parsemé de tonnes de chantilly. Ne me comprenez pas mal ; je suis loin de préconiser l’initiation à Counterstrike dès la sortie des couches-culottes, mais la « championne de monde de l’amitié » en fait parfois trop. Ou peut-être ai-je oublié comment vivre dans un monde beau et gentil que je voudrais procurer à ma fille. N’importe, le principal est que Clochette aime bien ce dessin animé.
Comme c’est la saison des fraises (ou au moins c’était il y a 2-3 semaines quand j’ai fait la recette), j’ai voulu préparer la charlotte dans un vain essai de faire manger des fraises « vivantes » à ma progéniture (qui,  en principe ne mange pas de fruits et de légumes frais).  D’habitude je me méfie toujours des recettes contenant de la gélatine, car j’ai toujours peur qu’elle ne prendrait pas. La dernière charlotte que j’ai faite a terminé sous forme de crème dans des ramequins, lol ! Celle si se tenait bien mieux !

Ingrédients :
(Pour un moule de 18 cm de large et 10 cm de hauteur)
(Recette adaptée du site de Cuisine TV)

500 g de fraises (dont 100 g pour la décoration)
24 biscuits à la cuillère
40 g de sucre roux
250 g de crème fraiche épaisse
2 blancs d’œufs
5 feuilles de gélatine
100 ml de sirop de grenadine (volume final dilué)
2 càs de jus de citron
Quelques gouttes d’extrait de vanille

Faire tremper la gélatine dans un bol d’eau froide. Mixer au blender (ou avec un mixeur plongeant) 400g de fraises. Mélanger la crème fraiche avec le sucre et l’extrait de vanille au fouet et l’ajouter à la purée de fraises. Monter les blancs en neige avec une pincée de sel.
Verser environs 3/4 du sirop de grenadine dans un bol assez large. Faire tremper rapidement les biscuits à la cuillère dans le sirop et en tapisser les bords du moule à charlotte.
Faire chauffer le reste du sirop avec le jus de citron. Ajouter la gélatine égouttée et bien mélanger pour la faire fondre. Verser dans la purée de fraises et bien mélanger. Incorporer doucement  les blancs en neige en 3 fois à la purée.

Verser la préparation dans le moule et tapisser le dessus avec le reste des biscuits.
Laisser prendre une nuit au frigo. Retourner dans un plat de service et décorer des morceaux de fraises coupées avant de servir.

6 comments:

Диди Б said...

Мира,много е сладка твоята Камбанка,да ти е жива и здрава!
Шарлотата изглежда много апетитно!
Много ми харесва и формата ти за шарлота:)
и аз правих шарлота наскоро.

Поздрави и приятни почивни дни!

Dani said...

Мира, тази "розова Камбанка" е прекрасна !
Да ти е жива и здрава.
А Шарлота обичам /иначе и аз съм като теб с желатина и маята/
и твоята изглежда много апетитно!
Поздрави и усмихнат уикенд!

pep-4o said...

Мира, розовата шарлота е чудесно допълнение към снимката на розовата Камбанка :)
Да ви е жива и здрава малката сладурана!
Поздрави и хубави почивни дни?

fedora said...

Много обичам ягоди (то кой ли не обича :))) и предвкусвам какво празненство е настанало за небцето, похвапвайки си тази ягодова шарлотка.
Малката ягодова принцеса явно е от групата на моя калпазан, който освен банани и ябълки, други плодове не признава.
Да ти е жива и здрава, а като порасне още малко, на свой ред да приготвя на мама ягодови изкушения :)

пепеляшка said...

Много апетитна Шарлота и много сладка Камбанка, да ти е жива и здрава! И да ви е сладко и прекрасно усмихнато лятото!

Mira said...

Диди, Дани, Пепчо, Федора, Пепеляшка, благодаря ви за комплиментите за Камбанката :). И за шарлотата - която се оказа доста лека и приятна за похапване :). Което е добре, понеже имам още няколко рецепти в запас :).
Федора, мойта мамуна явно е от един отбор с твоя син - плодовете и зеленчуците са враг номер 1, лол!
Приятен уикенд на всички! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...