Monday, 10 May 2010

Мъфини с чоризо и сирене / Muffins au chorizo et Osso Iraty


Видях тази комбинация под формата на солен кекс в едно кулинарно предаване,„Днес готвя”. Тъй като всички кейкове могат лесно да бъдат претворени в мъфини, реших да зарадвам домочадието. За основа използвах една рецепта за солен кейк с шунка и маслини от книгата « Les cakes de Sophie ». Сиренето, което използвах, идва от баския регион (югозападна Франция) – меко, с не много изразен вкус и разтапящо се при печене. По консистенция много напомня на кашкавала и може да се замени с него, или с бяло сирене.


Продукти:
(за 6-8 големи мъфина)

150 г брашно (сух продукт)
2 ч.л. бакпулвер (сух продукт)
125 мл прясно мляко (мокър продукт)
80 мл олио (мокър продукт)
3 яйца (мокър продукт)
За гарнитура: 150 г кашкавал (ементал или други меко сирене) нарязан на кубчета, 100 г чоризо (или друг колбас), 15 нарязани черни маслини, 1/2 червена и 1/2 зелена чушки, нарязани на дребно

Сухите и мокрите продукти се разбъркват отделно, без миксер. Фурната се загрява на 180 градуса.  Сухите съставки  се добавят към мокрите, като се разбърква съвсем за малко, с тел, колкото да се смесят добре.
Сместа се разпределя във формите за мъфини (моите са силиконови и не слагам допълнително хартиени формички), като се запълват до ¾ от височината.
Мъфините се пекат в предварително загрятата фурна за около 20 минути. След изваждането се оставят да изстинат за 10ина минути преди да се извадят ог формите.


J’ai vu cette combinaison sous forme de cake salé dans l’émission «Aujourd’hui je cuisine». Comme tous les cakes se déclinent facilement en muffins, je  me suis amusée derrière en prenant comme base la recette de cake au jambon et olives du livre « Les cakes de Sophie » (Ed. Minerva).

Ingrédients (Pour 6-8 grands muffins) :

150 g de farine (produit sec)
2 càc de levure chimique (produit sec)
125 ml de lait (produit humide)
80 ml d’huile (produit humide)
3 œufs (produit humide)
Pour la garniture :
150 g d'Osso Iraty
100 g de chorizo
15 olives noires coupées en rondelles
½ poivron vert et ½ poivron rouge coupés en dès.

Mélanger séparément les produits secs et les produits humides, sans batteur électrique. Préchauffer le four à 180 °C. Ajouter le mélange de produits humides au mélange sec. Mélanger brièvement afin d'homogénéiser la pâte. Ajouter la garniture au dernier moment.
Remplir les moules à muffins à environ ¾ de leur hauteur avec la pâte. Cuire les muffins dans le four préchauffé pendant 20 minutes. Laisser refroidir pendant 10 minutes avant de les démouler.

4 comments:

Dani said...

Мира, много вкусно предложение!
Обичам солен кекс, а като мъфини
ще е още по-добре :)
Усмихната седмица!

Диди Б said...

Тези мъфини са нещо,което винаги би ме зарадвало.Харесвам повече солените кексчета,отколкото сладките:)
Поздрави!

Ивейн said...

Пвизнавам, че солени все още не съм правила, но все повече се замислям над идеята.
Толкова са апетитни!

Mira said...

Дани, Диди, Ивейн, благодаря ви :)
Ивейн, аз често правя солени кексчета като варирам плънките - с една салата стават чудесна вечеря (или обед). Диди, аз по принцип съм почитател на сладкото, но признавам, че солените кексове ми харесват повече от сладките, лол :).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...