Tuesday, 16 March 2010

Кеджъри/Kedgeree


В профила ми пише, че чета фантастика и фентъзи. Признавам, малко е преувеличено – чета и други неща, с особенна склонност към биографии, исторически романи, пътеписи и „дамска литература”. За последното, предпочитам англоезичния термин „чик лит”, защото „дамска литература” ми звучи по-скоро като нещо от „Арлекин” или Барбара Картланд – пълно с дълги въздишки и безкрайни лирични описания и нямащо нищо общо с живия стил и на моменти, хапливия хумор, на няколко английски и ирландски авторки, чиито книги заемат две лавици в библиотеката ни. В една от тях („Scarlet Feather”) се разказва за двама приятели от колежа - Кати Скарлет и Том Федър, които откриват свой кетъринг бизнес в Дъблин (щом е за готвене, там съм !) и различните неща, които им се случват в продължение на една година. Един ден, приготвяйки банкет за кръщене, се оказва, че гостите са поне двойно повече от предвиденото и трябва да спасяват положението с подръчни материали и приготвят... „кеджъри”. Заинтригувана, се захванах да проверя що за чудо е това. Оказа се, че основата му е индийско ястие с ориз, къри, масло и парчета риба, прнесено във Великобритания по време на викторианската епоха от английските колониалисти. По принцип се води закуска. Аз като традиционалист, го сервирам за обед, lol!
Долната рецепта е с малко модификации от сайта на Джейми Оливър.

Продукти:
(за 6 порции)
2 големи яйца
680 г пушено филе от пикша (така ми каза електронният преводач, на английски е haddock - вид риба от семейството на треската)
2 дафинови листа
170 г ориз Басмати
25 г избистрено масло (може да се замени с обикновено)
1 средно голяма глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. джинджифил на прах
2 ч.л. с връх къри на прах
1 ч.л. синапено семе
2 домата
сокът от 1 лимон
2 шепи нарязан на ситно пресен кориандър
125 г кисело мляко
  
Яйцата се сваряват за 10 минути, изстудяват се в студена вода и се обелват. 
Рибата се поставя в плитка тенджера, налива се вода, копкото да я покрие, добавят се дафиновите листа и се оставя да заври. Оставя се да ври около 5 мин. Изважда се, оставя се да изстине, маха се кожата и рибното филе се изронва с пръсти на малки парчета. 
Оризът се сварява за 10 мин в подсолена вода, отцежда се добре и се оставя да изстине.
Лукът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Доматите се почистват от сърцевината и семките и се нарязват на ситно.
Пречистеното масло се стопява в дълбок тиган, добавят се лукът и чесънът. Kато поомекнат след около 5 мин, се добавят джинджифлът, кърито и синапеното семе.  Запържват се за  още няколко минути. Добавят се доматите и лимоновият сок. Сварените яйца се нарязват на четвъртинки. Рибеното филе и оризът се добавят към лука и подправките и се разбърква внимателно. Добавят се яйцата и почти всичкият кориандър. Тенджерата се отдръпва от огъня.
Сервира се със сос от киселото мляко с разбъркания в него остатък от кориандъра.

J’ai écrit dans mon profil que je lis exclusivement de la science fiction et de l'héroïc-fantasy. Exclusivement ne voulant pas dire «uniquement », je varie les plaisirs avec des biographies, romans historiques, récits de voyages et de la, si on emploi le terme anglo-saxon, «chick lit» ("livres pour filles"). C’est un peu, comme PP les appelle «des romans à l’eau de rose». Sauf que ceux que j’affectionne particulièrement racontent des histoires de trentenaires qui ont un travail, parfois même des maris et enfants (comme moi, quoi !) et sont écrits dans un style vivant à l’humour parfois caustique, à des années lumière des grands soupirs et envolées lyriques sans fin des auteures du type Barbara Cartland. J’apprécie particulièrement quelques écrivains anglaises et irlandaises dont les livres trônent sur deux étagères de nos bibliothèques. L’un des livres, « Scarlett Feather » (« Les saveurs de la vie » en français) raconte l’histoire de deux potes d’école : Kathy Scarlett et Tom Feather, qui ouvrent une société de traiteur à domicile et tous ce qui leur arrive pendant un an. A un moment du livre, ils doivent préparer le buffet pour un  baptême, mais à leur plus grande surprise, le nombre des invités est le double de celui initialement prévu. Nos deux copains arrivent à sauver la mise en préparant du… kedgeree. Ce nom de plat exotique m’a intriguée et j’ai voulu en savoir plus. Il s’est avéré que c’est un plat d’origine indienne à la base de riz, curry, beurre et morceaux de poisson qui a été rapporté en Angleterre à l’époque victorienne  par des colons britanniques. A priori, ce serait un plat de petit-déjeuner. Je fais dans le classique : je le propose à déjeuner, lol!
La recette ci–dessus provient du site de Jamie Oliver (avec modifications).

Ingrédients (pour 6 personnes) :

2 grands œufs
680 g de filet de haddock fumé
2 feuilles de laurier
170 g de riz Basmati
25 g de beurre clarifié (ghee) ou beurre ordinaire
1 oignon moyen
1 gousse d’ail
1 càc de curry en poudre
2 càc de gingembre en poudre
1 càs de graines de moutarde
2 tomates
Le jus d’un citron
2 poignées de coriandre fraiche hachée
125 g de yaourt nature

Faire cuire les œufs dans l’eau bouillante pendant 10 minutes. Les laisser refroidir et enlever les coquilles.
Mettre le filet de haddock dans une casserole, couvrir avec de l’eau, ajouter les feuilles de laurier et faire pocher à petite ébullition pendant 5 minutes. Sortir le poisson de la casserole, le laisser refroidir, enlever la peau et émietter la chair en petits morceaux avec les doigts.
Faire cuire le riz pendant 10 minutes dans un grand volume d’eau salée, l’égoutter et laisser refroidir.
Eplucher et émincer l’oignon et la gousse d’ail. Laver, épépiner et couper les tomates en petits dés.
Faire fondre le beurre dans une casserole, ajouter l’oignon et l’ail et les faire sauter pendant 4-5 minutes. Ajouter la poudre de curry, de gingembre et les graines de moutarde. Faire revenir le tout pendant encore 2-3 minutes. Ajouter les tomates et le jus de citron. Ensuite ajouter le poisson et le riz et mélanger doucement. Couper les œufs durs en 4. Retirer la casserole du feu et hors de feu ajouter les quartiers d’œuf et 3/4 de la coriandre. Mélanger le reste de la coriandre avec le yaourt.
Servir le kedgeree chaud, accompagné d'une sauce au yaourt.

2 comments:

Lulu said...

Звучи ми интригуващо:) Аз си падам по такива неща:)

Mira said...

Лулу, признавам, че отначало ми се видя изключително странно като идея, после взе та ми хареса :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...