Sunday, 20 December 2009

Panna Cotta “After Eight”

Много харесвам комбинацията от шоколад и мента, а от шоколадите „After Eight” мога да изям несметни количества. За зла беда, съм омъжена за човек, който не понася, цитирам „всичко с мента и хлорофил” :) . Убедена съм, че и тайно завижда на дъщеря ни, защото нейната паста за зъби е с вкус на ягода, а нашата не. За щастие притежава други ценни качества, които компенсират невъзможността да пробвам различни рецепти за сладкиши с шоколад и мента. Долната рецепта я импровизирах напълно, вдъхновена от едно десертно кисело мляко „Шоколад и мента” (марката е „Mamie Nova”).


Продукти 
(за около 1 л крем)


600 мл течна сметана
50 г захар
250 г кисело мляко
50 мл ментов сироп (още по-добре ще стане с ментова есенция)
150 г черен сладкарски шоколад
6 листа желатин (за около 900 мл крем). По принцип това количество от марката която ползвам е за 500 мл крем, но сложих по-малко от стандартното количество за шоколадовата част, тъй като шоколадът като изстине също се стяга.

Захарта и сметаната се смесват и се затоплят на слаб огън без да завират.  Махат се от огъня и се добавя киселото мляко.   
Отделя се около 1/4 от получената смес, която ще бъде ментовата част. Към нея се добавя ментовия сироп, покрива се и се оставя настрани. 
Два листа желатин се накисват в студена вода. Остатъка от крема се затопля отново на много слаб огън (до не повече от 50-55 градуса), прибавя се натрошеният шоколад и се разбърква, докато шоколадът се разтопи изцяло. 
Шоколадовият крем се разделя на две части. Едната се покрива и прибира. Желатинът се отцежда от водата и се прибавя към втората половина от шоколадовия крем. Разбърква се добре, докато желатинът се разтопи изцяло. Разпределя се в купички, малко над 1/3 от височината. Оставя се да се охлади за около 2 часа в хладилника. 
Два листа желатин се накисват в студена вода. Ментовият крем се затопля на много слаб огън, желатинът се отцежда от водата и се прибавя като се разбълква добре, за да се разтвори. Ментовият крем се разпределя на по-тънък слой върху вече стегнатия шоколадов крем. Оставя се в хладилника да се стегне (около час). 
Процедурата се повтаря с втората половина от шоколадовия крем. Оставя се да се стегне една нощ в хладилника. 
На мен ми остана от шоколадовия крем и направих няколко купички само с шоколад, за най-голяма радост на ПП.

J’aime beaucoup la combinaison du chocolat avec la menthe. Je pourrais manger des quantités impressionnantes de petits carrés d’« After Eight » si je ne me retenais pas. Malheureusement, j’ai épousé quelqu’un qui, selon ses propres dires, « ne supporte pas la menthe et la chlorophylle ». Je suis même persuadée qu’il convoite en secret le dentifrice de notre fille de 5 ans car elle a un gout de fraise, contrairement à la notre. Heureusement, il possède plein d’autres qualités qui compensent le fait qu’à cause de lui je ne peux tester des recettes mélangeant le chocolat avec la menthe. La recette ci-dessus est complètement improvisée, en m’inspirant du délicieux yaourt dessert « Chocolat et menthe » de Mamie Nova.

Ingrédients (pour environ 1 litre de préparation) : 

600 ml de crème liquide légère
50 g de sucre
250 g de yaourt (le mien était à 0%)
50 ml de sirop à la menthe (si vous avez de l’arome naturel de menthe, encore mieux !)
150 g de chocolat noir pâtissier
6 feuilles de gélatine (pour environ 900 ml de préparation). Habituellement cette quantité de gélatine est recommandée pour 500 ml de préparation, mais j’en avais mis moins car le chocolat en refroidissant va aussi apporter de la densité.

Mélanger le sucre et la crème dans une casserole et les chauffer à feu doux, sans ébullition. Enlever du feu et ajouter le yaourt. Mettre environ ¼ de la préparation de côté et y ajouter le sirop de menthe. 
Faire tremper 2 feuilles de gélatine dans de l’eau froide. Réchauffer doucement les ¾ de la préparation restantes (pas plus que 50-55 °C), ajouter le chocolat concassé et mélanger jusqu’à ca que le chocolat fonde. 
Diviser la préparation chocolatée en deux. Laisser une moitié de côté. Ajouter la gélatine égouttée à la deuxième moitié et bien mélanger pour que la gélatine fonde. Remplir les coupelles de service d'un peu plus que le 1/3 de la hauteur. Laisser refroidir environ 2 h au frigo. 
Faire tremper 2 feuilles de gélatine dans de l’eau froide. Réchauffer doucement la crème à la menthe, égoutter les deux feuilles de gélatine et les ajouter à la préparation. Faire une couche plus fine sur la crème au chocolat déjà prise. Laisser refroidir environ 1 h au frigo. 
Répéter avec la moitié restante de crème au chocolat. Laisser refroidir une nuit au frigo.

Remarque : Il me restait de la préparation chocolatée et j’ai préparé quelques verrines qu’avec de la panna cotta au chocolat pour la plus grande joie de mon cher et tendre.

3 comments:

Dimitrana S. said...

Много харесвам мента :-)))

Идята е отлична, а реализацията й чудесна, Мира!

Спомням си, за пръв опитах бонбони 'After Eight' съвсем в края на ´93-та.. дотогава не бях опитвала комбинация на мента и шоколад. Силно впечатлена, запазих вкусът върху небцето си :-) И досега го свързвам с празничната еуфория в края на декември..

Весело посрещане на празниците пожелавам :-)

Mira said...

Благодаря ти, Димитрана!
И аз свързвам After Eight с декемврийските празници. Спомням се, че навремето баща ми беше донесъл една кутия слад командировка в Англия, пак демеври ще да е било. Още си спомням как ме впечатли ментовият пълнеж - сладък и плътен. Впоследствие даже бях учудена, че може да се купят целогодишно, а не само по Коледа :).
Весели празници и на теб!

ghost13 said...

Мира чудесна рецепта шоколад и ментa......яла съм такива шоколадови бонбони..останах очарована, имаш много интересни предложения, и аз като тебе съм почитателка на чийз кейковете/ама си ги правя само за мене си/, а лазанята с тиква която пробвах по твоя рецепта също беше по мой вкус...

ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ!

Латинка

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...