Sunday, 1 November 2009

Верини с домати.../Verrines aux tomates confites...

Верини с  домати, печени чушки и прясно сирене

Едно от нещата, които купувам винаги, когато имам път към най-голямата верига магазини за замразени храни, е едно предястие с маринована сьомга, прясно сирене и доматено-чушков сос. Чудех се дали не мога да направя нещо подобно (без маринованата сьомга обаче) в домашни условия. Прегледах списъка на съставките, пробвах и взе че стана. Като прясно сирене използвах едно френско, с леко резлив вкус, който омекотих със сметаната. Предполагам ще може да се замени със смес от крема-сирене и кисело мляко.

За 4 верини от около 100 мл всяка:
4 средно големи домата
4 големи печени чушки (ползвах от консерва)
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
Пресен босилек, сол, черен пипер, щипка захар
1 с.л. оцет балсамико
200 г прясно сирене (Faisselle)
2 с.л. сметана

Доматите и чушките се нарязват на дребно. Зехтинът се загрява в дълбок тиган. Прибавят се доматите. Подправя се с черен пипер, сол и щипката захар. След 2-3 минути се добавят нарязаната на дребно скилидка чесън и чушките. Оставя се на тих огън като се разбърква редовно, докато цялата вода от зеленчуците се изпари и се получи гъст сос с парченца печена чушка. Малко преди края се добавят балсамиковия оцет и ситно нарязаният пресен босилек. Оставя се да изстине.  Сиренето се разбърква със сметаната, подправя се с черен пипер.

Двата слоя се разпределят във верините – отдолу доматения сос, отгоре сиренето. Оставя се да се охлади в хладилник поне 1 час преди поднасяне.

Verrines aux tomates confites, poivrons grillées et à la faisselle

Une de mes entrées préférées chez une "chaine" célèbre de produits surgelés est une entrée de saumon mariné, tomates confites et fromage frais. Je me demandais si je pouvais le reconstituer à la maison (sans le saumon par contre). J’ai jeté un coup d’œil sur la liste des ingrédients et je m’y suis lancée. Le résultat en valait le coup.

Ingrédients (pour 4 verrines d’environ 100 ml chacune) :

4 tomates moyenne
4 grands poivrons grillés (j’ai utilisé des poivrons en bocal au rayon des produits du monde de l’hypermarché)
1 gousse d’ail
2 càs d’huile d’olive
Basilic frais
1 càs de vinaigre balsamique
200 g de faisselle
2 càs de crème fraiche
Une pincée de sucre
Sel et poivre

Couper les tomates et les poivrons en petits dés. Chauffer l’huile d’olive dans une poêle. Ajouter les tomates. Assaisonner avec la pincée de sucre (pour enlever l’acidité des tomates), le sel et le poivre. 2-3 minutes plus tard, y ajouter les poivrons et la gousse d’ail émincée. Baisser le feu et laisser cuire en remuant de temps en temps jusqu'à ce que toute l'eau des légumes s’évapore et obtention d'une sauce tomates assez dense avec des morceaux de poivrons dedans. Verser le vinaigre balsamique vers la fin de la cuisson et ajouter le basilic haché. Laisser refroidir complètement. Mélanger la faisselle avec de la crème fraiche (on peut omettre la crème fraiche, mais personnellement je trouve le gout de la faisselle trop vif et je préfère l’adoucir un peu).

Dresser dans les verrines : mettre d’abord les tomates confits et ajouter la couche de fromage par-dessus. Laisser au frigo au moins une heure avant de servir.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...