Wednesday, 28 October 2009

Пълнени чушки с булгур../Poivrons farcis au boulgour...

Пълнени чушки с булгур и гъби

Недалече от свекърите ми се намира един магазин за „екзотични” продукти, където сред маниока, хариса и оризови спагети се намират, о чудо на чудесата – кори за баница и саламурено сирене! Излишно е да казвам, че поне веднъж на 2-3 месеца минавам оттам за подновяване на запасите от кори. Та оттам между кадаифа и нахута грабнах един пакет едър булгур, за разнообразяване на менюто на домочадието. Известно време събирах смелост да го начена, после установих че всъщност не само че не хапе, но дори е и вкусен и може да се използва като заместител на ориза на много места – като в пълнените чушки, например.

За 6 порции:

6 чушки (12 от българските, тукашните са огромни)
1 чаша (250 мл) булгур
1 глава лук
250 г култивирани печурки
2 домата (или 150 г от консерва)
1 морков
2 с.л. зехтин

Магданоз, сол, черен пипер



Лукът, морковът, доматите и гъбите се почистват и нарязват на дребно. Капачетата на чушките се отрязват, вътрешността им се изчиства от семките и на дъното се правят няколко прореза с нож (за да може при печенето да влезе вода).


Зехтинът се загрява в дълбок тиган. Лукът и морковът се задушават за няколко минути (докато лукът стане прозрачен), прибавя се булугурът и се оставя да се запържи за 2-3 минути. Прибавят се гъбите. Подправя се със сол и черен пипер. След като водата от гъбите почти се изпари, се добавят доматите и ситна нарязаният магданоз. Разбърква се и се отдръпва от огъня.

Чушките се напълват с получената смес, като не се натъпква, а се оставя леко рехаво. Поставят се капачетата, чушките се подреждат изправени в дълбока тавичка, наливат се 500 мл вода (1:2 = булгур:вода) и се пекат или в предварително загрята на 180 градуса фурна, или в микровълнова (моята е с мощност 750 вата) за около 35-40 минути.

























Poivrons farcis au boulgour et aux champignons

Un magasin de produits « exotiques » se situe non loin de chez mes beaux-parents. Dedans, entre le manioc, les vermicelles de riz et autres harissa, on trouve Ô miracle, de la pâte filo et du « siréné » (fromage bulgare similaire à la feta). Inutile de dire que tous les 2-3 mois j’y fais un raid pour renouveler mes stocks. Et voici, qu'au printemps dernier, j’y ai attrapé aussi un paquet de boulgour afin de diversifier les menu à la maison. J’ai passé quelques temps à prendre mon courage à deux mains pour entamer le paquet. Je me suis aperçue que non seulement le boulgour ne mordait pas (lol), mais aussi qu'il pouvait très bien se substituer au riz dans des plats divers et variés, comme les poivrons farcis (eh oui, en Bulgarie on farcit les poivrons avec du riz… entre autre).

Ingrédients (pour 6 personnes)

6 poivrons
1 verre (250 ml) de boulgour
250 g de champignons de Paris
1 oignon
1 carotte
2 tomates (ou 150 g d’une boite de tomates en conserves)
2 càs d'huile d’olive
Persil plat ciselé
Sel et poivre

Nettoyer l’oignon, les tomates, la carotte et les champignons. Les émincer en petits dés. Couper le haut (« le toit ») des poivrons, les vider des graines et faire quelques entailles au fond à l’aide d’un couteau pour que l’eau puisse pénétrer lors de la cuisson.

Dans une sauteuse, faire chauffer l’huile d’olive et y faire revenir l’oignon et la carotte pendant quelques minutes (l’oignon devient translucide). Ajouter le boulgour et le faire revenir pendant 2-3 minutes. Ajouter les champignons, saler, poivrer et faire cuire jusqu’à ce que l’eau de cuisson s’évapore. A la fin, rajouter les tomates et le persil ciselé. Mélanger et enlever du feu.

Remplir les poivrons avec la farce, sans tasser. Les couvrir avec les « toits » et les arranger debout dans un plat à gratin. Verser 500 ml d’eau (1 : 2 = boulgour : eau) autour. Faire cuire les poivrons soit dans un four préchauffé à 180 °C, soit dans un four micro-onde (le mien a une puissance de 750 W) environ 35 à 40 minutes. Servir aussitôt, accompagnés d’un peu de yaourt bulgare.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...